Μοναδικό πλάσμα - Μια γιγαντιαία χελώνα 100 ετών έγινε θρύλος σώζοντας το είδος της από εξαφάνιση

Μοναδικό πλάσμα - Μια γιγαντιαία χελώνα 100 ετών έγινε θρύλος σώζοντας το είδος της από εξαφάνιση Facebook Twitter
0

Μια γιγαντιαία χελώνα, η οποία θεωρείται θρύλος για τους επιστήμονες, καθώς της πιστώνουν την αποφυγή της εξαφάνισης του είδους της, επιστρέφει στην άγρια φύση, στα νησιά Γκαλαπάγκος.

Ο Ντιέγκο ήταν ανάμεσα σε 14 αρσενικές χελώνες που επιλέχθηκαν για να συμμετάσχουν σε πρόγραμμα αναπαραγωγής στο νησί Santa Cruz. Το πρόγραμμα ήταν επιτυχημένο, παράγοντας πάνω από 2.000 γιγάντιες χελώνες από τότε που ξεκίνησε τη δεκαετία του 1960.

Η λίμπιντο και η σεξουαλική δράση του Ντιέγκο, αποτελούν τους κύριους λόγους, λένε οι επιστήμονες. Η χελώνα ηλικίας 100 ετών έχει προσφέρει στο είδος εκατοντάδες απογόνους, περίπου 800 εκτιμούν οι επιστήμονες.

Μοναδικό πλάσμα - Μια γιγαντιαία χελώνα 100 ετών έγινε θρύλος σώζοντας το είδος της από εξαφάνιση Facebook Twitter

Το πρόγραμμα έχει πλέον τελειώσει και ο Ντιέγκο θα επιστρέψει στο νησί της Española τον Μάρτιο, δήλωσε η υπηρεσία των Εθνικών Δρυμών του Γκαλαπάγκος (PNG).

Ο Ντιέγκο θα γίνει μέρος του πληθυσμού των 1.800 χελώνων ενώ εκτιμάται πως τουλάχιστον το 40% αυτών τον έχουν πατέρα. «Έχει συνεισφέρει ένα μεγάλο ποσοστό στη γενεαλογία  στην Española», δήλωσε ο διευθυντής του πάρκου Jorge Carrion, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων AFP.

Περίπου 50 χρόνια πριν, ζούσαν μόνο δύο αρσενικά και 12 θηλυκά του είδους του Ντιέγκο στο νησί. Για να σωθεί το είδος του, το Chelonoidis hoodensis, ο Ντιέγκο μεταφέρθηκε από τον ζωολογικό κήπο του Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνια ενώ εκτιμάται πως πριν από 80 χρόνια τον είχαν αιχμαλωτίσει από την άγρια φύση.

Ο Ντιέγκο βρίσκεται σε καραντίνα πριν την θριαμβευτική επιστροφή στην πατρίδα του η οποία θεωρείται ένα από τα παλαιότερα μέρη των Γκαλαπάγκος. Οι τουρίστες ανά τον κόσμο ταξιδεύουν εκεί για να δουν τη βιοποικιλότητα και τις διάσημες παγκοσμίως χελώνες.

Περιβάλλον
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η στιγμή που μια θαλάσσια βιολόγος επικοινωνεί με ένα χταπόδι στα βάθη του ωκεανού

Περιβάλλον / Η στιγμή που μια θαλάσσια βιολόγος επικοινωνεί με ένα χταπόδι στα βάθη του ωκεανού

Για τα γυρίσματα της σειράς, η ομάδα πέρασε δύο χρόνια και σχεδόν 1.500 ώρες κάτω από το νερό, καταγράφοντας τη συμπεριφορά των χταποδιών σε 10 διαφορετικές τοποθεσίες, σε πέντε χώρες
NEWSROOM
Η «ανακύκλωση» του πλαστικού είναι μια κίνηση χωρίς νόημα

Περιβάλλον / Η «ανακύκλωση» του πλαστικού είναι μια κίνηση χωρίς νόημα

Έφτασε ο καιρός να σταματήσουμε να «ανακυκλώνουμε» πλαστικό. Το πλαστικό δεν είναι ανακυκλώσιμο υλικό και το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε για να γιορτάσουμε τη φετινή Ημέρα της Γης, είναι να το παραδεχτούμε.
NEWSROOM