Το μεγαλύτερο πυρηνοκίνητο παγοθραυστικό στον κόσμο, ξεκίνησε σήμερα το ταξίδι του διάρκειας δύο εβδομάδων στην Αρκτική στο πλαίσιο των προσπαθειών της Μόσχας να αξιοποιήσει τις εμπορικές δυνατότητες στην περιοχή.

 

Το πυρηνοκίνητο παγοθραυστικό «Arktika» απέπλευσε από την Αγία Πετρούπολη με προορισμό το λιμάνι του Μούρμανσκ της Αρκτικής, ξεκινώντας ένα ταξίδι που σηματοδοτεί την είσοδό του στον στόλο παγοθραυστικών της Ρωσίας. Η ρωσική κρατική εταιρεία Rosatomflot χαρακτήρισε το παγοθραυστικό ως το μεγαλύτερο και πιο ισχυρό στον κόσμο. Έχει μήκος 173 μέτρα, πλήρωμα 53 ατόμων και μπορεί να σπάει πάγους πάχους τριών μέτρων.

 

ΕΡΑ
ΕΡΑ

 

ΕΡΑ
ΕΡΑ

 

Το πλοίο θεωρείται ζωτικής σημασίας για τις προσπάθειες της Μόσχας να αναπτύξει την θαλάσσια οδό της Βόρειας Θάλασσας, η οποία εκτείνεται από το Μούρμανσκ μέχρι τον Βερίγγειο πορθμό κοντά στην Αλάσκα. Εν μέσω θερμότερων κλιματικών κύκλων, η Ρωσία ελπίζει ότι η θαλάσσια αυτή οδός θα μπορούσε να γίνει ένα μίνι κανάλι Σουέζ, το οποίο θα μείωνε τους χρόνους θαλάσσιων μεταφορών από την Ασία στην Ευρώπη.

 

ΕΡΑ
ΕΡΑ

 

ΕΡΑ
ΕΡΑ

 

«Η δημιουργία ενός σύγχρονου πυρηνικού στόλου παγοθραυστικών που θα διασφαλίζει συστηματικά καθ' όλη την διάρκεια του χρόνου την ασφαλή πλοήγηση σε ολόκληρη τη Διαδρομή της Βόρειας Θάλασσας είναι στρατηγικό καθήκον για τη χώρα μας», δήλωσε ο Βιτσισλάβ Ρούκσα, επικεφαλής της Διεύθυνσης Διαδρομής Βόρειας Θάλασσας της Rosatom.

 

Η γέφυρα του πλοίου (ΕΡΑ)
Η γέφυρα του πλοίου (ΕΡΑ)

 

Πριν ξεκινήσει το ταξίδι του στην Αρκτική, το πυρηνικό παγοθραυστικό πραγματοποίησε θαλάσσιες δοκιμές στα θυελλώδη νερά του Κόλπου της Φινλανδίας, ακολουθώντας πορεία μέσα σε ισχυρούς ανέμους και πανύψηλα κύματα. Το νέο αυτό πυρηνοκίνητο παγοθραυστικό έχει την ίδια ονομασία με ένα παγοθραυστικό της σοβιετικής εποχής που το 1977 υπήρξε το πρώτο πλοίο επιφάνειας που έφθασε στον Βόρειο Πόλο.

 

Το control room του μηχανοστασίου (EPA)
Το control room του μηχανοστασίου (EPA)

 

Άποψη του μηχανοστασίου (ΕΡΑ)
Άποψη του μηχανοστασίου (ΕΡΑ)

 

ΕΡΑ
ΕΡΑ

 

Η Ρωσία έχει αυξήσει την ναυπήγηση παγοθραυστικών πλοίων σε μια προσπάθεια να αυξήσει την εμπορευματική κίνηση στα ύδατα της Αρκτικής. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είχε δηλώσει πέρυσι ότι ο στόλος της Αρκτικής της χώρας θα περιλαμβάνει τουλάχιστον 13 παγοθραυστικά βαρέως τύπου, η πλειονότητα των οποίων θα τροφοδοτείται από πυρηνικούς αντιδραστήρες.

 

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/Reuters

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr