Ένα νησί της Αλάσκας συρρικνώνεται, τι σημαίνει αυτό για τον υπόλοιπο κόσμο

Ένα νησί της Αλάσκας συρρικνώνεται, τι σημαίνει αυτό για όλους μας Facebook Twitter
0

Οι κάτοικοι του Σίσμαρεφ, στην Αλάσκα, ίσως αναγκαστούν να εγκαταλείψουν το χωριό, εξαιτίας της ανόδου της θερμοκρασίας, επειδή λιώνει το permafrost (το μόνιμα παγωμένο υπέδαφος) και λόγω της ραγδαίας διάβρωσης των ακτών. 

Ο Ντένις Ντέιβις, που ζει εκεί τα τελευταία 20 χρόνια, εκφράζει την ελπίδα ότι ο υπόλοιπος κόσμος θα δώσει προσοχή, προτού το νερό «καταπιεί» και άλλες κοινότητες. 

«Ο πάγος έχει ζωτική σημασία για εμάς, γιατί σταματά την κυματική δράση. Χωρίς τον σχηματισμό και την παρουσία του πάγου, χάνεις 30 εκατ.-1,86 μ. γης την ημέρα», δηλώνει ο Ντέιβις στο BBC. 

Αυτό το απομακρυσμένο νησί είναι το «σημείο μηδέν» για την κλιματική αλλαγή στην Αλάσκα. Οι 600 κάτοικοι που ζουν εκεί ξέρουν ότι το σπίτι τους είναι υπό απειλή. 

«Οι καταιγίδες γίνονται πιο βίαιες, ο πάγος δεν σχηματίζεται και το νερό θερμαίνεται. Θα έλεγα ότι τα επόμενα 5-10 χρόνια όλο αυτό θα έχουν καλυφθεί. Εύκολα. Αυτοί οι 1 ή 2 βαθμοί κάνουν μεγάλη διαφορά», λέει ο Ντέιβις, αναφερόμενος στην άνοδο της θερμοκρασίας. 

Η κλιματική αλλαγή δεν επηρεάζει όμως μόνο τις ακτές της Αλάσκας. Ο παγετώνας Portage έχει υποχωρήσει σχεδόν πέντε χιλιόμετρα τον τελευταίο αιώνα. 

«Οι θερμοκρασίες στην Αρκτική ανεβαίνουν περισσότερο από οπουδήποτε αλλού στις ΗΠΑ ή στον κόσμο. Και εξαιτίας αυτού, οι παγετώνες λιώνουν πιο πολύ εδώ στην Αλάσκα. Και επειδή γίνεται αυτό, συμβάλλουν περισσότερο στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας», εξηγεί ο Τζέισον Γκεκ, καθηγητής του Alaska Pacific University. 

«Έχουν χαθεί 76 γιγατόνοι πάγου, τρελός αριθμός. Ο γιγατόνος είναι ένα δισεκατομμύριο τόνοι. Και τι σημαίνει αυτό για την άνοδο της στάθμης της θάλασσας; Η απώλεια πάγου παγετώνων κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου αντιστοιχεί σε άνοδο της στάθμης της θάλασσας κατά 8 χιλιοστά. Δεν φαίνεται πολύ, αλλά αν αυτή η τάση συνεχιστεί, θα συνεχίσει να ανεβάζει τη στάθμη της θάλασσας», προειδοποίησε. 

Η εξαφάνιση των παγετώνων έχει και άλλες συνέπειες, προειδοποιεί ο Τζέισον Γκεκ, αναφερόμενος στο νερό. «Δεν θα έχουμε πλέον πόσιμο νερό για πόλεις, μπορεί να μην έχουμε δυνατότητες υδροηλεκτρικής ενέργειας, ιδιαίτερα για γεωργικές ανάγκες. Θα έχουμε νερό ίσως μόνο κατά τους χειμερινούς μήνες και όχι τους καλοκαιρινούς. Στις περιόδους ξηρασίας δεν θα υπάρχει νερό», εξήγησε. 

Από την πλευρά του, ο Ντένις Ντέιβις θέλει άλλες κοινότητες να στρέψουν την προσοχή τους στο φαινόμενο, γιατί διατρέχουν τον ίδιο κίνδυνο. 

«Αυτό που συμβαίνει τώρα εδώ τελικά θα συμβεί στην Καλιφόρνια, στη Νέα Υόρκη, στη Λουιζιάνα, που ήδη συμβαίνει. Κάθε κοινότητα ή πόλη που είναι στην ακτή πρέπει να ξέρει τι διάολο συμβαίνει εδώ», τονίζει. 

Όσο για το μέλλον του Σίσμαρεφ, προσωρινές λύσεις όπως ο κυματοθραύστης γύρω από το νησί, δεν έχουν πλέον αποτέλεσμα. Και οι κάτοικοί του φοβούνται ότι η μετεγκατάσταση μπορεί να είναι τελικά η μόνη επιλογή. 

Περιβάλλον
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ ΚΑΡΧΑΡΙΑΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ

Περιβάλλον / Τέσσερα περιστατικά σε 48 ώρες: Πώς οι παραλίες στην Αυστραλία έγιναν «τέλεια καταιγίδα» για καρχαρίες

Τέσσερα περιστατικά με καρχαρίες μέσα σε 48 ώρες, τα τρία σε ακτογραμμή περίπου 15 χιλιομέτρων, έβαλαν τις παραλίες της ανατολικής Αυστραλίας σε κατάσταση συναγερμού
THE LIFO TEAM
ΣΑΒΒΑΤΟ - Γιατί η Γροιλανδία είναι απαραίτητη για την παγκόσμια κλιματική επιστήμη

Περιβάλλον / Γιατί η Γροιλανδία είναι απαραίτητη για την παγκόσμια κλιματική επιστήμη

Περίπου το 80% της Γροιλανδίας καλύπτεται από έναν τεράστιο παγετώνα, ο οποίος, αν έλιωνε πλήρως, θα προκαλούσε άνοδο της παγκόσμιας στάθμης της θάλασσας κατά περίπου επτά μέτρα
THE LIFO TEAM
ΣΚ - Πώς ένα μπλε λουλούδι αλλάζει το μέλλον των αγροτών στην Ινδία

Περιβάλλον / Πώς ένα μπλε λουλούδι άλλαξε το μέλλον των αγροτών στην Ινδία

Ένα μέχρι πρόσφατα «παραμελημένο» λουλούδι μετατρέπεται σε πηγή εισοδήματος και ελπίδας για χιλιάδες αγρότες στην Ινδία, δημιουργώντας νέες κοινότητες, επιχειρηματικές ευκαιρίες και προοπτικές βιώσιμης ανάπτυξης
THE LIFO TEAM