Αμελητέα η επίδραση του lockdown στην κλιματική αλλαγή

Αμελητέα η επίδραση του lockdown στην κλιματική αλλαγή Facebook Twitter
Αμελητέα η επίδραση του lockdown στην κλιματική αλλαγή
0

Παρά τις αρχικές εικασίες ότι το lockdown θα επιδράσει θετικά στην κλιματική αλλαγή με σημαντική μείωση των ρύπων, που παράγει ο άνθρωπος, έρευνα δείχνει ότι μακροπρόθεσμα κάτι τέτοιο δεν υφίσταται.

Η πραγματική επίδραση του lockdown στο κλίμα είναι μικρή. Η μείωση των εκπομπών «αερίων του θερμοκηπίου» και άλλων ρυπαντών της ατμόσφαιρας, λόγω των περιοριστικών μέτρων για την καταπολέμηση της πανδημίας παγκοσμίως, αναμένεται να έχει σχεδόν αμελητέα επίπτωση στην κλιματική αλλαγή μακροπρόθεσμα.

Ακόμη κι αν κάποια περιοριστικά μέτρα παραμείνουν έως το τέλος του 2021, εκτιμάται ότι θα οδηγήσουν σε μείωση της θερμοκρασίας μόνο κατά 0,005 έως 0,01 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με αυτή που αναμενόταν το 2030, σύμφωνα με νέες εκτιμήσεις επιστημόνων, οι οποίοι θεωρούν ότι μεγαλύτερη σημασία θα έχει τελικά κατά πόσο θα υιοθετηθούν «πράσινες» πολιτικές στη μετά-lockdown εποχή.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Πιρς Φόρτσερ του βρετανικού Πανεπιστημίου του Λιντς, διευθυντή του Διεθνούς Κέντρου Priestley για το Κλίμα, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό για θέματα κλιματικής αλλαγής «Nature Climate Change», ανέλυσαν στοιχεία από 123 χώρες (μεταξύ των οποίων η Ελλάδα), τα οποία αφορούσαν την περίοδο Φεβρουαρίου-Ιουνίου 2020.

Οι μειώσεις αέριων ρύπων (διοξείδιο άνθρακα, οξείδια αζώτου κ.ά.) κυμάνθηκαν από 10% έως 30% και κορυφώθηκαν τον Απρίλιο, κυρίως χάρη στον δραστικό περιορισμό της κίνησης των οχημάτων, κάτι που είχε ως βραχυχρόνιο αποτέλεσμα την πτώση της θερμοκρασίας.

Όμως, αυτό αντισταθμίστηκε σε μεγάλο βαθμό από μία σχεδόν παράλληλη μείωση κατά 20% στα επίπεδα διοξειδίου του θείου, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να μειωθούν τα αερολύματα που αντανακλούν την ηλιακή ακτινοβολία στο διάστημα, με συνέπεια να ανέβει λίγο η θερμοκρασία και έτσι να εξασθενήσει η αρχική θετική επίδραση από την πτώση στα οξείδια του αζώτου.

Η νέα μελέτη, η πρώτη που εστιάζει όχι στις βραχυπρόθεσμες αλλά στις μακροπρόθεσμες κλιματικές επιπτώσεις του lockdown, εκτιμά ότι η όποια θετική επίδραση στη μείωση των εκπομπών ρύπων, ουσιαστικά, θα έχει τελειώσει έως το 2025, αφήνοντας έως το 2030 μία ελαφριά μείωση της θερμοκρασίας του πλανήτη το πολύ κατά 0,01 βαθμό Κελσίου.

Πάντως, οι ερευνητές αισιοδοξούν ότι εάν, με αφορμή και την πανδημία, επιδιωχθεί διεθνώς μία πιο συστηματική «πράσινη» ανάκαμψη της οικονομίας, η άνοδος της θερμοκρασίας στη Γη έως το 2050 δεν θα ξεπεράσει τους 0,3 βαθμούς Κελσίου και έτσι θα καταστεί εφικτό να κρατηθεί μέσα στο όριο του 1,5 βαθμού Κελσίου σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα, δηλαδή εντός των στόχων της διεθνούς συμφωνίας του Παρισιού.

Εάν, αντίθετα, η ανάκαμψη και πάλι βασιστεί κυρίως στα ορυκτά καύσιμα, τότε η άνοδος της θερμοκρασίας -με πιθανότητα πάνω από 80%- θα ξεπεράσει τον 1,5 βαθμό Κελσίου.

Με πληροφορίες του Nature/ΑΠΕ

Περιβάλλον
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΦΑΛΑΙΝΑ ΗΠΑ ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ

Περιβάλλον / Νεαρή γκρίζα φάλαινα πέθανε αφού κολύμπησε σε ποτάμι στην Ουάσινγκτον

Γκρίζα φάλαινα βρέθηκε νεκρή στην Ουάσιγκτον, αφού διένυσε δεκάδες χιλιόμετρα μέσα σε ποτάμι, σε ένα περιστατικό που οι επιστήμονες συνδέουν με την έλλειψη τροφής και τη γενικότερη κρίση που αντιμετωπίζει το είδος
THE LIFO TEAM
ΚΛΙΜΑ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΣΚΥΛΙΑ ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ

Περιβάλλον / Έρευνα: Οι άνθρωποι υποτιμούν τις επιπτώσεις των πράξεών τους στο κλίμα - Ποιος ο ρόλος των σκυλιών

Παρά την αυξανόμενη ανησυχία για την κλιματική αλλαγή, οι περισσότεροι άνθρωποι φαίνεται να παρερμηνεύουν ποιες καθημερινές τους επιλογές έχουν πραγματικά τη μεγαλύτερη επίδραση στο περιβάλλον, με τις πιο σημαντικές να υποτιμούνται
THE LIFO TEAM
Η απειλή του «Κομσομόλετς»: To σοβιετικό πυρηνικό υποβρύχιο που στάζει ραδιενέργεια από τον βυθό εδώ και τέσσερις δεκαετίες

Περιβάλλον / Κομσομόλετς: To σοβιετικό υποβρύχιο που στάζει ραδιενέργεια εδώ και δεκαετίες

Το K-278, το καμάρι του Σοβιετικού Πολεμικού Ναυτικού, εκπέμπει ραδιενεργό υλικό από τον Απρίλιο του 1989 που βυθίστηκε στη θάλασσα της Νορβηγίας, παίρνοντας μαζί του 42 μέλη του πληρώματος.
THE LIFO TEAM
ΑΓΓΛΙΑ ΨΑΡΙΑ ΥΠΕΡΑΛΊΕΥΣΗ ΑΚΤΙΒΙΣΤΕΣ

Περιβάλλον / «Εθνικό σκάνδαλο»: Ακτιβιστές κατά της υπεραλίευσης σε προστατευόμενες θαλάσσιες περιοχές της Αγγλίας

Για «θάλασσες προστατευμένες μόνο στα χαρτιά» μιλούν οι ακτιβιστές - Καταγγέλλουν ότι «τεράστια βιομηχανικά αλιευτικά σκάφη καταστρέφουν περιοχές ζωτικής σημασίας»
THE LIFO TEAM
ΙΣΠΑΝΙΑ ΑΝΔΑΛΟΥΣΙΑ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΑ

Περιβάλλον / Ισπανία: Η «θάλασσα από πλαστικό» που τροφοδοτεί την Ευρώπη και φαίνεται από το διάστημα

Το μεγαλύτερο σύμπλεγμα θερμοκηπίων στον κόσμο βρίσκεται στην Ανδαλουσία, καλύπτει περισσότερα από 300.000 στρέμματα και παράγει εκατομμύρια τόνους λαχανικών ετησίως
THE LIFO TEAM