Αυστραλία: Ο «πόλεμος των κοάλα» διχάζει την κυβέρνηση στη Νέα Νότια Ουαλία

Αυστραλία: Ο «πόλεμος των κοάλα» διχάζει την κυβέρνηση στη Νέα Νότια Ουαλία Facebook Twitter
Αυστραλία: Ο «πόλεμος των κοάλα» διχάζει την κυβέρνηση στη Νέα Νότια Ουαλία
0

Η κυβέρνηση της Νέας Νότιας Ουαλίας της Αυστραλίας βρίσκεται σε κρίση μετά την εσωτερική διαμάχη, που έχει προκαλέσει νόμος σχετικά με την προστασία των κοάλα.

Το Εθνικό Κόμμα, ο νεώτερος εταίρος του συνασπισμού, λέει ότι δεν θα υποστηρίζει πλέον την κυβερνητική νομοθεσία λόγω της αντίθεσής του στη συγκεκριμένη πολιτική. Επί της ουσίας, το Εθνικό κόμμα θεωρεί ότι η συγκεκριμένη νομοθεσία ήταν επιβαρυντική για τους ιδιοκτήτες γης, προκειμένου να προστατευθεί ο αριθμός των κοάλα στην περιοχή.  

Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός του κόμματος John Barilaro τόνισε ωστόσο πως  «Δεν είμαστε αντι-κοάλα».

Πρόσθεσε, ότι οι νομοθέτες του δεν θα καθίσουν πλέον μαζί με το Φιλελεύθερο Κόμμα της πρωθυπουργού Gladys Berejiklian στο κρατικό κοινοβούλιο. Αυτό θέτει την κυβέρνηση σε μία αμφίβολη κατάσταση πλέον, έως ότου επιλυθεί το ζήτημα.

Η πρωθυπουργός από την πλευρά της δεν έχει σχολιάσει ακόμα δημοσίως.

Η διαμάχη, που έλαβε το όνομα «πόλεμος των κοάλα» από την Sydney Morning Herald αφορά στην κρατική πολιτική περιβαλλοντικού σχεδιασμού (Sepp), η οποία έγινε νόμος τον περασμένο Δεκέμβριο. Στοχεύει δε, στην καλύτερη προστασία των κοάλα.

Τον Ιούνιο, μια έρευνα διαπίστωσε ότι τα κοάλα θα έχουν εξαφανιστεί από την περιοχή έως το 2050 εάν δεν ληφθούν επείγοντα μέτρα. Οι πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού σκότωσαν ή έβλαψαν τρία δισεκατομμύρια ζώα σε εθνικό επίπεδο, σύμφωνα με πρόσφατη εκτίμηση.

Ωστόσο, ο Barilaro αντέταξε ότι η πολιτική προστασίας των κοάλα προχώρησε πολύ περισσότερο από όσο θα έπρεπε, με βαριά μέτρα που επιβλήθηκαν στους ιδιοκτήτες ακινήτων σχετικά με τον τρόπο διαχείρισης της γης τους.

«Πιστεύουμε ότι ένα Sepp σαν αυτό, είναι κατά κάποιο τρόπο, ένας τρόπος «απολύμανσης» των περιοχών, επίθεσης στα δικαιώματα ιδιοκτησίας της γης και δεν κάνει απολύτως τίποτα για να υποστηρίξει τα κοάλα », είπε.

«Το Εθνικό Κόμμα στηρίζει τον ακμάζοντα πληθυσμό των κοάλα. Στην πραγματικότητα θέλουμε να δούμε τον πληθυσμό να διπλασιάζεται. Δεν είμαστε αντι-κοάλα».

Ωστόσο, οι πολιτικοί του Φιλελεύθερου Κόμματος δήλωσαν ότι τα μέτρα ήταν απαραίτητα και είχαν τη στήριξη της κοινότητας.

Πολλοί ήταν ωστόσο αυτοί που υποστήριξαν ότι η τρέχουσα πολιτική δεν κάνει αρκετά για την προστασία των ζώων.

Ο Barilaro, από την πλευρά του είπε ότι οι υπουργοί δεν θα παραιτηθούν από τα χαρτοφυλάκια τους, παρά το γεγονός ότι δεν συμφωνούν με την τρέχουσα πολιτική.

Με πληροφορίες του BBC

Περιβάλλον
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η στιγμή που μια θαλάσσια βιολόγος επικοινωνεί με ένα χταπόδι στα βάθη του ωκεανού

Περιβάλλον / Η στιγμή που μια θαλάσσια βιολόγος επικοινωνεί με ένα χταπόδι στα βάθη του ωκεανού

Για τα γυρίσματα της σειράς, η ομάδα πέρασε δύο χρόνια και σχεδόν 1.500 ώρες κάτω από το νερό, καταγράφοντας τη συμπεριφορά των χταποδιών σε 10 διαφορετικές τοποθεσίες, σε πέντε χώρες
NEWSROOM
Η «ανακύκλωση» του πλαστικού είναι μια κίνηση χωρίς νόημα

Περιβάλλον / Η «ανακύκλωση» του πλαστικού είναι μια κίνηση χωρίς νόημα

Έφτασε ο καιρός να σταματήσουμε να «ανακυκλώνουμε» πλαστικό. Το πλαστικό δεν είναι ανακυκλώσιμο υλικό και το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε για να γιορτάσουμε τη φετινή Ημέρα της Γης, είναι να το παραδεχτούμε.
NEWSROOM