Το δάσος του Αμαζονίου έχασε 8,4 εκατομμύρια «γήπεδα ποδοσφαίρου» σε μια δεκαετία

Το δάσος του Αμαζονίου έχασε 8,4 εκατομμύρια «γήπεδα ποδοσφαίρου» σε μια δεκαετία Facebook Twitter
EPA
0

Σε μία δεκαετία που χαρακτηρίστηκε κλιματικά από διαδοχικά ρεκόρ υψηλής θερμοκρασίας, ένα από τα πιο ανησυχητικά περιβαλλοντικά «ορόσημα» ήταν ο ρυθμός καταστροφής του τροπικού δάσος στον Αμαζόνιο

Σύμφωνα με μελέτη που ανέδειξε η Βασιλική Στατιστική Υπηρεσία, μέσα σε δέκα χρόνια ο Αμαζόνιος έχασε δασικές εκτάσεις 62.159 τετραγωνικών χιλιομέτρων, επιφάνεια που ισούται με περίπου 8,4 εκατομμύρια γήπεδα ποδοσφαίρου. Τα στοιχεία καταγράφουν τον δραματικό ρυθμό με τον οποίο αλλάζει το τοπίο στο τροπικό δάσος, που από το 2010 αποψιλώνεται εξαιτίας της ανθρώπινης δραστηριότητας για την βόσκηση κοπαδιών, την υλοτομία και την παραγωγή φοινικελαίου. 

Οι υπολογισμοί βασίζονται στα δεδομένα της αρμόδιας επιτροπής για την παρακολούθηση της αποψίλωσης των δασών, του Εθνικού Ινστιτούτου της Βραζιλίας για την Διαστημική Έρευνα. 

  

Περίπου 20 με 30 εκατομμύρια άνθρωποι που ζουν στην ευρύτερη περιοχή του τροπικού δάσους, εξαρτώνται για την επιβίωσή τους από τον Αμαζόνιο ενώ φιλοξενεί χιλιάδες είδη φυτών και ζώων και πολλά από αυτά κινδυνεύουν πλέον με εξαφάνιση. 

Το ένα πέμπτο των αποθεμάτων πόσιμου νερού είναι συγκεντρωμένο στην Λεκάνη του Αμαζονίου, αφού το νερό που εξατμίζεται από την επιφάνεια ταξιδεύει στην ατμόσφαιρα και πέφτει με τη βροχή χιλιάδες μίλια μακρύτερα. Το τροπικό δάσος αποτελεί «αποθήκη» 180 δισεκατομμυρίων τόνων άνθρακα. Όταν όμως τα δέντρα κόβονται ή καίγονται, ο άνθρακας επιστρέφει στην ατμόσφαιρα την ώρα που η εκπομπή κάθε τόνου κοστίζει περίπου 417 δολάρια στην παγκόσμια οικονομία.

Από τις ξηρασίες στο Σάο Πάολο, αρκετοί αγρότες αναφέρουν ότι έχασαν το ένα τρίτο των καλλιεργειών τους εξαιτίας της έλλειψης νερού. Η κυβέρνηση της Βραζιλίας υποσχέθηκε επιχορηγήσεις 300 εκατομμυρίων δολαρίων για να στηρίξει την βιομηχανία του καφέ που επίσης επλήγη από την ξηρασία.

Σύμφωνα με την μελέτη που επικαλείται το Smithsonian, κάθε λεπτό που περνά, χάνονται εκτάσεις που αντιστοιχούν σε τρία ποδοσφαιρικά γήπεδα στον Αμαζόνιο. Η αναδάσωσή του, που επιχειρούν πολλοί περιβαλλοντικοί οργανισμοί, κοστίζει περίπου 2.000 ανά στρέμμα που σημαίνει ότι θα χρειαζόντουσαν περίπου 30 δισεκατομμύρια δολάρια και πολύς χρόνος για να επιστρέψει το δάσος στην κατάσταση που ήταν πριν από μία δεκαετία. 

Περιβάλλον
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«SOS» για την υπερθέρμανση του πλανήτη: 80% πιθανότητες για νέο ετήσιο ρεκόρ θερμοκρασίας έως το 2029

Περιβάλλον / «SOS» για την υπερθέρμανση του πλανήτη: 80% πιθανότητες για νέο ετήσιο ρεκόρ θερμοκρασίας έως το 2029

Έκθεση του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού προβλέπει 80% πιθανότητες για νέο ρεκόρ θερμοκρασίας τα επόμενα πέντε έτη και αυξημένο κίνδυνο από ξηρασίες, πλημμύρες και πυρκαγιές - Πλησιάζει το όριο των +2°C
LIFO NEWSROOM
Οι ωκεανοί σκοτεινιάζουν: Ανησυχητική μείωση φωτισμένων ζωνών απειλεί τη θαλάσσια ζωή

Περιβάλλον / Οι ωκεανοί σκοτεινιάζουν: Ανησυχητική μείωση φωτισμένων ζωνών απειλεί τη θαλάσσια ζωή

Νέα επιστημονική μελέτη αποκαλύπτει πως περισσότερο από το ένα πέμπτο των παγκόσμιων ωκεανών έχει σκοτεινιάσει από το 2003 έως το 2022, με ανησυχητικές επιπτώσεις στη θαλάσσια ζωή, την αλιεία και τον πλανητικό κύκλο του άνθρακα
LIFO NEWSROOM
Φλόριντα: Καπετάνιος πυροβολούσε και δηλητηρίαζε δελφίνια - Φυλάκιση ενός μηνός και πρόστιμο 51.000 δολαρίων

Διεθνή / Φλόριντα: Καπετάνιος πυροβολούσε και δηλητηρίαζε δελφίνια - Φυλάκιση ενός μηνός και πρόστιμο 51.000 δολαρίων

Σε τουλάχιστον μία περίπτωση, ο Barfield άνοιξε πυρ ενώ στο σκάφος επέβαιναν δύο παιδιά δημοτικού, και σε άλλη, παρουσία περισσότερων από δώδεκα πελατών.
LIFO NEWSROOM
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ Γαϊδούρια : Ζώα εργασίας ή σιωπηλά θύματα;/ Ιπποειδή: Ζώα εργασίας ή σιωπηλά θύματα;

Ρεπορτάζ / Γαϊδούρια: Ζώα εργασίας ή θύματα κακοποίησης;

Είναι τα ιπποειδή στην Ελλάδα εργάτες χωρίς δικαιώματα; Ποιες είναι οι συνθήκες διαβίωσής τους, ποια μέριμνα υπάρχει για τη φροντίδα τους και γιατί η νομοθετική προστασία τους βρίσκεται σε μια γκρίζα ζώνη; Μιλούν στη LiFO εκπρόσωποι φιλοζωικών οργανώσεων και τοπικοί φορείς.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Μια ομάδα μαθητών κατασκεύασε ρομπότ που καθαρίζει τις θάλασσες

Περιβάλλον / Πώς μια ομάδα μαθητών από τον Άλιμο έφτιαξε ρομπότ που καθαρίζει τον βυθό;

Το Greek Seabot είναι το υποβρύχιο ρομπότ που δημιούργησε μια μαθητική ομάδα από το ΕΠΑΛ Αλίμου για να βοηθήσει στον καθαρισμό των βυθών από πλαστικά και απορρίμματα. Μιλούν στη LIFO οι μαθητές για τα κίνητρά τους και το όραμά τους για ένα πιο καθαρό περιβάλλον.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας θα οδηγήσει σε «καταστροφική εσωτερική μετανάστευση» των πληθυσμών

Περιβάλλον / Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας θα οδηγήσει σε «καταστροφική εσωτερική μετανάστευση» των πληθυσμών

Οι επιστήμονες τονίζουν πως ακόμα και μια μικρή μείωση στην αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας είναι πολύ σημαντική καθώς μας δίνει χρόνο να προετοιμαστούμε
LIFO NEWSROOM
Κλιματική αλλαγή: Οι ακτές σε κίνδυνο από το λιώσιμο των πάγων, ακόμη και αν επιτευχθεί ο κλιματικός στόχος

Περιβάλλον / Υπερθέρμανση του πλανήτη: Οι ακτές σε κίνδυνο, ακόμη και αν επιτευχθεί ο κλιματικός στόχος

Ακόμη και εάν η υπερθέρμανση του πλανήτη περιοριστεί στον 1,5°C, οι ακτές ενδέχεται να βυθιστούν λόγω της αύξησης της στάθμης της θάλασσας από το λιώσιμο των πάγων
LIFO NEWSROOM