Κιλκίς: Καρπούζια ωριμάζουν με κλασική μουσική - Μότσαρτ και Μπετόβεν στο μποστάνι

Κιλκίς: Καρπούζια ωριμάζουν με κλασική μουσική - Μότσαρτ και Μπετόβεν στο μποστάνι Facebook Twitter
0

Το σενάριο του ντοκιμαντέρ «Όταν ο Βάγκνερ συνάντησε τις ντομάτες» που είχε βραβευτεί από την Διεθνή Ένωση Κριτικών στη Θεσσαλονίκη, «ξαναγράφει» ένας παραγωγός στο Νέο Αγιονέρι Κιλκίς.

Τα καρπούζια του που ακούν ωριμάζοντας Μότσαρτ και Μπετόβεν παίρνουν αυτές τις μέρες το δρόμο για τις αγορές και τα μανάβικα έχοντας -όπως ο ίδιος λέει- μια «νότα γλυκύτερη» από τα άλλα στο τραπέζι.


Ο κ. Παναγιώτης Γιλτίδης παραγωγός και αντιπρόεδρος του Αγροτοκαταναλωτών Ελλάδος είναι ένας από τους χιλιάδες φρουτοπαραγωγούς της χώρας, ακολουθεί τις καλλιεργητικές πρακτικές αλλά στα καρπούζια που καλλιεργεί χρησιμοποιεί μια ξεχωριστή μέθοδο με σούπερ ενισχυτικό τις κουβέντες και την κλασική μουσική.


Όπως ανέφερε στον ραδιοφωνικό σταθμό «Πρακτορείο 104,9 FM», ο κ. Γιλτίδης φέτος φύτεψε στις 17 Μαρτίου και την ίδια εβδομάδα χιόνισε, με αποτέλεσμα τα φυτά να δοκιμαστούν λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών, και να αργήσει κατά μια εβδομάδα η ωρίμανσή τους. Ο ίδιος ωστόσο, δεν σταμάτησε ούτε μία μέρα να βάζει το ραδιόφωνο να παίζει και να καλλιεργεί με μουσική επένδυση.


«Όταν γίνεσαι ένα με τη φύση, αυτή ανταποκρίνεται. Το καρπούζι σου μιλάει, όσο παράξενο και αν φαίνεται αυτό σε κάποιους ανθρώπους, εγώ το ζω εδώ και χρόνια και το νιώθω κάθε μέρα», λέει στο "Πρακτορείο FM" ο παραγωγός προσθέτοντας ότι τραγουδά και ο ίδιος στα καρπούζια του. «Οχι κάτι συγκεκριμένο, αλλά συνήθως προτιμούμε την κλασική μουσική, που επηρεάζει θετικά τα φυτά» υποστηρίζει.


Με ή χωρίς κουκούτσια, όπως λέει ο κ. Γιλτίδης, όλα τα καρπούζια έχουν ευεργετικές ιδιότητες. Δηλώνει πως πρόκειται για τον «βασιλιά» του καλοκαιριού, που όχι μόνο είναι πλούσιος σε βιταμίνες, αλλά σηκώνει και μεγάλο βάρος στον οικονομικό τομέα.


«Οταν κόβει το καρπούζι ο παραγωγός μέσα απο το χωράφι, μπορεί κατά 99% να καταλάβει από το κοτσάνι αν είναι έτοιμο ή όχι. Βέβαια υπάρχει ο κρυστάλλινος χτύπος που ακούγεται αν το χτυπήσεις, αλλά ο ασφαλέστερος τρόπος για να καταλάβεις ότι είναι νόστιμο, είναι όταν βγάζει κάτι σαν μέλι στο κοτσάνι, που σημαίνει ότι θα είναι και γλυκό σαν μέλι», καταλήγει ο κ. Γιλτίδης.


Το καρπούζι είναι ένα φρούτο που μεγαλώνει κατά τη διάρκεια της νύχτας. Χρειάζεται ζέστη κι αν κάποιος αφουγκραστεί, μπορεί να ακούσει ακόμη και τον ήχο απο το μεγάλωμά του, που μοιάζει με βήματα. Η Λεκάνη, το Νέο Αγιονέρι Κιλκίς και ο Καστανάς Θεσσαλονίκης είναι από τις περιοχές στη Βόρεια Ελλαδα με την μεγάλη παραγωγή καρπουζιών.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Περιβάλλον
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΓΙΑ ΣΚ - Από την ακραία ζέστη έως την κακή ψυχική υγεία - Πώς η κλιματική αλλαγή επηρεάζει το εργασιακό περιβάλλον

Περιβάλλον / Από την ακραία ζέστη έως την κακή ψυχική υγεία - Πώς η κλιματική αλλαγή επηρεάζει το εργασιακό περιβάλλον

Περισσότεροι από ένα δισεκατομμύριο εργαζόμενοι εκτίθενται σε υψηλές θερμοκρασίες, με σχεδόν το ένα τρίτο να βιώνει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία
LIFO NEWSROOM
ΧΩΜΑΤΕΡΗ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΕΥΡΩΠΗ ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ

Περιβάλλον / Guardian: Κίνδυνος για τοξικά απόβλητα στο νερό από χιλιάδες χωματερές στην Ευρώπη - Τι ισχύει για την Ελλάδα

Οι αυξανόμενοι κίνδυνοι πλημμυρών που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή θα μπορούσαν να απελευθερώσουν χημικές ουσίες από περιοχές, απειλώντας τα οικοσυστήματα
LIFO NEWSROOM
COP30: Έγινε το πρώτο βήμα για το τέλος των ορυκτών καυσίμων, αλλά δεν αρκεί

Περιβάλλον / COP30: Έγινε το πρώτο βήμα για το τέλος των ορυκτών καυσίμων, αλλά δεν αρκεί

«Ο κόσμος έκανε ένα μικρό βήμα προς το τέλος της εποχής των ορυκτών, αλλά όχι αρκετό για να αποτρέψει τις καταστροφικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής», σχολίασε ο διεθνής Τύπος
LIFO NEWSROOM