«Άλμα» ρεκόρ πραγματοποίησε ένας μεγάλος λευκός καρχαρίας ο οποίος βρέθηκε 4 μέτρα και 57 εκατοστά πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. 

 

Το ρεκόρ αυτό γίνεται ακόμη πιο εντυπωσιακό αν αναλογιστεί κανείς ότι ο λευκός καρχαρίας είναι ένας από τους μεγαλύτερους καρχαρίες του κόσμου και, σύμφωνα με το Sharks World, ένας συνηθισμένος καρχαρίας μπορεί να πραγματοποιήσει «άλμα» φτάνοντας τα 2,4 μέτρα έως 3 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. 

 

Ο Chris Fallows, ειδικός στους λευκούς καρχαρίες, ταξίδεψε στη Νότια Αφρική στα πλαίσια του Shark Week που διοργανώνει το Discovery Channel. Το υλικό καταγράφηκε για την εκπομπή «Air Jaws: Ultimate Breach», στην οποία οι συμμετέχοντες προσπαθούν να αποτυπώσουν σε φιλμ τα «άλματα» των καρχαριών. Ο Fallows στάθηκε τυχερός καθώς κατέγραψε τον καρχαρία να σπάει το ρεκόρ και είδε το υλικό του να γίνεται viral. Παράλληλα αναδείχθηκε νικητής του 2020 Air Jaws.

 

Ο Fallows και η ομάδα του βρισκόταν στην ανοικτή θάλασσα έχοντας δέσει ένα δόλωμα στη βάρκα τους ώστε να κινητοποιήσουν τον καρχαρία και να πραγματοποιήσει το «άλμα». Στο βίντεο φαίνεται ο καρχαρίας να «εκτοξεύεται» από το νερό και να δαγκώνει το δόλωμα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις ήταν το υψηλότερο άλμα στην ιστορία του «Air Jaws». Η κίνηση αυτή πραγματοποιείται από τους καρχαρίες όταν θέλουν να πιάσουν γρήγορα κινούμενη λεία, όπως για παράδειγμα μία φώκια. 

 

Η ταχύτητα που αναπτύσσουν οι καρχαρίες, όταν κολυμπούν κοντά στην επιφάνεια της θάλασσας, μπορεί να φτάσει ακόμη και τα 64 χιλιόμετρα ανά ώρα. Αυτό που κάνει ακόμη πιο εντυπωσιακό το «άλμα» είναι ότι οι καρχαρίες πραγματοποιούν σπάνια την κίνηση αυτή καθώς απαιτεί μεγάλες ποσότητες ενέργειας.  

 

 

 

To Air Jaws είναι μία σειρά του Discovery Channel για τους λευκούς καρχαρίες. Τα πρώτα επεισόδια προβλήθηκαν την περίοδο 2001 - 2002 αλλά η σειρά μπήκε σε παύση ως το 2010. Έκτοτε προβάλλεται κάθε σεζόν. Η εκπομπή αποσκοπεί στο να «ρίξει φως» σε θέματα που αφορούν τους καρχαρίες και να καταγράψει υλικό το οποίο θα χρησιμοποιηθεί στην έρευνα. 

 

 

Με πληροφορίες από Bored Panda