Ανταρκτική και Γροιλανδία χάνουν πάγους με εξαπλάσιο ρυθμό λόγω κλιματικής αλλαγής

Ανταρκτική και Γροιλανδία χάνουν πάγους με εξαπλάσιο ρυθμό λόγω κλιματικής αλλαγής Facebook Twitter
0

Η Γροιλανδία και η Ανταρκτική χάνουν πλέον πάγους με ρυθμό έξι φορές ταχύτερο από ό,τι στη δεκαετία του 1990, σύμφωνα με νέα μεγάλη επιστημονική μελέτη.

Η νέα εκτίμηση δείχνει ότι η απώλεια τελικά συμβαδίζει με το χειρότερο και πιο απαισιόδοξο -και όχι το πιο «ρεαλιστικό»- σενάριο της Διακυβερνητικής Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC). Αν η τάση τήξης των πάγων συνεχιστεί με αυτήν την ταχύτητα, τότε εκτιμάται πως έως το 2100 η στάθμη των θαλασσών θα ανέβει κατά 17 έξτρα εκατοστά σε σχέση με τις μέσες προβλέψεις της IPCC.

Οι 89 πολικοί επιστήμονες από 50 διεθνείς οργανισμούς της ομάδας ΙΜΒΙΕ (Ice Sheet Mass Balance Intercomparison Exercise), με επικεφαλής τον καθηγητή Άντριου Σέφερντ του βρετανικού Πανεπιστημίου του Λιντς και τον δρα Έρικ Άϊβινς της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA), που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Nature, παρέχουν την πιο ολοκληρωμένη εικόνα μέχρι σήμερα για την απώλεια πάγων στις δύο πολικές περιοχές του πλανήτη μας κατά την περίοδο 1992-2018, με βάση τα στοιχεία από πληθώρα δορυφόρων.

Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι η Γροιλανδία και η Ανταρκτική έχασαν σε αυτό το χρονικό διάστημα συνολικά 6,4 τρισεκατομμύρια τόνους πάγου, ανεβάζοντας τη στάθμη των θαλασσών παγκοσμίως κατά σχεδόν 1,8 εκατοστά. Από αυτήν την άνοδο, σχεδόν το 1,1 εκατοστό (60%) οφειλόταν στην τήξη πάγων της Γροιλανδίας και τα υπόλοιπα 0,7 εκατοστά (40%) στην απώλεια πάγων της Ανταρκτικής.

Η συνδυασμένη απώλεια πάγων στον Βορρά και στον Νότο εξαπλασιάστηκε μέσα σε τρεις δεκαετίες, από 81 δισεκατομμύρια τόνους ετησίως στις αρχές της δεκαετίας του 1990 σε 474 δισεκατομμύρια τόνους ετησίως στο τέλος της δεκαετίας του 2010. Η κατάσταση είναι χειρότερη στη Γροιλανδία που χάνει πάγους με επταπλάσιο ρυθμό από ό,τι στη δεκαετία του '90, ενώ η Ανταρκτική έχει απώλειες πλέον με πενταπλάσιο ρυθμό.

H IPCC έχει προβλέψει από το 2014 ότι η παγκόσμια στάθμη των θαλασσών θα ανέβει κατά 53 εκατοστά από το 2007 έως το 2100 (με βάση το μέσο και πιθανότερο σενάριό της), εκτιμώντας ότι θα απειλούνται κάθε χρόνο με πλημμύρες περίπου 360 εκατομμύρια άνθρωποι, οι οποίοι ζουν σε παράκτιες περιοχές. Η έρευνα IMBIE δείχνει όμως ότι η απώλεια των πάγων αυξάνεται ταχύτερα του αναμενόμενου, με βάση το χειρότερο -και όχι το μέσο- σενάριο της IPCC, με συνέπεια να κινδυνεύουν περισσότεροι άνθρωποι (400 εκατομμύρια ετησίως).

Σχεδόν όλη η απώλεια πάγων στην Ανταρκτική και η μισή στη Γροιλανδία οφείλεται στην τήξη των παράκτιων παγετώνων από τους ολοένα πιο ζεστούς ωκεανούς που τις περιβάλλουν. Η υπόλοιπη απώλεια προκαλείται από την τήξη λόγω της ανόδου της θερμοκρασίας του αέρα.

Μια απώλεια πάγων της τάξης των 360 δισεκατομμυρίων τόνων αντιστοιχεί σε άνοδο της παγκόσμιας στάθμης των θαλασσών κατά ένα χιλιοστό. Ο μέσος ρυθμός ανόδου της στάθμης ήταν 3,2 χιλιοστά τον χρόνο στη δεκαετία του 1990, ενώ στη δεκαετία του 2010 αυξήθηκε σε 4,1 χιλιοστά ετησίως.

Οι νέες εκτιμήσεις της έρευνας IMBIE αναμένεται να ληφθούν υπόψη στην επόμενη -έκτη κατά σειρά- μεγάλη επαναξιολόγηση του κλίματος της Γης που θα κάνει η επιτροπή IPCC των ειδικών το 2021.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Περιβάλλον
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Περισσότερους θανάτους από τον καύσωνα» προβλέπουν οι ειδικοί μετά την ανησυχητική έκθεση του WMO

Περιβάλλον / «Περισσότερους θανάτους από τον καύσωνα» προβλέπουν οι ειδικοί μετά την ανησυχητική έκθεση του WMO

Ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός και το U.K. Meteorological Office προειδοποιούν ότι «έρχεται ρεκόρ ζέστης που θα ωθήσει τη Γη σε πιο θανατηφόρα και δυσάρεστα άκρα»
LIFO NEWSROOM
«SOS» για την υπερθέρμανση του πλανήτη: 80% πιθανότητες για νέο ετήσιο ρεκόρ θερμοκρασίας έως το 2029

Περιβάλλον / «SOS» για την υπερθέρμανση του πλανήτη: 80% πιθανότητες για νέο ετήσιο ρεκόρ θερμοκρασίας έως το 2029

Έκθεση του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού προβλέπει 80% πιθανότητες για νέο ρεκόρ θερμοκρασίας τα επόμενα πέντε έτη και αυξημένο κίνδυνο από ξηρασίες, πλημμύρες και πυρκαγιές - Πλησιάζει το όριο των +2°C
LIFO NEWSROOM
Οι ωκεανοί σκοτεινιάζουν: Ανησυχητική μείωση φωτισμένων ζωνών απειλεί τη θαλάσσια ζωή

Περιβάλλον / Οι ωκεανοί σκοτεινιάζουν: Ανησυχητική μείωση φωτισμένων ζωνών απειλεί τη θαλάσσια ζωή

Νέα επιστημονική μελέτη αποκαλύπτει πως περισσότερο από το ένα πέμπτο των παγκόσμιων ωκεανών έχει σκοτεινιάσει από το 2003 έως το 2022, με ανησυχητικές επιπτώσεις στη θαλάσσια ζωή, την αλιεία και τον πλανητικό κύκλο του άνθρακα
LIFO NEWSROOM
Φλόριντα: Καπετάνιος πυροβολούσε και δηλητηρίαζε δελφίνια - Φυλάκιση ενός μηνός και πρόστιμο 51.000 δολαρίων

Διεθνή / Φλόριντα: Καπετάνιος πυροβολούσε και δηλητηρίαζε δελφίνια - Φυλάκιση ενός μηνός και πρόστιμο 51.000 δολαρίων

Σε τουλάχιστον μία περίπτωση, ο Barfield άνοιξε πυρ ενώ στο σκάφος επέβαιναν δύο παιδιά δημοτικού, και σε άλλη, παρουσία περισσότερων από δώδεκα πελατών.
LIFO NEWSROOM
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ Γαϊδούρια : Ζώα εργασίας ή σιωπηλά θύματα;/ Ιπποειδή: Ζώα εργασίας ή σιωπηλά θύματα;

Ρεπορτάζ / Γαϊδούρια: Ζώα εργασίας ή θύματα κακοποίησης;

Είναι τα ιπποειδή στην Ελλάδα εργάτες χωρίς δικαιώματα; Ποιες είναι οι συνθήκες διαβίωσής τους, ποια μέριμνα υπάρχει για τη φροντίδα τους και γιατί η νομοθετική προστασία τους βρίσκεται σε μια γκρίζα ζώνη; Μιλούν στη LiFO εκπρόσωποι φιλοζωικών οργανώσεων και τοπικοί φορείς.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Μια ομάδα μαθητών κατασκεύασε ρομπότ που καθαρίζει τις θάλασσες

Περιβάλλον / Πώς μια ομάδα μαθητών από τον Άλιμο έφτιαξε ρομπότ που καθαρίζει τον βυθό;

Το Greek Seabot είναι το υποβρύχιο ρομπότ που δημιούργησε μια μαθητική ομάδα από το ΕΠΑΛ Αλίμου για να βοηθήσει στον καθαρισμό των βυθών από πλαστικά και απορρίμματα. Μιλούν στη LIFO οι μαθητές για τα κίνητρά τους και το όραμά τους για ένα πιο καθαρό περιβάλλον.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας θα οδηγήσει σε «καταστροφική εσωτερική μετανάστευση» των πληθυσμών

Περιβάλλον / Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας θα οδηγήσει σε «καταστροφική εσωτερική μετανάστευση» των πληθυσμών

Οι επιστήμονες τονίζουν πως ακόμα και μια μικρή μείωση στην αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας είναι πολύ σημαντική καθώς μας δίνει χρόνο να προετοιμαστούμε
LIFO NEWSROOM