Αμαζόνιος: Τμήμα του τροπικού δάσους «αποβάλλει περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα από ό,τι απορροφά»

Αμαζόνιος: Τμήμα του τροπικού δάσους «αποβάλλει περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα από ό,τι απορροφά» Facebook Twitter
Ανησυχητικά τα συμπεράσματα νέας έρευνας για το τροπικό δάσος του Αμαζονίου (Πηγή φωτό ΕPA)
0

Έως και το ένα πέμπτο του τροπικού δάσους του Αμαζονίου αποβάλλει περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα από αυτό που απορροφά, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Τα αποτελέσματα δεκαετούς μελέτης για τα αέρια του θερμοκηπίου στη λεκάνη απορροής του Αμαζονίου δείχνουν ότι περίπου το 20% της συνολικής περιοχής έχει γίνει καθαρή πηγή διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.

Ένας από τους βασικούς λόγους για αυτούς είναι η αποψίλωση. Τα δέντρα μεγαλώνοντας απορροφούν διοξείδιο του άνθρακα από την ατμόσφαιρα. Όμως, τα νεκρά δέντρα το απελευθερώνουν ξανά. Εκατομμύρια δέντρα έχουν χαθεί, εξαιτίας της υλοτομίας και των φωτιών τα τελευταία χρόνια.

Με βάση τα αποτελέσματα της έρευνας, το τροπικό δάσος του Αμαζονίου- μια ζωτικής σημασίας αποθήκη άνθρακα, που επιβραδύνει τον ρυθμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη- μπορεί να μετατρέπεται σε πηγή άνθρακα ταχύτερα από ότι προέβλεπαν οι έως τώρα εκτιμήσεις.

Τα τελευταία δέκα χρόνια, μια ομάδα επιστημόνων με επικεφαλής την καθηγήτρια Λουτσιάνα Γκάτι, μετρούσε κάθε δύο εβδομάδες τα αέρια του θερμοκηπίου, με αεροσκάφος που διέθετε αισθητήρες και πετούσε πάνω από διάφορα τμήματα της λεκάνης απορροής του Αμαζονίου.

Η διαπίστωση των επιστημόνων είναι τρομακτική. Αν και το μεγαλύτερο μέρος του τροπικού δάσους διατηρεί την ικανότητα απορρόφησης μεγάλων ποσοτήτων διοξειδίου του άνθρακα- ειδικά στις πιο βροχερές χρονιές- ένα τμήμα του δάσους, που είναι ιδιαίτερα αποψιλωμένο, φαίνεται να έχει χάσει αυτή τη δυνατότητα.

Σύμφωνα με την έρευνα της Γκάτι, αυτό το νοτιοανατολικό τμήμα του δάσους- περίπου το 20% της συνολικής έκτασης- έχει μετατραπεί σε πηγή άνθρακα. «Κάθε χρόνο είναι χειρότερα. Παρατηρήσαμε ότι αυτή η περιοχή είναι μια σημαντική πηγή άνθρακα. Και δεν έχει σημασία αν είναι χρονιά βροχών ή ξηρασίας. Το 2017-2018 ήταν βροχερό διάστημα, αλλά δεν έκανε καμία διαφορά», δήλωσε.

Ο Κάρλος Νόμπρε, εκ των συντακτών της μελέτης, χαρακτήρισε πολύ ανησυχητική την παρατήρηση αυτή, επειδή «μπορεί να δείχνει την αρχή ενός σημαντικού σημείου καμπής». Κατά την εκτίμησή του, τα νέα ευρήματα υποδεικνύουν ότι τα επόμενα 30 χρόνια, ο μισός Αμαζόνιος και πλέον μπορεί να μετατραπεί από τροπικό δάσος σε σαβάνα.

«Τις δεκαετίες του '80 και του '90 ο Αμαζόνιος ήταν μια πολύ ισχυρή αποθήκη άνθρακα, απορροφώντας περίπου 2 δισεκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα από την ατμόσφαιρα, κάθε χρόνο. Σήμερα, αυτό έχει περιοριστεί πιθανόν σε 1-1,2 δισ. τόνους τον χρόνο», εξήγησε ο καθηγητής Νόμπλε.

Με πληροφορίες από το BBC

Περιβάλλον
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η στιγμή που μια θαλάσσια βιολόγος επικοινωνεί με ένα χταπόδι στα βάθη του ωκεανού

Περιβάλλον / Η στιγμή που μια θαλάσσια βιολόγος επικοινωνεί με ένα χταπόδι στα βάθη του ωκεανού

Για τα γυρίσματα της σειράς, η ομάδα πέρασε δύο χρόνια και σχεδόν 1.500 ώρες κάτω από το νερό, καταγράφοντας τη συμπεριφορά των χταποδιών σε 10 διαφορετικές τοποθεσίες, σε πέντε χώρες
NEWSROOM
Η «ανακύκλωση» του πλαστικού είναι μια κίνηση χωρίς νόημα

Περιβάλλον / Η «ανακύκλωση» του πλαστικού είναι μια κίνηση χωρίς νόημα

Έφτασε ο καιρός να σταματήσουμε να «ανακυκλώνουμε» πλαστικό. Το πλαστικό δεν είναι ανακυκλώσιμο υλικό και το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε για να γιορτάσουμε τη φετινή Ημέρα της Γης, είναι να το παραδεχτούμε.
NEWSROOM