Αυστραλία: Σήμερα η θερμότερη ημέρα των τελευταίων δύο ετών- Μεγάλος κίνδυνος πυρκαγιών

Αυστραλία: Σήμερα η θερμότερη ημέρα των τελευταίων δύο ετών- Μεγάλος κίνδυνος πυρκαγιών Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash
0

Αρκετές περιοχές της Ανατολικής Αυστραλίας, συμπεριλαμβανομένου και του Σίδνεϊ, κατέγραψαν σήμερα τη θερμότερη ημέρα των τελευταίων δύο ετών.

Σύμφωνα με ΜΜΕ της Αυστραλίας, οι θερμοκρασίες ξεπερνούν τους 40 βαθμούς Κελσίου, αυξάνοντας τον κίνδυνο πρόκλησης πυρκαγιών σε δασικές εκτάσεις.

Οι πυροσβέστες παλεύουν για την κατάσβεση 40 δασικών πυρκαγιών σε όλη τη Νέα Νότια Ουαλία, όπου και διαμένει το 1/3 των Αυστραλών, με την προσπάθεια κατάσβεσης να γίνεται τόσο με επίγεια μέσα, όσο και με αεροσκάφη.

Έκλεισαν σχολεία λόγω ζέστης

Μία φωτιά κοντά στο Μαντγκί και σε απόσταση μεγαλύτερη των 250 χιλιομέτρων βορειοδυτικά του Σίδνεϊ, έχει θέσει την περιοχή σε κατάσταση συναγερμού.

Τα συνεργεία πυρόσβεσης παρότρυναν τους κατοίκους να βρουν ασφαλή καταφύγια στην περιοχή, καθώς ήταν αργά πλέον για να την εγκαταλείψουν.

Συνολικοί περιορισμοί για τις φωτιές έχουν τώρα επιβληθεί σε πολλές περιοχές κατά μήκος του μεγαλύτερου μέρους της Νέας Νότιας Ουαλίας, ενώ 35 δημόσια σχολεία, τα περισσότερα από αυτά σε περιοχές της ενδοχώρας έκλεισαν εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών.

«Αν αρχίσει μία φωτιά να κατακαίει υπό τις δύσκολες αυτές συνθήκες, θα είναι δυσκολότερο για τους πυροσβέστες μας να τη θέσουν υπό έλεγχο, ενώ μια τέτοια φωτιά μπορεί να εξαπλωθεί πολύ γρήγορα, ιδιαίτερα στα βοσκοτόπια», δήλωσε στο ABC η Άνγκελα Μπάρφορντ, αξιωματικός επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αγροτικών Πυρκαγιών στη Νέα Νότια Ουαλία.

Η ανατολική ακτή της Αυστραλίας πλήττεται από το καιρικό φαινόμενο Λα Νίνια

Ξηρές καταιγίδες είναι πιθανό να σημειωθούν κατά μήκος της ανατολικής Νέας Νότιας Ουαλίας, προκαλώντας συνθήκες κεραυνών που θα μπορούσαν να προκαλέσουν νέες φωτιές, σύμφωνα με την Μετεωρολογική Υπηρεσία της Αυστραλίας, ενώ οι ίδιες καιρικές συνθήκες είναι πιθανό να διατηρηθούν μέχρι την Τετάρτη.

Το Πένριθ, ένα προάστιο στα δυτικά του Σίδνεϊ κατέγραψε θερμοκρασία 40,1 βαθμών Κελσίου το απόγευμα της Δευτέρας.

Πρόκειται για την πιο θερμή ημέρα από την 26η Ιανουαρίου του 2021, ενώ σε μερικές από τις πόλεις της ενδοχώρας, η θερμοκρασία πλησίασε τους 41 βαθμούς Κελσίου.

Η ανατολική ακτή της Αυστραλίας πλήττεται από το καιρικό φαινόμενο Λα Νίνια, το οποίο τυπικά συνοδεύεται από αυξημένες βροχοπτώσεις κατά την τελευταία διετία, με συνέπεια την πρόκληση ισχυρών βροχοπτώσεων και πλημμυρών σε ευρεία κλίμακα.

Το 2022, το Σίδνεϊ κατέγραψε το υψηλότερο ετήσιο ποσοστό βροχοπτώσεων από την έναρξη της τήρησης σχετικών αρχείων το 1858.

Ωστόσο, η Μετεωρολογική Υπηρεσία της Αυστραλίας προέβλεψε την προηγούμενη εβδομάδα ότι σύμφωνα με τα κλιματικά μοντέλα το καιρικό φαινόμενο Λα Νίνια «είναι πιθανό να πλησιάζει στο τέλος του», ενώ ουδέτερες συνθήκες καιρού που δεν μπορούν να χαρακτηριστούν ως Λα Νίνια ή ως το αντίθετο καιρικό φαινόμενο Ελ Νίνιο, είναι πιθανό να επικρατήσουν στη διάρκεια του φθινοπώρου στο νότιο ημισφαίριο της Γης.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ

 
Περιβάλλον
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κλιματική κρίση: Η Νέα Ζηλανδία μειώνει τους στόχους για το μεθάνιο – Αντιδράσεις από περιβαλλοντικούς φορείς

Περιβάλλον / Η Νέα Ζηλανδία μειώνει τους στόχους για το μεθάνιο – Αντιδράσεις από περιβαλλοντικούς φορείς

Η Νέα Ζηλανδία μειώνει τους στόχους για τις εκπομπές μεθανίου, προκαλώντας αντιδράσεις από περιβαλλοντικές οργανώσεις και επιστήμονες - Οι αγρότες πανηγυρίζουν, ενώ οι ειδικοί προειδοποιούν για συνέπειες στο κλίμα και τη διεθνή εικόνα της χώρας
LIFO NEWSROOM
Σούρτσεϊ: Το νησί της Ισλανδίας που γεννήθηκε από τη φωτιά και έγινε εργαστήριο ζωής

Περιβάλλον / Το νησί της Ισλανδίας που γεννήθηκε από τη φωτιά και έγινε εργαστήριο ζωής

To Σούρτσεϊ, το ηφαιστειακό νησί που γεννήθηκε το 1963 στα νότια της Ισλανδίας, παραμένει ζωντανό εργαστήριο της φύσης. Από τις πρώτες εκρήξεις έως τη βιοποικιλότητα που άνθισε, η ιστορία της προσφέρει ελπίδα και μαθήματα για την ανθεκτικότητα της ζωής
LIFO NEWSROOM
ΠΕΤΑΛΟΥΔΑ ΒΡΑΖΙΛΙΑ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ

Περιβάλλον / Ο πλανήτης χάνει τα χρώματά του: Οι πεταλούδες «ξεθωριάζουν» λόγω των ανθρώπων

Νέα έρευνα από τη Βραζιλία δείχνει ότι οι πεταλούδες χάνουν τα χρώματά τους καθώς οι άνθρωποι αντικαθιστούν τα τροπικά δάση με μονοκαλλιέργειες ευκαλύπτου - Ο πλανήτης γίνεται πιο μονόχρωμος και αυτό απειλεί τη βιοποικιλότητα
LIFO NEWSROOM
Πώς το εμπόριο ψαριών ενυδρείου υπονομεύει τη βιοποικιλότητα των ωκεανών

Περιβάλλον / Πώς το εμπόριο ψαριών ενυδρείου υπονομεύει τη βιοποικιλότητα των ωκεανών

Η παγκόσμια αγορά ψαριών ενυδρείου βασίζεται κυρίως σε άγρια συλλεγμένα είδη, απειλώντας τη βιοποικιλότητα και τα οικοσυστήματα. Η έρευνα προτείνει βιώσιμες λύσεις και αυξημένη ενημέρωση καταναλωτών
LIFO NEWSROOM
Περού: 140.000 εκτάρια Αμαζονίου καταστρέφονται από παράνομη εξόρυξη χρυσού

Περιβάλλον / Περού: 140.000 εκτάρια Αμαζονίου καταστρέφονται από παράνομη εξόρυξη χρυσού

Από το 1984, περίπου 540 τετραγωνικά μίλια γης έχουν εκκαθαριστεί για εξόρυξη, ενώ η καταστροφή επεκτείνεται πλέον και σε βορειότερες περιοχές πέραν της παραδοσιακής ζώνης Madre de Dios
LIFO NEWSROOM
Σιέρα Νεβάδα: Οι παγετώνες της Καλιφόρνια θα εξαφανιστούν για πρώτη φορά στην ιστορία

Περιβάλλον / Σιέρα Νεβάδα: Οι παγετώνες της Καλιφόρνια θα εξαφανιστούν για πρώτη φορά στην ιστορία

Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι οι παγετώνες της Σιέρα Νεβάδα, μερικοί ηλικίας δεκάδων χιλιάδων ετών, θα εξαφανιστούν πλήρως μέχρι τον επόμενο αιώνα, με δραματικές οικολογικές και συμβολικές συνέπειες για τη Δυτική Αμερική
LIFO NEWSROOM