Δικαστήριο στις ΗΠΑ αναγνώρισε τους ιπποπόταμους του Εσκομπάρ ως «άτομα» με νομικά δικαιώματα

Δικαστήριο στις ΗΠΑ αναγνώρισε τους ιπποπόταμους του Εσκομπάρ ως «άτομα» με νομικά δικαιώματα Facebook Twitter
Πηγή φωτό AP
0

Οι απόγονοι των ιπποπόταμων που κάποτε ανήκαν στον Πάμπλο Εσκομπάρ μπορούν να αναγνωριστούν ως «άτομα», με νομικά δικαιώματα στις ΗΠΑ, έπειτα από απόφαση ομοσπονδιακού δικαστηρίου. 

Η υπόθεση αφορά αγωγή κατά της κυβέρνησης της Κολομβίας, για το αν θα θανατώσει ή θα στειρώσει τους ιπποπόταμους, ο αριθμός των οποίων αυξάνεται με γρήγορο ρυθμό και αποτελεί απειλή για τη βιοποικιλότητα. 

Οργάνωση για τα δικαιώματα των ζώων μιλά για νίκη ορόσημο στις μακροχρόνιες προσπάθειες να πειστεί το αμερικανικό δικαστικό σύστημα να δώσει στα ζώα τέτοια αναγνώριση. Όμως, η απόφαση δεν έχει καμία βαρύτητα στην Κολομβία, όπου ζουν οι ιπποπόταμοι, σύμφωνα με ειδικό επί των νομικών ζητημάτων.  

«Η απόφαση δεν έχει κανένα αντίκτυπο στην Κολομβία. Οι κολομβιανές και όχι οι αμερικανικές αρχές θα είναι εκείνες που θα αποφασίσουν τι θα κάνουν με τους ιπποπόταμους», τόνισε ο Καμίλο Μπουρμπάνο Θιφουέντες, καθηγητής ποινικού δικαίου στο Universidad Externado de Colombia. 

Τα ζώα είναι απόγονοι των ιπποπόταμων που εισήγαγε παράνομα στην Κολομβία, για το ράντσο του, ο Πάμπλο Εσκομπάρ, τη δεκαετία του ‘80. Μετά τον θάνατό του το 1993, οι ιπποπόταμοι εγκαταλείφθηκαν εκεί και τα τελευταία οχτώ χρόνια ο αριθμός τους αυξήθηκε από 35 σε περίπου 65-80. 

Επιστήμονες έχουν προειδοποιήσει ότι τα ζώα αυτά αποτελούν απειλή για την βιοποικιλότητα της περιοχής και τάσσονται υπέρ της θανάτωσης κάποιων εξ αυτών. Κυβερνητική υπηρεσία έχει αρχίσει να στειρώνει κάποιους από τους ιπποπόταμους, αλλά υπάρχει μία διαμάχη για το ποιες είναι οι ασφαλέστερες μεθόδους. 

Στην αγωγή, δικηγόροι του Animal Legal Defense Fund ζήτησαν από δικαστήριο στο Σινσινάτι να αναγνωρίσει ως «πρόσωπα» με νομικά δικαιώματα τους ιπποπόταμους, προκειμένου να μπορούν να καταθέσουν στην υπόθεση δύο ειδικοί στη στείρωση άγριων ζώων, από το Οχάιο.  

Η δικαστής Κάρεν Λίτκοβιτς ενέκρινε το αίτημα στις 15 Οκτωβρίου. Η οργάνωση εκτιμά ότι πρόκειται για την πρώτη τέτοια απόφαση στις ΗΠΑ. Αν και έχουν χορηγηθεί νομικά δικαιώματα σε ζώα στην Ινδία, το Πακιστάν και την Αργεντινή, τα αμερικανικά δικαστήρια έως τώρα ήταν απρόθυμα να το πράξουν αυτό. 

Με πληροφορίες από AP 

Περιβάλλον
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Λεονάρντο ΝτιΚάπριο καλεί τους Αμερικανούς να μπλοκάρουν νομοσχέδιο για τα απειλούμενα είδη

Διεθνή / Ο Λεονάρντο ΝτιΚάπριο καλεί τους Αμερικανούς να μπλοκάρουν νομοσχέδιο για τα απειλούμενα είδη

Ανήμερα της Earth Day, ο Λεονάρντο ΝτιΚάπριο κάλεσε τους ακολούθους του να πιέσουν τη Βουλή των Αντιπροσώπων να καταψηφίσει το νομοσχέδιο H.R. 1897, υποστηρίζοντας ότι θα αποδυναμώσει τον ιστορικό νόμο προστασίας των απειλούμενων ειδών στις ΗΠΑ.
THE LIFO TEAM
ΒΡΑΔΥΠΟΔΑΣ ΜΗΝΥΜΑ

Περιβάλλον / Γιατί η viral φωτογραφία με τον βραδύποδα που «αγκαλιάζει» έναν στύλο προκαλεί ανησυχία;

Ο φωτογράφος Emmanuel Tardy εξασφάλισε ένα στιγμιότυπο που, με την πρώτη ματιά, μοιάζει χαριτωμένο, όμως «κρύβει» μια προειδοποίηση για τη σκληρή πραγματικότητα που διέπει πλέον τη σχέση ανθρώπου και φύσης
THE LIFO TEAM