Εισβολή «ερωτοεντόμων» στη Σεούλ – Αντιδράσεις πολιτών, διχασμένοι οι ειδικοί

Εισβολή «ερωτοεντόμων» στη Σεούλ – Αντιδράσεις πολιτών, διχασμένοι οι ειδικοί Facebook Twitter
0

Σε μια ακόμη ένδειξη της επίδρασης της κλιματικής αλλαγής στις πόλεις, η πρωτεύουσα της Νότιας Κορέας βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες αντιμέτωπη με μαζική εμφάνιση των λεγόμενων «ερωτοεντόμων», γνωστών και ως lovebugs.

Τα έντομα αυτά, που πετούν ενωμένα σε ζευγάρια κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγής τους, έχουν κατακλύσει πάρκα, ορεινά μονοπάτια και αστικές περιοχές, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις από τους κατοίκους αλλά και διχογνωμία μεταξύ ειδικών.

Η εξάπλωση του είδους Plecia longiforceps γίνεται ιδιαίτερα αισθητή στο βουνό Γκεγιανγκσάν στην Ίντσεον, όπου βίντεο που κυκλοφορούν ευρέως δείχνουν μονοπάτια και παρατηρητήρια καλυμμένα από σμήνη εντόμων. Οι τοπικές αρχές έχουν δεχθεί χιλιάδες καταγγελίες, με τις αναφορές σε προβλήματα να υπερδιπλασιάζονται μέσα σε έναν χρόνο.

Αν και το θέαμα κρίνεται αποκρουστικό από τους περισσότερους πολίτες, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι τα έντομα δεν είναι επικίνδυνα: δεν τσιμπούν, δεν μεταφέρουν ασθένειες και δεν αποτελούν άμεση απειλή για τον άνθρωπο. Μάλιστα, συμβάλλουν στην επικονίαση και στη διάσπαση οργανικής ύλης στο έδαφος μέσω των προνυμφών τους.

Ωστόσο, έρευνα του Ινστιτούτου Σεούλ δείχνει ότι το 86% των ερωτηθέντων τα θεωρεί παράσιτα, κατατάσσοντάς τα τρίτα πιο ανεπιθύμητα έντομα μετά τις κατσαρίδες και τους κοριούς.

Οι δημοτικές αρχές αποθαρρύνουν την ευρεία χρήση εντομοκτόνων, επικαλούμενες κινδύνους για την υγεία και το περιβάλλον, και προτείνουν ήπιες μεθόδους όπως παγίδες φωτός, ψεκασμούς με νερό και χρήση σκούρων ρούχων. Παράλληλα, κρατικά ερευνητικά κέντρα αναπτύσσουν στοχευμένα βιολογικά σκευάσματα για περιορισμό του πληθυσμού.

Η φύση επίσης φαίνεται να παρεμβαίνει: σε αρκετές περιοχές που επλήγησαν, οι πληθυσμοί lovebugs έχουν αρχίσει να μειώνονται χάρη στη διατροφή πουλιών όπως οι σπουργίτες και οι καρακάξες.

Παρότι εντυπωσιακό ως φαινόμενο, η παρουσία των lovebugs είναι σχετικά σύντομη: τα αρσενικά ζουν μόλις 3–4 ημέρες και τα θηλυκά έως μία εβδομάδα. Μέχρι τα μέσα Ιουλίου, οι αρχές εκτιμούν πως ο πληθυσμός τους θα υποχωρήσει απότομα.

Η φετινή έκταση του φαινομένου αποδίδεται σε υψηλότερες θερμοκρασίες και στην κλιματική επιβάρυνση της Σεούλ, που πλέον λειτουργεί ως καταφύγιο για είδη που μετατοπίζονται από νοτιότερες περιοχές.

Με πληροφορίες από Guardian

Περιβάλλον
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ακραίος καύσωνας στη Μεσόγειο απειλεί τη θαλάσσια ζωή – Παράλληλες καταστροφές από κακοκαιρία στην Ασία

Περιβάλλον / Ακραίος καύσωνας στη Μεσόγειο απειλεί τη θαλάσσια ζωή – Παράλληλες καταστροφές από κακοκαιρία στην Ασία

Θερμοκρασίες ρεκόρ στη Μεσόγειο προκαλούν ανησυχία για τη θαλάσσια ζωή, ενώ καταρρακτώδεις βροχές και τυφώνες προκαλούν νεκρούς και καταστροφές στη Νότια Κορέα και τη Νοτιοανατολική Ασία
LIFO NEWSROOM
Παγκόσμια έκθεση: 389 εκατ. τόνοι διοξειδίου του άνθρακα από την αλόγιστη καύση φυσικού αερίου το 2024

Περιβάλλον / Παγκόσμια έκθεση: 389 εκατ. τόνοι διοξειδίου του άνθρακα από την αλόγιστη καύση φυσικού αερίου το 2024

Η Παγκόσμια Τράπεζα αποκαλύπτει αύξηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης από την καύση φυσικού αερίου – Η πρακτική ισοδυναμεί σε ρύπους με το αποτύπωμα της Γαλλίας
LIFO NEWSROOM
Χαμένος παράδεισος: Η κλιματική αλλαγή αλλάζει τα καλοκαίρια στην Ευρώπη

Περιβάλλον / Οι «χαμένοι παράδεισοι» της Ευρώπης: Πώς η κλιματική αλλαγή αλλάζει τα καλοκαίρια μας

Η έντονη ζέστη, οι υψηλές θερμοκρασίες αλλά και οι μακροπρόθεσμες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής κάνουν τους πιο περιζήτητους προορισμούς της ηπείρου, τόπους προς αποφυγή
LIFO NEWSROOM
Antinero: Καταγγελία-μαμούθ για το μεγαλύτερο πρόγραμμα δασικής πρόληψης

Ρεπορτάζ / Antinero: Πώς το «μεγαλύτερο πρόγραμμα δασικής πρόληψης» έγινε πεδίο καταγγελιών

Με εκατομμύρια ευρώ να έχουν ήδη διατεθεί, το πρόγραμμα Antinero μπαίνει στο στόχαστρο: 213 φορείς και πολίτες υπέβαλαν αναφορά στην Ε.Ε., αμφισβητώντας τη νομιμότητα και την αποτελεσματικότητά του.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ