Δορυφορικές εικόνες της NASA δείχνουν τον δραματικό αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής στη Λίμνη Μιντ

NASA satellite images show how much Lake Mead has receded since 2000 Facebook Twitter
0

Νέες δορυφορικές εικόνες της NASA δείχνουν τη δραματική συρρίκνωση των νερών της Λίμνης Μιντ.

Πρόκειται για λίμνη που σχηματίστηκε από το φράγμα Hoover, στον ποταμό Κολοράντο, στις νοτιοδυτικές Ηνωμένες Πολιτείες. Βρέχει τις πολιτείες Νεβάδα και Αριζόνα, και θεωρείται η μεγαλύτερη λίμνη στις ΗΠΑ, από άποψη χωρητικότητας νερού.

Οι δορυφορικές εικόνες προσφέρουν μια νέα εικόνα σχετικά με το πόσο δραματικά έχουν μειωθεί τα επίπεδα των υδάτων τα τελευταία 22 χρόνια.

Οι εικόνες, οι οποίες αφορούν τα έτη 2000, 2021 και 2022, δείχνουν τους -κάποτε γεμάτους- παραπόταμους να έχουν μετατραπεί σε ξηρές σχισμές.

Η λίμνη, η οποία παρέχει νερό σε περίπου 25 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλη την αμερικανική δύση, βρίσκεται σήμερα στα χαμηλότερα επίπεδα από τότε που γέμισε το 1937. Από τις 18 Ιουλίου, βρίσκεται μόλις στο 27% της χωρητικότητάς της.

Ο Michael Carlowicz, διευθύνων σύμβουλος του Παρατηρητηρίου Γης της Nasa, περιέγραψε την εικόνα της λίμνης ως «μια τρανή απεικόνιση της κλιματικής αλλαγής και μιας μακροχρόνιας ξηρασίας που μπορεί να είναι η χειρότερη στα δυτικά των ΗΠΑ εδώ και 12 αιώνες».

Η υποχώρηση των υδάτων «απομακρύνει» τα σκάφη αναψυχής και απειλεί την παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας. Έχει, επίσης, αποκαλύψει μυστικά δεκαετιών που κάποτε ήταν κρυμμένα στα βάθη.

Έχει ανασυρθεί ένα πτώμα μέσα σε βαρέλι - που πιστεύεται ότι ήταν θύμα πυροβολισμού της μαφίας, όπως και αντικείμενα και σκουπίδια που άφησαν πίσω τους παραθεριστές, ενώ μια βάρκα της εποχής του Β' Παγκοσμίου Πολέμου ανασύρθηκε από τα ρηχά φέτος τον Ιούλιο.

Συνολικά, το 74% των εννέα δυτικών πολιτειών των ΗΠΑ αντιμετωπίζει κάποιο επίπεδο ξηρασίας, ενώ το 35% της περιοχής βρίσκεται σε κατάσταση ακραίας ή εξαιρετικής ξηρασίας, σύμφωνα με τη NASA.

Επιπλέον, ο ποταμός Κολοράντο, μέρος του οποίου είναι η λίμνη Μιντ, βρίσκεται μόλις στο 35% της χωρητικότητάς του, σύμφωνα με τα στοιχεία των Αρχών. Το σύστημα αυτό παρέχει ηλεκτρική ενέργεια και νερό σε περίπου 40 εκατομμύρια ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων των πόλεων του Σαν Ντιέγκο, του Λας Βέγκας, του Φοίνιξ και του Λος Άντζελες.

Με πληροφορίες από Guardian και NBC News

Περιβάλλον
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι»: Ο «νονός» των μικροπλαστικών προειδοποιεί

Περιβάλλον / «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι»: Ο «νονός» των μικροπλαστικών προειδοποιεί

O Richard Thompson, ο βιολόγος που εντόπισε για πρώτη φορά τα μικροπλαστικά πριν από 30 χρόνια, εξηγεί γιατί ο καθαρισμός των ωκεανών και τα βιοδιασπώμενα υλικά δεν θα λύσουν την παγκόσμια κρίση
NEWSROOM