To Έβερεστ «ψήλωσε» περίπου κατά ένα μέτρο - Κίνα και Νεπάλ συμφώνησαν στο νέο υψόμετρο

To Έβερεστ «ψήλωσε» περίπου κατά ένα μέτρο - Κίνα και Νεπάλ συμφώνησαν στο νέο υψόμετρο Facebook Twitter
EPA
0

Το όρος Έβερεστ είναι οριακά υψηλότερο από ό,τι πιστεύαμε μέχρι πρόσφατα, σύμφωνα με μετρήσεις της Κίνας και του Νεπάλ. 

Με την κοινή αποδοχή του νέου υψομέτρου του Έβερεστ, μπαίνει τέλος σε μία μακροχρόνια διαμάχη ανάμεσα στην Κίνα και στο Νεπάλ για το ύψος της «σκεπής του κόσμου». Κατμαντού και το Πεκίνο διαφωνούσαν σχετικά με το ακριβές ύψος του βουνού, ωστόσο, αφού η κάθε χώρα έστειλε τη δική της αποστολή, συμφώνησαν πως αυτό ανέρχεται σε 8.848,86 μέτρα.

Το Έβερεστ είναι λίγο ψηλότερο σε σχέση με τους προηγούμενους υπολογισμούς. Κατά το παρελθόν, το Νεπάλ είχε βασιστεί σε μετρήσεις της Ινδίας, σύμφωνα με τις οποίες το ύψος του Έβερεστ άγγιζε τα 8.848 μέτρα. Η μέτρηση είχε διεξαχθεί το 1954 και για πολλά χρόνια αποτελούσε το «επίσημο» ύψος του Έβερεστ. Στο ύψος αυτό είχε προσμετρηθεί και το χιόνι που βρίσκεται στην κορυφή. 

Σύμφωνα με κινεζική μέτρηση του 2005 το ύψος του βουνού ήταν 8.844,43 μέτρα, περίπου 3,7 μέτρα χαμηλότερο σε σχέση με τις εκτιμήσεις του 1954. Το Έβερεστ ονομάστηκε έτσι προς τιμήν του Τζορτζ Έβερεστ, διευθυντή ενός τμήματος της Μεγάλης Τριγωνομετρικής Έρευνας της Ινδίας, που έλαβε χώρα όταν η Ινδία ήταν ακόμα βρετανική αποικία. Η νέα μέτρηση δεν έχει κάποιο ουσιαστικό αντίκτυπο. Το Κ2, το δεύτερο υψηλότερο βουνό του κόσμου είναι κατά 237 μέτρα χαμηλότερο.

Όπως μεταδίδει ο Guardian, το ύψος που ανακοινώθηκε ενδέχεται να είναι προσωρινό καθώς η οροσειρά των Ιμαλαΐων, με μήκος 2.900 χιλιόμετρα, δημιουργήθηκε από την ανύψωση που προκλήθηκε από τις συγκρούσεις τεκτονικές πλάκες Ινδίας και Ευρασίας, οι οποίες συνεχίζουν να «ψηλώνουν» τα Ιμαλάια κάθε χρόνο κατά ένα εκατοστό. 

Το Νεπάλ, στο οποίο βρίσκονται άλλες επτά από τις 14 ψηλότερες κορυφές του κόσμου, έστειλε την πρώτη ομάδα επιθεωρητών τον Μάιο του περασμένου έτους, ώστε να μετρήσουν το Έβερεστ. Κυβερνητικοί αξιωματούχοι είχαν δηλώσει στο BBC, πριν από οκτώ χρόνια, ότι ένιωθαν «πίεση» από την Κίνα για να αποδεχθούν τη δική τους μέτρηση. Ως εκ τούτου αποφάσισαν να προχωρήσουν σε δική τους ώστε να «ορίσουν το ύψος μια για πάντα». Κινέζοι εμπειρογνώμονες αναρριχήθηκαν με τη σειρά τους στο Έβερεστ, φέτος την άνοιξη, όταν το βουνό έκλεισε λόγω της πανδημίας.

Ο Νταμοντάρ Ντάκαλ, εκπρόσωπος του τμήματος ερευνών του Νεπάλ, δήλωσε ότι οι επιθεωρητές της χώρας, χρησιμοποίησαν το Παγκόσμιο Δορυφορικό Σύστημα Πλοήγησης για να προσδιορίσουν το «ακριβές ύψος» της κορυφής. Το Έβερεστ αποτελεί «αιώνιο σύμβολο φιλίας μεταξύ Νεπάλ και Κίνας», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Νεπάλ, Πρεντέπ Κουμάρ Γκιουάλι, ανακοινώνοντας τα ευρήματα των ερευνών τους σε βιντεοκλήση με τον Κινέζο ομόλογό του, Γουάνγκ Γι.

Σύμφωνα με το Associated Press, ορισμένοι γεωλόγοι ανησυχούσαν ότι το Έβερεστ ίσως είχε «κοντύνει» έπειτα από τον σεισμό των 7,8 βαθμών που έπληξε την περιοχή το 2015 και σκότωσε 9.000 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων και 19 ορειβάτες που καταπλακώθηκαν από χιονοστιβάδα στους πρόποδες του βουνού. 

Με πληροφορίες από Guardian

Περιβάλλον
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η στιγμή που μια θαλάσσια βιολόγος επικοινωνεί με ένα χταπόδι στα βάθη του ωκεανού

Περιβάλλον / Η στιγμή που μια θαλάσσια βιολόγος επικοινωνεί με ένα χταπόδι στα βάθη του ωκεανού

Για τα γυρίσματα της σειράς, η ομάδα πέρασε δύο χρόνια και σχεδόν 1.500 ώρες κάτω από το νερό, καταγράφοντας τη συμπεριφορά των χταποδιών σε 10 διαφορετικές τοποθεσίες, σε πέντε χώρες
NEWSROOM
Η «ανακύκλωση» του πλαστικού είναι μια κίνηση χωρίς νόημα

Περιβάλλον / Η «ανακύκλωση» του πλαστικού είναι μια κίνηση χωρίς νόημα

Έφτασε ο καιρός να σταματήσουμε να «ανακυκλώνουμε» πλαστικό. Το πλαστικό δεν είναι ανακυκλώσιμο υλικό και το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε για να γιορτάσουμε τη φετινή Ημέρα της Γης, είναι να το παραδεχτούμε.
NEWSROOM