Αμαζόνιος: Τμήμα του τροπικού δάσους «αποβάλλει περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα από ό,τι απορροφά»

Αμαζόνιος: Τμήμα του τροπικού δάσους «αποβάλλει περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα από ό,τι απορροφά» Facebook Twitter
Ανησυχητικά τα συμπεράσματα νέας έρευνας για το τροπικό δάσος του Αμαζονίου (Πηγή φωτό ΕPA)
0

Έως και το ένα πέμπτο του τροπικού δάσους του Αμαζονίου αποβάλλει περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα από αυτό που απορροφά, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Τα αποτελέσματα δεκαετούς μελέτης για τα αέρια του θερμοκηπίου στη λεκάνη απορροής του Αμαζονίου δείχνουν ότι περίπου το 20% της συνολικής περιοχής έχει γίνει καθαρή πηγή διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.

Ένας από τους βασικούς λόγους για αυτούς είναι η αποψίλωση. Τα δέντρα μεγαλώνοντας απορροφούν διοξείδιο του άνθρακα από την ατμόσφαιρα. Όμως, τα νεκρά δέντρα το απελευθερώνουν ξανά. Εκατομμύρια δέντρα έχουν χαθεί, εξαιτίας της υλοτομίας και των φωτιών τα τελευταία χρόνια.

Με βάση τα αποτελέσματα της έρευνας, το τροπικό δάσος του Αμαζονίου- μια ζωτικής σημασίας αποθήκη άνθρακα, που επιβραδύνει τον ρυθμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη- μπορεί να μετατρέπεται σε πηγή άνθρακα ταχύτερα από ότι προέβλεπαν οι έως τώρα εκτιμήσεις.

Τα τελευταία δέκα χρόνια, μια ομάδα επιστημόνων με επικεφαλής την καθηγήτρια Λουτσιάνα Γκάτι, μετρούσε κάθε δύο εβδομάδες τα αέρια του θερμοκηπίου, με αεροσκάφος που διέθετε αισθητήρες και πετούσε πάνω από διάφορα τμήματα της λεκάνης απορροής του Αμαζονίου.

Η διαπίστωση των επιστημόνων είναι τρομακτική. Αν και το μεγαλύτερο μέρος του τροπικού δάσους διατηρεί την ικανότητα απορρόφησης μεγάλων ποσοτήτων διοξειδίου του άνθρακα- ειδικά στις πιο βροχερές χρονιές- ένα τμήμα του δάσους, που είναι ιδιαίτερα αποψιλωμένο, φαίνεται να έχει χάσει αυτή τη δυνατότητα.

Σύμφωνα με την έρευνα της Γκάτι, αυτό το νοτιοανατολικό τμήμα του δάσους- περίπου το 20% της συνολικής έκτασης- έχει μετατραπεί σε πηγή άνθρακα. «Κάθε χρόνο είναι χειρότερα. Παρατηρήσαμε ότι αυτή η περιοχή είναι μια σημαντική πηγή άνθρακα. Και δεν έχει σημασία αν είναι χρονιά βροχών ή ξηρασίας. Το 2017-2018 ήταν βροχερό διάστημα, αλλά δεν έκανε καμία διαφορά», δήλωσε.

Ο Κάρλος Νόμπρε, εκ των συντακτών της μελέτης, χαρακτήρισε πολύ ανησυχητική την παρατήρηση αυτή, επειδή «μπορεί να δείχνει την αρχή ενός σημαντικού σημείου καμπής». Κατά την εκτίμησή του, τα νέα ευρήματα υποδεικνύουν ότι τα επόμενα 30 χρόνια, ο μισός Αμαζόνιος και πλέον μπορεί να μετατραπεί από τροπικό δάσος σε σαβάνα.

«Τις δεκαετίες του '80 και του '90 ο Αμαζόνιος ήταν μια πολύ ισχυρή αποθήκη άνθρακα, απορροφώντας περίπου 2 δισεκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα από την ατμόσφαιρα, κάθε χρόνο. Σήμερα, αυτό έχει περιοριστεί πιθανόν σε 1-1,2 δισ. τόνους τον χρόνο», εξήγησε ο καθηγητής Νόμπλε.

Με πληροφορίες από το BBC

Περιβάλλον
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Προβληματίζει η οξίνιση των ωκεανών: Η μεγάλη συμφωνία Ebb Carbon και Microsoft ενάντια στο διοξείδιο του άνθρακα

Περιβάλλον / Προβληματίζει η οξίνιση των ωκεανών: Η μεγάλη συμφωνία Ebb Carbon και Microsoft ενάντια στο διοξείδιο του άνθρακα

Η εταιρεία Ebb Carbon συνεργάζεται με τη Microsoft σε μια πρωτοποριακή συμφωνία για την ηλεκτροχημική αύξηση της αλκαλικότητας των ωκεανών, με στόχο την απομάκρυνση διοξειδίου του άνθρακα και την αντιμετώπιση της οξίνισης των θαλασσών
LIFO NEWSROOM
Αφγανιστάν: Η Καμπούλ στα πρόθυρα αφανισμού μέχρι το 2030 λόγω κρίσης νερού

Περιβάλλον / Αφγανιστάν: Η Καμπούλ στα πρόθυρα αφανισμού μέχρι το 2030 λόγω κρίσης νερού

Η Καμπούλ κινδυνεύει να γίνει η πρώτη σύγχρονη πόλη χωρίς καθόλου νερό - Η κλιματική κρίση, η αστικοποίηση και η έλλειψη χρηματοδότησης οδηγούν 7 εκατομμύρια κατοίκους σε ανθρωπιστική καταστροφή
LIFO NEWSROOM
Γιγαντιαία μονστέρα της δεκαετίας του 1970 επανεντάχθηκε σε εσωτερικό ζωολογικό κήπο

Περιβάλλον / Γιγαντιαία μονστέρα της δεκαετίας του 1970 επανεντάχθηκε σε εσωτερικό ζωολογικό κήπο

Το ύψους τριών μέτρων φυτό μεταφέρθηκε σε έναν κοντινό εσωτερικό τροπικό κήπο που φιλοξενεί τη μεγαλύτερη συλλογή τροπικών φυτών στη Βρετανία μετά τους Βασιλικούς Βοτανικούς Κήπους του Kew
LIFO NEWSROOM
Τι είναι η «έκρηξη Strombolian» και τι συμβαίνει στην Αίτνα

Τech & Science / Τι είναι η «έκρηξη Strombolian» και τι συμβαίνει στην Αίτνα

Η Αίτνα εκρήγνυται ξανά, στέλνοντας σύννεφα τέφρας και ροές λάβας στον ουρανό της Σικελίας - Τι λένε οι ηφαιστειολόγοι για το φαινόμενο, πώς ταξινομούνται οι εκρήξεις και τι σημαίνει η πρόσφατη δραστηριότητα για την επιστημονική παρακολούθηση
LIFO NEWSROOM