Ένα από τα πιο μεγαλοπρεπή ζώα του πλανήτη εξαφανίζεται από τον πόλεμο και τα κινητά τηλέφωνα

Ένα από τα πιο μεγαλοπρεπή ζώα του πλανήτη εξαφανίζεται από τον πόλεμο και τα κινητά τηλέφωνα Facebook Twitter
0

Οι πληθυσμοί αυτών των υπέροχων ζώων έχουν μειωθεί δραματικά και ενώ μέχρι πριν λίγα χρόνια, το 1995, υπήρχαν 17.000 ζώα σήμερα επιβιώνουν μόνο 3.800.


Οι οργανώσεις Wildlife Conservation Society και Fauna & Flora International εκτιμούν πως τα ευρήματά της έκθεσης που δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα, δικαιολογούν την ανησυχία για τον γορίλα Grauer και θέλουν να τον προσθέσουν στη κόκκινη λίστα των "άκρως απειλούμενων" ειδών της IUCN.

Αυτό το μεγαλύτερο υποείδος του γορίλα συναντάται μόνο στην ανατολική Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό (ΛΔΚ) και φτάνει σε βάρος τα 180 κιλά.


Όμως ο πόλεμος στην περιοχή έχει επηρεάσει δραματικά όλη την άγρια ζωή, παράλληλα με την αύξηση της αποψίλωσης των δασών και ενώ η περιοχή μαστίζεται από αύξηση του παράνομου εμπορίου άγριων ζώων. Αν και η απειλή ξεκίνησε με το ανθρώπινο δράμα του εμφυλίου της Ρουάντα, οι οικολόγοι κατηγορούν επίσης την ανάπτυξη του τομέα της εξόρυξης ενός ορυκτού (coltan) που χρησιμοποιείται στην βιομηχανία κατασκευής των κινητών τηλεφώνων. Τα περισσότερα ορυχεία βρίσκονται σε απομονωμένες περιοχές, κάτι που οδηγεί τους μεταλλωρύχους να κυνηγούν και να σκοτώνουν τους γορίλες. Ένα μόνο ζώο είναι αρκετό για να προσφέρει άφθονη τροφή στις ομάδες και οι γορίλες θεωρούνται εύκολος στόχος καθώς κινούνται κατά ομάδες και δεν απομακρύνονται από τις περιοχές τους.

Υπάρχει όμως και ανθρώπινο κόστος καθώς στις 31 Μαρτίου, ένας φρουρός σκοτώθηκε από ένοπλους αντάρτες σε ενέδρα στο εθνικό πάρκο Kahuzi-Biega, το μόνο σημείο όπου η μελέτη διαπίστωσε οι γορίλες είχαν αυξηθεί σε αριθμό.


Ο Radar Nishuli, επικεφαλής των φυλάκων του πάρκου και συν-συγγραφέας της έκθεσης, δήλωσε "Αυτό που έχουμε διαπιστώσει στον τομέα είναι εξαιρετικά ανησυχητικό" και εξήγησε πως πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα για να προστατευτούν όσοι γορίλες έχουν απομείνει. Εκτιμά πως οι φύλακες πρέπει να εφοδιαστούν με καλύτερο εξοπλισμό και να γίνουν περισσότερες οι περιπολίες που θα εξασφαλίζουν την ασφάλεια των ζώων. Επιπλέον σημειώνει πως θα πρέπει να γίνει εκστρατεία με ενημέρωση και επαφές με ισχυρούς αξιωματούχους που θα πείσουν τους ντόπιους να πάψουν να κυνηγούν τους γορίλες.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο σερ Ντέιβιντ Ατένμπορο πιστεύει πως η νέα ταινία του θα μπορούσε να παίξει καθοριστικό ρόλο στην προστασία του πλανήτη

Περιβάλλον / Ντέιβιντ Ατένμπορο: «Μετά από 100 χρόνια στον πλανήτη, το πιο σημαντικό μέρος βρίσκεται στη θάλασσα»

Ο σερ Ντέιβιντ Ατένμπορο παρουσιάζει τη νέα του ταινία Ocean η οποία υποστηρίζει ότι ο ωκεανός αποτελεί τον μεγαλύτερο σύμμαχο της ανθρωπότητας απέναντι στην κλιματική καταστροφή
LIFO NEWSROOM
Αναπάντεχη ανακάλυψη: Κροταλίες στην Καλιφόρνια φέρουν δηλητήριο για συγκεκριμένα θηράματα

Περιβάλλον / Αναπάντεχη ανακάλυψη: Κροταλίες στην Καλιφόρνια φέρουν δηλητήριο για συγκεκριμένα θηράματα

Η νέα αυτή ανακάλυψη υποδηλώνει ότι, με την πάροδο του χρόνου, οι κροταλίες είχαν ρυθμίσει το δηλητήριό τους για να επιτίθενται σε πιο εξειδικευμένα θηράματα
LIFO NEWSROOM
Οι πλούσιες χώρες καθυστερούν τη δράση για την κλιματική κρίση, προειδοποιούν νησιωτικά κράτη

Περιβάλλον / Οι πλούσιες χώρες καθυστερούν τη δράση για την κλιματική κρίση, προειδοποιούν νησιωτικά κράτη

Οι πιο ευάλωτες χώρες του κόσμου κατηγορούν τις ανεπτυγμένες οικονομίες για αδράνεια ως προς την κλιματική κρίση, θέτοντας τις ζωές εκατομμυρίων σε κίνδυνο
LIFO NEWSROOM