Ασέβεια στη φύση - Οι επιστήμονες προειδοποιούν για τις selfies με άγρια ζώα

Ασέβεια στη φύση - Οι επιστήμονες προειδοποιούν για τις selfies με άγρια ζώα Facebook Twitter
Μια κοπέλα κάθεται δίπλα σε μια τίγρη για να βγάλει σέλφι
0

Οι επιστήμονες πλέον προειδοποιούν ότι οι λήψεις φωτογραφιών με σπάνια είδη ζώων βλάπτουν σοβαρά την συμπεριφορά των ζώων που ζουν στην άγρια φύση και επιβαρύνουν το ήδη μεγάλο πρόβλημα με όσα είναι σε αιχμαλωσία.

Ειδικότερα, η ανησυχία στη Νέα Ζηλανδία για την όλο και αυξανόμενη τάση των ανθρώπων να βγάζουν selfies με πιγκουίνους και άλλα ζώα επηρεάζει αρνητικά τη διατροφή, την αναπαραγωγή ακόμα και τα ποσοστά των γεννήσεων των ειδών αυτών.

Κατά τη Διεθνή Συνδιάσκεψη για τους Πιγκουίνους, στη Νέα Ζηλανδία, οι ειδικοί εξέφρασαν σοβαρές ανησυχίες για το εν λόγω θέμα. Μεταξύ των  συζητήσεων σχετικά με τους κινδύνους της κλιματικής αλλαγής και της απώλειας οικοτόπων, το θέμα των  selfies με είδη της άγριας φύσης τέθηκε στην ατζέντα.

Όπως ειπώθηκε, η αναζήτηση των ανθρώπων για λίγη δημοσιότητα, επηρεάζει αρνητικά τη συμπεριφορά των ζώων.

Ο καθηγητής Φίλιπ Σέντον, διευθυντής του προγράμματος διαχείρισης άγριων ζώων του Πανεπιστημίου της Otago, δήλωσε: «Χάνουμε τον σεβασμό μας προς την άγρια φύση, δεν καταλαβαίνουμε καθόλου την φύση».

Ο Σέντον δήλωσε σε πρόσφατο συνέδριο, επίσης, ότι η εξοικείωση των ειδών της άγριας πανίδας με τη λήψη φωτογραφιών μαζί με ανθρώπους είναι «τρομακτική» και βλάπτει τα ζώα. Φέρεται μάλιστα να προκαλεί σωματική και συναισθηματική καταπόνηση, ενίοτε διακοπή της διατροφής και των αναπαραγωγικών συνηθειών, και ενδεχομένως ακόμα και μείωση του ποσοστού των γεννήσεων.

Το πρόβλημα με τις εν λόγω selfies, είναι ότι οι εικόνες εμφανίζονται συχνά χωρίς κανένα κείμενο και έτσι, ακόμα κι αν υπήρχε κάποιο μήνυμα, αυτό χάνεται, καθώς όλοι βλέπουν μόνο ότι κάποιος αγκαλιάζει έναν πιγκουίνο και θέλουν να κάνουν το ίδιο, λέει ο Σέντον. Έχουμε έναν ολοένα και περισσότερο «αστικοποιημένο» πληθυσμό σε όλο τον κόσμο που αποξενώνεται από τον κόσμο της φύσης και του οποίου η πρόσβαση στην άγρια ζωή είναι πλήρως εμπορευματοποιημένη. Επομένως, βλέπουμε αυτές τις πολύ περίεργες συμπεριφορές που μας φαίνονται περίεργες ως βιολόγοι: όπως το να βάζεις το παιδί σου να ποζάρει μπροστά σε ένα άγριο ζώο, προσθέτει.

Μάλιστα, ο Σέντον εξηγεί ότι λαμβάνει σοβαρά υπόψη του όλες αυτές τις ανησυχίες και έχει απαγορεύσει στους μαθητές του να αναρτούν selfies στα social media, ενώ μελετούν ζώα της άγριας φύσης.

Ωστόσο, πλατφόρμες όπως το Instagram φιλοξενούν εκατοντάδες χιλιάδες selfies με άγρια ζώα. Οι ερευνητές της World Wide Animal Protection αναλύοντας τα σχετικά δεδομένα σε μια έκθεση του 2017, ανακάλυψαν αύξηση κατά 292% στον αριθμό των εν λόγω φωτογραφιών που δημοσιεύτηκαν στο Instagram μεταξύ 2014 και 2017, με το 40% των εικόνων να απεικονίζει έναν άνθρωπο να αγκαλιάζει, να κρατά ή να αλληλεπιδρά με λάθος τρόπο με ένα άγριο ζώο.

Αρκετές διάσημες προσωπικότητες, έχουν συμβάλει στη δημοτικότητα των selfies με άγρια ζώα, όπως ο Roger Federer, αλλά και ο Justin Beiber που φωτογραφήθηκε με μια τίγρη, η Kim Kardashian με έναν ελέφαντα και η Taylor Swift με ένα καγκουρό.

Μάλιστα, στη Νέα Ζηλανδία, τουρίστες έχουν πιαστεί στα «πράσα» να χορεύουν με θαλάσσια λιοντάρια για να βγάλουν selfie, να κυνηγούν σπάνιους πιγκουίνους και να προσπαθούν να αγκαλιάσουν το ντροπαλό και απομονωμένο πουλί, Κίουι.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ο στόχος είναι να μειωθεί κάθε διαταραχή που δημιουργείται στους πιγκουίνους και σε άλλα ζώα εξαιτίας των selfies.

Το έντονο φως από τα κινητά τηλέφωνα, ο θόρυβος, ακόμα και οι κινήσεις των ανθρώπων που τραβούν τις φωτογραφίες, βλάπτουν σοβαρά τα ζώα.

Με πληροφορίες από Guardian

Περιβάλλον
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η στιγμή που μια θαλάσσια βιολόγος επικοινωνεί με ένα χταπόδι στα βάθη του ωκεανού

Περιβάλλον / Η στιγμή που μια θαλάσσια βιολόγος επικοινωνεί με ένα χταπόδι στα βάθη του ωκεανού

Για τα γυρίσματα της σειράς, η ομάδα πέρασε δύο χρόνια και σχεδόν 1.500 ώρες κάτω από το νερό, καταγράφοντας τη συμπεριφορά των χταποδιών σε 10 διαφορετικές τοποθεσίες, σε πέντε χώρες
NEWSROOM
Η «ανακύκλωση» του πλαστικού είναι μια κίνηση χωρίς νόημα

Περιβάλλον / Η «ανακύκλωση» του πλαστικού είναι μια κίνηση χωρίς νόημα

Έφτασε ο καιρός να σταματήσουμε να «ανακυκλώνουμε» πλαστικό. Το πλαστικό δεν είναι ανακυκλώσιμο υλικό και το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε για να γιορτάσουμε τη φετινή Ημέρα της Γης, είναι να το παραδεχτούμε.
NEWSROOM