ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

Το δάσος του Αμαζονίου έχασε 8,4 εκατομμύρια «γήπεδα ποδοσφαίρου» σε μια δεκαετία

Το δάσος του Αμαζονίου έχασε 8,4 εκατομμύρια «γήπεδα ποδοσφαίρου» σε μια δεκαετία Facebook Twitter
EPA
0

Σε μία δεκαετία που χαρακτηρίστηκε κλιματικά από διαδοχικά ρεκόρ υψηλής θερμοκρασίας, ένα από τα πιο ανησυχητικά περιβαλλοντικά «ορόσημα» ήταν ο ρυθμός καταστροφής του τροπικού δάσος στον Αμαζόνιο

Σύμφωνα με μελέτη που ανέδειξε η Βασιλική Στατιστική Υπηρεσία, μέσα σε δέκα χρόνια ο Αμαζόνιος έχασε δασικές εκτάσεις 62.159 τετραγωνικών χιλιομέτρων, επιφάνεια που ισούται με περίπου 8,4 εκατομμύρια γήπεδα ποδοσφαίρου. Τα στοιχεία καταγράφουν τον δραματικό ρυθμό με τον οποίο αλλάζει το τοπίο στο τροπικό δάσος, που από το 2010 αποψιλώνεται εξαιτίας της ανθρώπινης δραστηριότητας για την βόσκηση κοπαδιών, την υλοτομία και την παραγωγή φοινικελαίου. 

Οι υπολογισμοί βασίζονται στα δεδομένα της αρμόδιας επιτροπής για την παρακολούθηση της αποψίλωσης των δασών, του Εθνικού Ινστιτούτου της Βραζιλίας για την Διαστημική Έρευνα. 

  

Περίπου 20 με 30 εκατομμύρια άνθρωποι που ζουν στην ευρύτερη περιοχή του τροπικού δάσους, εξαρτώνται για την επιβίωσή τους από τον Αμαζόνιο ενώ φιλοξενεί χιλιάδες είδη φυτών και ζώων και πολλά από αυτά κινδυνεύουν πλέον με εξαφάνιση. 

Το ένα πέμπτο των αποθεμάτων πόσιμου νερού είναι συγκεντρωμένο στην Λεκάνη του Αμαζονίου, αφού το νερό που εξατμίζεται από την επιφάνεια ταξιδεύει στην ατμόσφαιρα και πέφτει με τη βροχή χιλιάδες μίλια μακρύτερα. Το τροπικό δάσος αποτελεί «αποθήκη» 180 δισεκατομμυρίων τόνων άνθρακα. Όταν όμως τα δέντρα κόβονται ή καίγονται, ο άνθρακας επιστρέφει στην ατμόσφαιρα την ώρα που η εκπομπή κάθε τόνου κοστίζει περίπου 417 δολάρια στην παγκόσμια οικονομία.

Από τις ξηρασίες στο Σάο Πάολο, αρκετοί αγρότες αναφέρουν ότι έχασαν το ένα τρίτο των καλλιεργειών τους εξαιτίας της έλλειψης νερού. Η κυβέρνηση της Βραζιλίας υποσχέθηκε επιχορηγήσεις 300 εκατομμυρίων δολαρίων για να στηρίξει την βιομηχανία του καφέ που επίσης επλήγη από την ξηρασία.

Σύμφωνα με την μελέτη που επικαλείται το Smithsonian, κάθε λεπτό που περνά, χάνονται εκτάσεις που αντιστοιχούν σε τρία ποδοσφαιρικά γήπεδα στον Αμαζόνιο. Η αναδάσωσή του, που επιχειρούν πολλοί περιβαλλοντικοί οργανισμοί, κοστίζει περίπου 2.000 ανά στρέμμα που σημαίνει ότι θα χρειαζόντουσαν περίπου 30 δισεκατομμύρια δολάρια και πολύς χρόνος για να επιστρέψει το δάσος στην κατάσταση που ήταν πριν από μία δεκαετία. 

Περιβάλλον
0

ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ