Έκθεση της Κομισιόν «ξεσκεπάζει» τους πιο βρώμικους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Έκθεση της Κομισιόν «ξεσκεπάζει» τους πιο βρώμικους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης Facebook Twitter
Eurokinissi
1

Νέα έκθεση της Κομισιόν αποκαλύπτει τους πιο «βρώμικους» Ευρωπαίους, εν είδει προειδοποίησης προς τις 14 χώρες της Ένωσης που δεν έχουν συμμορφωθεί ακόμα με τον στόχο που αφορά στην ανακύκλωση απορριμμάτων στους δήμους με χρονικό ορίζοντα το 2020.

Η Ελλάδα είναι μέσα στην πρώτη τετράδα των χειρότερων ανακυκλωτών μαζί με την Κύπρο, την Μάλτα και τη Ρουμανία – χώρες οι οποίες ανακυκλώνουν λιγότερο από το 20% των απορριμμάτων τους.


Ο στόχος του 2020 για την ανακύκλωση στην Ευρώπη έχει οριστεί στο 50% των συνολικών απορριμμάτων για την κάθε χώρα ωστόσο η χειρότερη τετράδα αλλά και δέκα άλλες χώρες δεν φαίνεται να έχουν αγγίξει ή έστω πλησιάσει τον στόχο.

Η Μάλτα χειρότερη στην ανακύκλωση


Με ποσοστό το οποίο φτάνει μόλις το 7% στην ανακύκλωση – και το υπόλοιπο 83% των απορριμμάτων να καταλήγει στις χωματερές – η Μάλτα κατέχει το ρεκόρ του χειρότερου ανακυκλωτή της ΕΕ κερδίζοντας τον τίτλο της πιο «βρώμικης χώρας της Ευρώπης».


Με μικρή διαφορά από την Μάλτα ακολουθούν: η Ρουμανία, η οποία ανακυκλώνει σε ένα ποσοστό της τάξης του 13% και η Ελλάδα μαζί με την Κύπρο με ποσοστό ανακύκλωσης 17% .


Η Εσθονία αν και δεν έχει κάνει εντυπωσιακή πρόοδο στην ανακύκλωση (28%) έχει μειώσει εντυπωσιακά το ποσοστό χρήσης των αντίστοιχων ΧΥΤΑ αντικαθιστώντας με την μέθοδο της καύσης απορριμμάτων, ωστόσο έχει πολύ δρόμο ακόμα μέχρι να πετύχει τον στόχο του 2020.


Σε καλύτερη θέση φαίνεται να βρίσκεται η Πολωνία η οποία θεωρείται ως ο καλύτερος από τους χειρότερους ανακυκλωτές της Ευρώπης: Ανακυκλώνει το 44% των απορριμμάτων της ενώ μόλις ένα «μικρό» ποσοστό 36% καταλήγει στις χωματερές. Το ποσοστό ανακύκλωσής της απέχει μόλις 6 μονάδες από τον ευρωπαϊκό στόχο το οποίο ανταγωνίζεται εκείνο της Φινλανδίας η οποία ανακυκλώνει σε ποσοστό 42%.


«Κάθε χώρα αντιμετωπίζει την διαχείριση των δημοτικών απορριμμάτων της με διαφορετικούς τρόπους. Μπορούν να αποτεφρωθούν ή να πεταχτούν σε χωματερές» σημειώνει ο Αντριάν Γκιμπς, βασικός σύμβουλος της εταιρίας Eunomia η οποία εκπόνησε την έρευνα για την σύνταξη της αναφοράς.


Υπάρχουν ακόμα πάρα πολλά που πρέπει να γίνουν


Η Ρουμανία, η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν μεγάλο πρόβλημα. «Καμία από αυτές τις χώρες δεν φαίνεται να πιάνει τον στόχο» υπογραμμίζει ο Γκιμπς. Ο ίδιος, συνιστά την εφαρμογή των προτάσεων της έκθεσης για κάθε χώρα: «Σήμερα παρέχουμε υποστήριξη σε ορισμένες συγκεκριμένες χώρες που έχουν ζητήσει περαιτέρω βοήθεια και έχουν αποφασίσει να πάρουν ορισμένα μέτρα. Ωστόσο, υπάρχουν πολλά ακόμα που πρέπει να γίνουν», καταλήγει.

Με πληροφορίες από το EURONEWS

Περιβάλλον
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πώς μας βοηθά η Google Maps να εξοικονομήσουμε καύσιμα

Αυτοκίνητο / Πώς μας βοηθά η Google Maps να εξοικονομήσουμε καύσιμα

Η Google Maps προτείνει πλέον και εναλλακτικές διαδρομές με κριτήριο την οικονομικότερη κατανάλωση καυσίμου, αρχής γενομένης στην Ευρώπη από τη Γερμανία και ενώ το εφαρμόζει ήδη στις ΗΠΑ και τον Καναδά.
ΠΕΤΡΟΣ ΠΙΤΣΙΝΗΣ

σχόλια

1 σχόλια
Ποια ανακύκλωση; Εδώ πας στην επαρχία για να θαυμάσεις την φύση και βλέπεις ότι το χλωρινομπούκαλο πάει σύννεφο στις χαράδρες και στις ρεματιές μαζί με την πλαστική σακούλα. Το σπίτι μας ν' αστράφτει, αλλά ας ζέχνει παραπέρα.

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ