Αυστραλία: Οι φωτιές του 2019 και του 2020 απειλούν 11 είδη μελισσών με εξαφάνιση

Αυστραλία: Οι φωτιές του 2019 και του 20202 απειλούν 11 είδη μελισσών με εξαφάνιση Facebook Twitter
PIxabay
0

Οι καταστροφικές πυρκαγιές του 2019 και του 2020 είχαν σημαντικό αντίκτυπο στις ιαθγενείς μέλισσες της Αυστραλίας, απειλώντας 11 είδη, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Αυστραλοί επιστήμονες ανέλυσαν την επίδραση των πυρκαγιών σε 553 αυστραλιανά ιθαγενή είδη μελισσών, το ένα τρίτο όλων των ειδών μελισσών που έχουν ανακαλυφθεί στη χώρα μέχρι σήμερα.

Από την έρευνά τους διαπίστωσαν ότι 11 είδη είναι πλέον επιλέξιμα για να μπουν στην κόκκινη λίστα απειλούμενων ειδών της Διεθνούς Ένωσης για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN).

Πριν από τις πυρκαγιές, μόνο τρία είδη μελισσών της Αυστραλίας είχαν καταγραφεί ως απειλούμενα.

Οι ερευνητές διαμόρφωσαν τη λίστα χρησιμοποιώντας τα διαθέσιμα δεδομένα, συμπεριλαμβανομένων πληροφοριών σχετικά με την ένταση και τη συχνότητα της φωτιάς.

Δύο είδη μελισσών, η Leioproctus nigrofulvus και η Leioproctus carinatifrons, πληρούν πλέον στα κριτήρια του IUCN για την εισαγωγή τους στην λίστα με τα είδη που απειλούνται με εξαφάνιση, καθώς μεγάλες περιοχές του φυσικού τους οικοτόπου κάηκαν κατά τη διάρκεια των πυρκαγιών.

Εννέα είδη μελισσών αξιολογήθηκαν ως «ευάλωτα».


Ο συν-συγγραφέας της μελέτης Stefan Caddy-Retalic, βοηθός λέκτορα στο Πανεπιστήμιο της Αδελαΐδας, είπε ότι ήταν εκπληκτικό το γεγονός ότι μία μόνο πυρκαγιά που σκότωσε ή εκτόπισε σχεδόν 3 δισεκατομμύρια ζώα ώθησε τα 11 είδη μελισσών πολύ πιο κοντά στον αφανισμό.


Υπάρχουν 1.654 γνωστά είδη μελισσών στην Αυστραλία αλλά οι επιστήμονες πιστεύουν ότι ο πραγματικός αριθμός μπορεί να είναι μεταξύ 2.000 και 3.000.

«Υπάρχουν τόσες πολλές αυτόχθονες μέλισσες που πρέπει να ανακαλυφθούν αλλά πολλά από αυτά τα είδη κινδυνεύουν να χαθούν πριν καν βρεθούν, κάτι που αποτελεί απίστευτα δυσάρεστο γεγονός για τον αντίκτυπο που έχουμε στη βιοποικιλότητα της Αυστραλίας» σημείωσε.

«Αυτό πραγματικά αναδεικνύει την ανάγκη για την αυστραλιανή κυβέρνηση να αναλάβει δράσει για την κλιματική αλλαγή».

Ακόμα και η απώλεια ενός μόνο μελισσιού είναι σημαντική, πρόσθεσε.

«Κάθε οργανισμός που υπάρχει στον πλανήτη είναι μια απάντηση στο αίνιγμα του τρόπου επιβίωσης», είπε. «Κάθε φορά που χάνουμε έναν από τους οργανισμούς, χάνουμε τις αλληλεπιδράσεις που έχει με άλλα μέρη του οικοσυστήματος, χάνουμε τις εξειδικευμένες υπηρεσίες που παρέχουν».

Τα είδη που εισήχθησαν όπως η ευρωπαϊκή μέλισσα και η μέλισσα από την Τασμανία, τα οποία ανταγωνίζονται τις γηγενείς μέλισσες για πόρους, είχαν τη δυνατότητα «να ωθήσουν ορισμένα από τα ιθαγενή μας είδη στο χείλος του αφανισμού», είπε ο Caddy-Retalic.

Πρόσθεσε δε, ότι ελάχιστα ασπόνδυλα παρατίθενται από το IUCN, υποδηλώνοντας ότι δεν έχουν τεθεί ως προτεραιότητα.

«Έχουμε επικεντρωθεί πολύ περισσότερο στα παντά, τα κοάλα και τους πλατύποδες», είπε. «Αρχίζουμε πραγματικά να βλέπουμε μια βάση για να δώσουμε προσοχή σε ορισμένα από αυτά τα ασπόνδυλα, τα οποία τελικά αντιπροσωπεύουν την πλειοψηφία της ζωής των ζώων στη γη».

Η ομάδα υπέβαλε τα ευρήματά της στην IUCN, η οποία αναμένεται να παράσχει αξιολόγηση της κατάστασης των ειδών των μελισσών μέχρι το τέλος του έτους. Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Global Change Biology.

Με πληροφορίες του Guardian

Περιβάλλον
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι ισχυρισμοί περί συσκευασιών από ανακυκλωμένο πλαστικό είναι παραπλανητικοί, καταγγέλλουν οι ειδικοί

Περιβάλλον / Οι ισχυρισμοί περί συσκευασιών από ανακυκλωμένο πλαστικό είναι παραπλανητικοί, καταγγέλλουν οι ειδικοί

Με τη βοήθεια λογιστικών τεχνασμάτων και αμφισβητούμενων μεθόδων πιστοποίησης, εταιρείες εμφανίζουν το πλαστικό ως «κυκλικό» και περιβαλλοντικά ουδέτερο, την ώρα που η πλειονότητά του εξακολουθεί να παράγεται από ορυκτές πρώτες ύλες
THE LIFO TEAM
«Οι καταναλωτές δεν θα γνωρίζουν τι τρώνε και οι αγρότες τι καλλιεργούν»

Ρεπορτάζ / «Οι καταναλωτές δεν θα γνωρίζουν τι τρώνε και οι αγρότες τι καλλιεργούν»

Από τα «καλαμπόκια-σκιάχτρα» της Greenpeace που σφράγισαν τις εκστρατείες κατά των μεταλλαγμένων στα τέλη του ’90 η Ευρώπη περνά στη νέα γενιά γενετικά τροποποιημένων φυτών που αναπτύσσονται μέσω των «νέων γονιδιωματικών τεχνικών». 
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ ΚΑΡΧΑΡΙΑΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ

Περιβάλλον / Τέσσερα περιστατικά σε 48 ώρες: Πώς οι παραλίες στην Αυστραλία έγιναν «τέλεια καταιγίδα» για καρχαρίες

Τέσσερα περιστατικά με καρχαρίες μέσα σε 48 ώρες, τα τρία σε ακτογραμμή περίπου 15 χιλιομέτρων, έβαλαν τις παραλίες της ανατολικής Αυστραλίας σε κατάσταση συναγερμού
THE LIFO TEAM
ΣΑΒΒΑΤΟ - Γιατί η Γροιλανδία είναι απαραίτητη για την παγκόσμια κλιματική επιστήμη

Περιβάλλον / Γιατί η Γροιλανδία είναι απαραίτητη για την παγκόσμια κλιματική επιστήμη

Περίπου το 80% της Γροιλανδίας καλύπτεται από έναν τεράστιο παγετώνα, ο οποίος, αν έλιωνε πλήρως, θα προκαλούσε άνοδο της παγκόσμιας στάθμης της θάλασσας κατά περίπου επτά μέτρα
THE LIFO TEAM