Ακτιβιστές πέταξαν πουρέ σε πίνακα του Μονέ - «Το έργο αυτό δε θα αξίζει τίποτα αν δεν έχουμε να φάμε»

Ακτιβιστές πέταξαν πουρέ σε πίνακα του Μονέ - «Αυτός ο πίνακας δε θα αξίζει τίποτα αν δεν έχουμε να φάμε» Facebook Twitter
Φωτ.: AufstandLastGen
0

Ο Κλοντ Μονέ έγινε το τελευταίο «θύμα» διαμαρτυρίας ακτιβιστών, αυτή τη φορά στη Γερμανία. 

Μέλη γερεμανικής περιβαλλοντικής οργάνωσης εκτόξευσαν πουρέ πατάτας σε έναν από τους πίνακες του μεγάλου Γάλλου ιμπρεσιονιστή, στο μουσείο του Πότσνταμ. 

Οι δύο ακτιβιστές της Letzte Generation μπήκαν στο μουσείο Μαραμπερίνι και εκτόξευσαν στις «Θημωνιές» του Μονέ πουρέ, προτού κολλήσουν τα χέρια τους στον τοίχο. 

Οι ίδιοι εξήγησαν πως η διαμαρτυρία τους έχει στόχο να αφυπνίσει τον κόσμο μεσούσης της κλιματικής καταστροφής. «Οι άνθρωποι πεινάνε, οι άνθρωποι παγώνουν, οι άνθρωποι πεθαίνουν» σημείωσε η μία από τους δύο ακτιβιστές σε βίντεο που δημοσιεύτηκε στο Twitter από την οργάνωση. 

«Βιώνουμε μια κλιματική καταστροφή κι εσείς φοβάστε μια τοματόσουπα ή έναν πουρέ πάνω σε πίνακα. Ξέρετε τι φοβάμαι εγώ; Φοβάμαι γιατί η επιστήμη μάς λέει πως το 2050 δε θα είμαστε σε θέση να ταΐζουμε τις οικογένειές μας» πρόσθεσε η ακτιβίστρια. 

«Χρειάζεται πουρές πατάτας πάνω σε πίνακα για να ακούσετε; Αυτός ο πίνακας δε θα αξίζει τίποτα αν χρειαστεί να παλέψουμε για την τροφή μας. Πότε επιτέλους θα αρχίσετε να ακούτε;» πρόσθεσε. 

Εκπρόσωπος του μουσείου ανέφερε στο Tagesspiegel πως ο πίνακας ήταν προστατευμένος από γυαλί, οπότε ο πουρές δεν κατέληξε στον καμβά. 

Η ίδια σημείωσε πως ειδικοί εκτιμητές εξετάζουν το έργο τέχνης ώστε να διαπιστώσουν αν προκλήθηκε ζημιά, προσθέτοντας πως η αστυνομία παρενέβη άμεσα «ξεκολλώντας σχετικά εύκολα» τα χέρια των διαδηλωτών από τον τοίχο. 

Πέρυσι, μέλη της Λέτστε Γκενερατσιόν πραγματοποίησαν απεργία πείνας έξω από το κτήριο της Reichstag προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για την πολιτική απραγία της κυβέρνησης απέναντι στην κλιματική επιτακτικότητα.

Προ ημερών, ακτιβιστές της ομάδας Just Stop Oil πέταξαν ντοματόσουπα στον πίνακα Ηλιοτρόπια του Βίνσεντ Βαν Γκογκ που εκτίθεται στην Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου.

Με πληροφορίες από Guardian

Περιβάλλον
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μια ομάδα μαθητών κατασκεύασε ρομπότ που καθαρίζει τις θάλασσες

Περιβάλλον / Πώς μια ομάδα μαθητών από τον Άλιμο έφτιαξε ρομπότ που καθαρίζει τον βυθό;

Το Greek Seabot είναι το υποβρύχιο ρομπότ που δημιούργησε μια μαθητική ομάδα από το ΕΠΑΛ Αλίμου για να βοηθήσει στον καθαρισμό των βυθών από πλαστικά και απορρίμματα. Μιλούν στη LIFO οι μαθητές για τα κίνητρά τους και το όραμά τους για ένα πιο καθαρό περιβάλλον.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας θα οδηγήσει σε «καταστροφική εσωτερική μετανάστευση» των πληθυσμών

Περιβάλλον / Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας θα οδηγήσει σε «καταστροφική εσωτερική μετανάστευση» των πληθυσμών

Οι επιστήμονες τονίζουν πως ακόμα και μια μικρή μείωση στην αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας είναι πολύ σημαντική καθώς μας δίνει χρόνο να προετοιμαστούμε
LIFO NEWSROOM
Κλιματική αλλαγή: Οι ακτές σε κίνδυνο από το λιώσιμο των πάγων, ακόμη και αν επιτευχθεί ο κλιματικός στόχος

Περιβάλλον / Υπερθέρμανση του πλανήτη: Οι ακτές σε κίνδυνο, ακόμη και αν επιτευχθεί ο κλιματικός στόχος

Ακόμη και εάν η υπερθέρμανση του πλανήτη περιοριστεί στον 1,5°C, οι ακτές ενδέχεται να βυθιστούν λόγω της αύξησης της στάθμης της θάλασσας από το λιώσιμο των πάγων
LIFO NEWSROOM
«Πράσινα» ευρωπαϊκά ταμεία επενδύουν 33 δισ. δολάρια σε πετρελαϊκούς κολοσσούς

Περιβάλλον / «Πράσινα» ευρωπαϊκά ταμεία επενδύουν 33 δισ. δολάρια σε πετρελαϊκούς κολοσσούς

Έρευνα αποκαλύπτει ότι ευρωπαϊκά «πράσινα» επενδυτικά ταμεία κατέχουν μετοχές αξίας 33,5 δισ. δολαρίων σε μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες όπως οι Shell, BP και ExxonMobil, παρά τους ισχυρισμούς τους περί βιωσιμότητας
LIFO NEWSROOM
Ισπανία: Η κλιματική αλλαγή χωρίζει τους οινοπαραγωγούς από τους αμπελώνες τους

Περιβάλλον / Ισπανία: Η κλιματική αλλαγή «χωρίζει» τους οινοπαραγωγούς από τους αμπελώνες τους

Η οικογένεια Torres που παράγει κρασί στην Καταλονία από το 1870, δηλώνει ότι ίσως χρειαστεί να μεταφέρει την παραγωγή της σε μεγαλύτερα υψόμετρα μέσα στα επόμενα 30 χρόνια
LIFO NEWSROOM
«Empty the Tanks»: Σώστε τα δελφίνια!

Ρεπορτάζ / «Empty the Tanks»: Πότε θα σταματήσει η αιχμαλωσία των δελφινιών;

Η παγκόσμια καμπάνια «Empty the Tanks» εναντιώνεται στην αιχμαλωσία και την εκμετάλλευση των δελφινιών. Πώς εκφράζεται η κινητοποίηση στην Ελλάδα και ποια η τύχη των δελφινιών του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου; Μιλούν στη LIFO εκπρόσωποι οργανώσεων, αλλά και ο ιδρυτής του Αττικού Πάρκου.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ