Ένα από τα πιο μεγαλοπρεπή ζώα του πλανήτη εξαφανίζεται από τον πόλεμο και τα κινητά τηλέφωνα

Ένα από τα πιο μεγαλοπρεπή ζώα του πλανήτη εξαφανίζεται από τον πόλεμο και τα κινητά τηλέφωνα Facebook Twitter
0

Οι πληθυσμοί αυτών των υπέροχων ζώων έχουν μειωθεί δραματικά και ενώ μέχρι πριν λίγα χρόνια, το 1995, υπήρχαν 17.000 ζώα σήμερα επιβιώνουν μόνο 3.800.


Οι οργανώσεις Wildlife Conservation Society και Fauna & Flora International εκτιμούν πως τα ευρήματά της έκθεσης που δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα, δικαιολογούν την ανησυχία για τον γορίλα Grauer και θέλουν να τον προσθέσουν στη κόκκινη λίστα των "άκρως απειλούμενων" ειδών της IUCN.

Αυτό το μεγαλύτερο υποείδος του γορίλα συναντάται μόνο στην ανατολική Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό (ΛΔΚ) και φτάνει σε βάρος τα 180 κιλά.


Όμως ο πόλεμος στην περιοχή έχει επηρεάσει δραματικά όλη την άγρια ζωή, παράλληλα με την αύξηση της αποψίλωσης των δασών και ενώ η περιοχή μαστίζεται από αύξηση του παράνομου εμπορίου άγριων ζώων. Αν και η απειλή ξεκίνησε με το ανθρώπινο δράμα του εμφυλίου της Ρουάντα, οι οικολόγοι κατηγορούν επίσης την ανάπτυξη του τομέα της εξόρυξης ενός ορυκτού (coltan) που χρησιμοποιείται στην βιομηχανία κατασκευής των κινητών τηλεφώνων. Τα περισσότερα ορυχεία βρίσκονται σε απομονωμένες περιοχές, κάτι που οδηγεί τους μεταλλωρύχους να κυνηγούν και να σκοτώνουν τους γορίλες. Ένα μόνο ζώο είναι αρκετό για να προσφέρει άφθονη τροφή στις ομάδες και οι γορίλες θεωρούνται εύκολος στόχος καθώς κινούνται κατά ομάδες και δεν απομακρύνονται από τις περιοχές τους.

Υπάρχει όμως και ανθρώπινο κόστος καθώς στις 31 Μαρτίου, ένας φρουρός σκοτώθηκε από ένοπλους αντάρτες σε ενέδρα στο εθνικό πάρκο Kahuzi-Biega, το μόνο σημείο όπου η μελέτη διαπίστωσε οι γορίλες είχαν αυξηθεί σε αριθμό.


Ο Radar Nishuli, επικεφαλής των φυλάκων του πάρκου και συν-συγγραφέας της έκθεσης, δήλωσε "Αυτό που έχουμε διαπιστώσει στον τομέα είναι εξαιρετικά ανησυχητικό" και εξήγησε πως πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα για να προστατευτούν όσοι γορίλες έχουν απομείνει. Εκτιμά πως οι φύλακες πρέπει να εφοδιαστούν με καλύτερο εξοπλισμό και να γίνουν περισσότερες οι περιπολίες που θα εξασφαλίζουν την ασφάλεια των ζώων. Επιπλέον σημειώνει πως θα πρέπει να γίνει εκστρατεία με ενημέρωση και επαφές με ισχυρούς αξιωματούχους που θα πείσουν τους ντόπιους να πάψουν να κυνηγούν τους γορίλες.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η κλιματική κρίση θα ασκήσει μεγάλες πιέσεις στον τομέα της υγείας και της εργασίας το 2050, δείχνει βρετανική μελέτη

Περιβάλλον / Η κλιματική κρίση θα ασκήσει μεγάλες πιέσεις στον τομέα της υγείας και της εργασίας το 2050, δείχνει βρετανική μελέτη

Καύσωνες μακράς διαρκείας, ισχυρές καταιγίδες, ξηρασία, δασικές πυρκαγιές και μεγάλες πιέσεις στα συστήματα υγείας, στην εργασία και στον τουρισμό θα συνθέτουν το κλιματικό τοπίο το 2050.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
3.000 τόνοι αποτσίγαρα στις παραλίες κάθε χρόνο – Το WWF Ελλάς προειδοποιεί: “Ή τώρα ή ποτέ για καθαρή Ελλάδα”»

Περιβάλλον / 3.000 τόνοι αποτσίγαρα κάθε χρόνο – Το WWF Ελλάς προειδοποιεί: «Ή τώρα ή ποτέ για καθαρή Ελλάδα»

Η περιβαλλοντική οργάνωση προειδοποιεί ότι η Ελλάδα κινδυνεύει να χάσει μια σημαντική ευκαιρία για την ουσιαστική αντιμετώπιση της ρύπανσης από αποτσίγαρα
LIFO NEWSROOM