Αυστραλία: Χιλιάδες νεκρά θαλασσοπούλια ξεβράζονται στις παραλίες και οι ερευνητές ψάχνουν το «γιατί»

Αυστραλία: Χιλιάδες νεκρά θαλασσοπούλια ξεβράζονται στις παραλίες και οι ερευητές ψάχνουν το «γιατί» Facebook Twitter
0

Χιλιάδες μύχοι με κοντή ουρά ξεβράζονται νεκροί στις παραλίες της ανατολικής ακτής της Αυστραλίας και οι ερευνητές δεν είναι βέβαιοι για την αιτία και την κλίμακα αυτών των θανάτων των θαλάσσιων πτηνών.

Κάθε άνοιξη περίπου 20 μύχοι, πετούν 15.000 χιλιόμετρα πίσω στη νότια Αυστραλία από το βόρειο ημισφαίριο. Από τα τέλη Οκτωβρίου, νεκροί μύχοι έχουν εμφανιστεί σε παραλίες στο νοτιοανατολικό Κουίνσλαντ, ακολουθούμενοι από παρόμοιες αναφορές στη Νέα Νότια Ουαλία και τη Βικτώρια τις τελευταίες εβδομάδες.

Η Δρ Lauren Roman, η οποία ερευνά τους μύχους στο Ινστιτούτο Θαλάσσιων και Ανταρκτικών Μελετών του Πανεπιστημίου της Τασμανίας, είπε ότι η κατανόηση πόσων πτηνών πέθαναν και εάν επρόκειτο για φυσιολογικό ή μαζικό συμβάν θνησιμότητας ήταν «δύσκολη».

Σε μεγάλους αριθμούς, αυτά τα γεγονότα θνησιμότητας ονομάζονται καταστροφές θαλάσσιων πτηνών, είπε. Αυτοί οι μαζικοί θάνατοι μύχων είναι γνωστό ότι συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της ετήσιας μετανάστευσης, είπε, αλλά τα smartphone και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είχαν αυξήσει την ευαισθητοποίηση των ανθρώπων. «Υπάρχει η αντίληψη ότι τα συμβάντα θνησιμότητας αυξάνονται, αλλά είναι πολύ δύσκολο να πούμε αν αυτό συμβαίνει στην πραγματικότητα ή απλώς είναι συνάρτηση της αυξημένης ευαισθητοποίησης.

«Αν βρίσκονται ακριβώς στη μέση της Θάλασσας της Τασμανίας, εκατοντάδες χιλιόμετρα ανοικτά της θάλασσας, και υπάρχει ένα μεγάλο συμβάν θνησιμότητας, δεν πρόκειται να το δούμε». Ακόμη και ένα μικρό μέρος του πληθυσμού που πέθανε πιο κοντά στην ακτή θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα δεκάδες ή εκατοντάδες να ξεβραστούν στις παραλίες. «Είτε υπάρχουν στην πραγματικότητα περισσότερες θνησιμότητα από ό,τι στο παρελθόν, είναι πολύ δύσκολο να υπολογιστεί ποσοτικά», είπε.

Η ερευνήτρια του Adrift Lab, Jennifer Lavers, υπολόγισε ότι ο αριθμός των ενήλικων θαλάσσιων πτηνών που «ξεβράστηκαν ή πεθαίνουν στις παραλίες» ήταν «εκατοντάδες ή χιλιάδες» φέτος, με βάση την πρώιμη ανάλυση των αναφορών επιστημόνων πολιτών. Τα γεγονότα μαζικής θνησιμότητας ήταν ασυνήθιστα για τα θαλασσοπούλια με μεγάλη διάρκεια ζωής και δεν «έβγαζαν νόημα από εξελικτική άποψη», είπε. Τα πουλιά που ξεβράζονταν ήταν αδυνατισμένα, είπε η Lavers, κάτι που έδειξε ότι τα ζώα δυσκολεύονταν να βρουν αρκετή τροφή.

Η Roman είπε ότι υπήρξε ένα σημαντικό γεγονός μαζικής θνησιμότητας το 2013 όπου χάθηκαν εκατομμύρια θαλασσοπούλια. Οι πρόσφατες αναφορές δεν ήταν στην ίδια κλίμακα. Το γεγονός του 2013 πιστεύεται ότι συνδέθηκε με ένα ασυνήθιστο γεγονός θερμότητας στον βόρειο Ειρηνικό Ωκεανό. «Γνωρίζουμε ότι αυτό προκάλεσε μαζικούς θανάτους θαλάσσιων πτηνών και στο βόρειο ημισφαίριο, και τα πρώτα στάδια αυτού του γεγονότος συνέπεσαν με όταν οι μύχοι ήταν επίσης εκεί ψηλά πριν ξεκινήσουν τη μετανάστευση», είπε ο Roman.

Ο Δρ Eric Woehler, ο οποίος έχει ερευνήσει τα θαλασσοπούλια για περισσότερες από τέσσερις δεκαετίες, είπε ότι οι καταστροφές μύχων συνέβαιναν συχνά το φθινόπωρο όταν τα νεαρά έκαναν την πρώτη τους πτήση βόρεια και περιστασιακά την άνοιξη όταν επέστρεφαν τα ενήλικα πουλιά. Ο χρόνος, η διάρκεια και ο αριθμός των πτηνών που παρατηρήθηκαν στα γεγονότα θνησιμότητας διέφεραν από έτος σε έτος, είπε. «Πιστεύουμε ότι αυτά τα πουλιά, ιδιαίτερα, δεν είχαν αρκετή τροφή και βασικά ξεκίνησαν τη μετανάστευση με ανεπαρκή αποθέματα σώματος», είπε.

Οι μύχοι ζουν πάνω από 40 χρόνια, επομένως η απώλεια των ενηλίκων πιθανότατα είχε μεγαλύτερο αντίκτυπο στον συνολικό πληθυσμό λόγω της απώλειας της προσπάθειας αναπαραγωγής, είπε ο Woehler. Τα θαλασσοπούλια γεννούσαν μόνο ένα αυγό ανά ζευγάρι αναπαραγωγής, μεγαλώνοντας ένα νεοσσό κάθε χρόνο.

Η Τασμανία και τα νησιά στο Στενό Μπας ήταν προπύργιο για το είδος. Οι αρχές βρίσκονταν επίσης σε επιφυλακή για το εξαιρετικά παθογόνο και μεταδοτικό στέλεχος της γρίπης H5N1, αλλά δεν είχε ακόμη ανιχνευθεί στην Αυστραλία ή στα νερά των μύχων που βρέθηκαν σε τοπικές παραλίες.

Η Roman είπε ότι οι ερευνητές εργάζονταν σκληρά για να ξεμπερδέψουν τους παράγοντες και τις επιπτώσεις των γεγονότων. Αυτά τα γεγονότα θα μπορούσαν να είναι προμήνυμα, είπε, αλλά οι άνθρωποι δεν πρέπει να ανησυχούν ακόμα. «Αν βρείτε έναν ή δύο νεκρούς, δεν θα ανησυχούσα πολύ για αυτό, γιατί αυτό είναι φυσικό αυτή την εποχή του χρόνου».

Με πληροφορίες από Guardian

Περιβάλλον
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Περισσότερους θανάτους από τον καύσωνα» προβλέπουν οι ειδικοί μετά την ανησυχητική έκθεση του WMO

Περιβάλλον / «Περισσότερους θανάτους από τον καύσωνα» προβλέπουν οι ειδικοί μετά την ανησυχητική έκθεση του WMO

Ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός και το U.K. Meteorological Office προειδοποιούν ότι «έρχεται ρεκόρ ζέστης που θα ωθήσει τη Γη σε πιο θανατηφόρα και δυσάρεστα άκρα»
LIFO NEWSROOM
«SOS» για την υπερθέρμανση του πλανήτη: 80% πιθανότητες για νέο ετήσιο ρεκόρ θερμοκρασίας έως το 2029

Περιβάλλον / «SOS» για την υπερθέρμανση του πλανήτη: 80% πιθανότητες για νέο ετήσιο ρεκόρ θερμοκρασίας έως το 2029

Έκθεση του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού προβλέπει 80% πιθανότητες για νέο ρεκόρ θερμοκρασίας τα επόμενα πέντε έτη και αυξημένο κίνδυνο από ξηρασίες, πλημμύρες και πυρκαγιές - Πλησιάζει το όριο των +2°C
LIFO NEWSROOM
Οι ωκεανοί σκοτεινιάζουν: Ανησυχητική μείωση φωτισμένων ζωνών απειλεί τη θαλάσσια ζωή

Περιβάλλον / Οι ωκεανοί σκοτεινιάζουν: Ανησυχητική μείωση φωτισμένων ζωνών απειλεί τη θαλάσσια ζωή

Νέα επιστημονική μελέτη αποκαλύπτει πως περισσότερο από το ένα πέμπτο των παγκόσμιων ωκεανών έχει σκοτεινιάσει από το 2003 έως το 2022, με ανησυχητικές επιπτώσεις στη θαλάσσια ζωή, την αλιεία και τον πλανητικό κύκλο του άνθρακα
LIFO NEWSROOM
Φλόριντα: Καπετάνιος πυροβολούσε και δηλητηρίαζε δελφίνια - Φυλάκιση ενός μηνός και πρόστιμο 51.000 δολαρίων

Διεθνή / Φλόριντα: Καπετάνιος πυροβολούσε και δηλητηρίαζε δελφίνια - Φυλάκιση ενός μηνός και πρόστιμο 51.000 δολαρίων

Σε τουλάχιστον μία περίπτωση, ο Barfield άνοιξε πυρ ενώ στο σκάφος επέβαιναν δύο παιδιά δημοτικού, και σε άλλη, παρουσία περισσότερων από δώδεκα πελατών.
LIFO NEWSROOM
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ Γαϊδούρια : Ζώα εργασίας ή σιωπηλά θύματα;/ Ιπποειδή: Ζώα εργασίας ή σιωπηλά θύματα;

Ρεπορτάζ / Γαϊδούρια: Ζώα εργασίας ή θύματα κακοποίησης;

Είναι τα ιπποειδή στην Ελλάδα εργάτες χωρίς δικαιώματα; Ποιες είναι οι συνθήκες διαβίωσής τους, ποια μέριμνα υπάρχει για τη φροντίδα τους και γιατί η νομοθετική προστασία τους βρίσκεται σε μια γκρίζα ζώνη; Μιλούν στη LiFO εκπρόσωποι φιλοζωικών οργανώσεων και τοπικοί φορείς.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Μια ομάδα μαθητών κατασκεύασε ρομπότ που καθαρίζει τις θάλασσες

Περιβάλλον / Πώς μια ομάδα μαθητών από τον Άλιμο έφτιαξε ρομπότ που καθαρίζει τον βυθό;

Το Greek Seabot είναι το υποβρύχιο ρομπότ που δημιούργησε μια μαθητική ομάδα από το ΕΠΑΛ Αλίμου για να βοηθήσει στον καθαρισμό των βυθών από πλαστικά και απορρίμματα. Μιλούν στη LIFO οι μαθητές για τα κίνητρά τους και το όραμά τους για ένα πιο καθαρό περιβάλλον.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας θα οδηγήσει σε «καταστροφική εσωτερική μετανάστευση» των πληθυσμών

Περιβάλλον / Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας θα οδηγήσει σε «καταστροφική εσωτερική μετανάστευση» των πληθυσμών

Οι επιστήμονες τονίζουν πως ακόμα και μια μικρή μείωση στην αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας είναι πολύ σημαντική καθώς μας δίνει χρόνο να προετοιμαστούμε
LIFO NEWSROOM