Εντοπίστηκαν νεογέννητα ροζ ιγκουάνα στα νησιά Γκαλαπάγκος- Πρώτη φορά από την ανακάλυψη του είδους

Εντοπιστήκαν νεογέννητα ροζ ιγκουάνα- Πρώτη φορά από την ανάκυψη του είδος στα νησιά Γκαλαπάγκος Facebook Twitter
Φωτ.: EPA/GALAPAGOS NATIONAL PARK/HO
0

Επιστήμονες ανακάλυψαν νεογέννητα και νεαρά ροζ ιγκουάνα των Γκαλαπάγκος, υπό εξαφάνιση είδος που ζει σε ένα μόνο νησί του αρχιπελάγους του Ισημερινού.

Αυτή είναι η πρώτη φορά που εντοπίζονται μικρά των ιγκουάνα, από την περίοδο που αναγνωρίστηκε το είδος, πριν μερικές δεκαετίες. 

Ενδημικό μόνο στις πλαγιές του ηφαιστείου Γουλφ στο νησί Ισαμπέλα των Γκαλαπάγκος, το ιγκουάνα θεωρείται εξαιρετικά απειλούμενο και έχουν απομείνει μόλις μερικές εκατοντάδες, σύμφωνα με εκτιμήσεις.

«Αυτή η ανακάλυψη σηματοδοτεί ένα βήμα μπροστά» σημείωσε ο Danny Rueda, διευθυντής του Εθνικού Πάρκου Γκαλαπάγκος, εκφράζοντας αισιοδοξία πως ενδέχεται να βοηθήσει στη διάσωση του ερπετού. 

Ο πληθυσμός τους διατρέχει άμεσο κίνδυνο από τα εισαγόμενα είδη στο νησί, ιδίως τα τρωκτικά, δήλωσε το εθνικό πάρκο.

«Η γνώση όλων των πτυχών που καθιστούν την ύπαρξή τους ευάλωτη, θα μας βοηθήσει να λάβουμε μέτρα εγκαίρως, κυρίως κατά των εισαγόμενων ειδών και, άρα, θα αποφύγουμε τη διακοπή των φυσικών κύκλων αυτών των εύθραυστων οικοσυστημάτων» δήλωσε ο ίδιος. 

Τα νησιά Γκαλαπάγκος, με τη μοναδική άγρια φύση τους, αποτέλεσαν βασική πηγή για τη θεωρία εξέλιξης του Βρετανού επιστήμονα Κάρολου Δαρβίνου. Φιλοξενεί είδη που δεν υπάρχουν πουθενά αλλού, όπως γιγάντιες χελώνες, κορμοράνους και διάφορα είδη ιγκουάνα, συμπεριλαμβανομένου του ροζ.

Με πληροφορίες από CNN

Περιβάλλον
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αρκούδα με 4 μικρά σε χωριό της Μακεδονίας - Όλο και πιο συχνή η εμφάνιση σε κατοικημένες περιοχές

Περιβάλλον / Καστοριά: Αρκούδες κάνουν βόλτες μέσα στα χωριά - 'Ερχονται γιατί ωρίμασαν τα κεράσια, λένε κάτοικοι

Βίντεο καταγράφουν τα ζώα στις κατοικημένες περιοχές - Τι υποστηρίζουν οι επιστήμονες και οι περιβαλλοντικές οργανώσεις - Πώς πρέπει να αντιμετωπίζονται
NEWSROOM