Απεργία την Πρωτομαγιά

Γροιλανδία: Οι πάγοι λιώνουν επτά φορές γρηγορότερα σε σχέση με τη δεκαετία του 1990

Γροιλανδία: Οι πάγοι λιώνουν επτά φορές γρηγορότερα σε σχέση με τη δεκαετία του 1990 Facebook Twitter
EPA
0

Οι πάγοι της Γροιλανδίας «χάνονται» με ταχύτητα επτά φορές μεγαλύτερη σε σχέση με αυτή της δεκαετίας του 1990, σύμφωνα με νέα επιστημονική έρευνα. 

Στην εκτίμηση αυτή κατέληξε η διεθνής επιστημονική ομάδα της Imbie που μελέτησε στοιχεία από δορυφόρους μέσα σε διάστημα 26 ετών. Σύμφωνα με τους επιστήμονες η συμμετοχή της Γροιλανδίας στην άνοδο της στάθμης των θαλασσών ξεπερνά αυτό που κάποτε ήταν η πλέον απαισιόδοξη πρόβλεψη για το μέλλον. Αυτό σημαίνει ότι μέχρι το τέλος του αιώνα το λιώσιμο των πάγων, μόνο στην Γροιλανδία, θα συμβάλει στην αύξηση της στάθμης των θαλασσών κατά 7 εκατοστά.

Η αύξηση της στάθμης των θαλασσών θα απειλήσει πολλούς κατοίκους παράκτιων περιοχών. Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Λιντς, Andy Shepherd, μιλώντας στο BBC ανέφερε ότι οι καταιγίδες θα απειλούν τα αντιπλημμυρικά έργα και υποστήριξε πως για κάθε ένα εκατοστό που θα αυξάνεται η στάθμη της θάλασσας έξι εκατομμύρια άτομα στον κόσμο θα απειλούνται από πλημμύρες. «Για κάθε εκατοστό αύξησης υπάρχουν επιπτώσεις», πρόσθεσε.

Ο Βρετανός επιστήμονας ήταν συνεπικεφαλής της έρευνας με 89 ειδικούς από πενήντα διαφορετικές διεθνής οργανώσεις. Η επιστημονική ομάδα ανέλυσε εκ νέου δεδομένα από έντεκα δορυφορικές αποστολές ανάμεσα στο 1992 και το 2018. Τα διαστημικά οχήματα πραγματοποίησαν επαναλαμβανόμενες μετρήσεις στο πάχος, τη ροή και το βάρος των στρωμάτων πάγου και στη συνέχεια η ομάδα συνδύασε τα ευρήματα με τα πλέον πρόσφατα μοντέλα καιρού και κλίματος. Αυτό που φάνηκε ήταν η πιο ολοκληρωμένη εικόνα από το πώς η Γροιλανδία αντιδρά στην υπερθέρμανση της Αρκτικής.

Σημειώνεται ότι αυτή σε αυτή την περιοχή του πλανήτη έχει σημειωθεί αύξηση θερμοκρασίας κατά 0,75 βαθμούς Κελσίου μέσα στην προηγούμενη δεκαετία. Η έρευνα καταδεικνύει ότι από την αρχή της περιόδου που μελετήθηκε, περίπου 3,8 τρισεκατομμύρια τόνοι πάγου έχουν χαθεί στην θάλασσα. Η μάζα τους ισούται με αύξηση 10,6 χιλιοστών της στάθμης των θαλασσών. Η ερευνητική ομάδα ωστόσο κατέγραψε την επιτάχυνση του φαινομένου. Ενώ στις αρχές της δεκαετίας του 1990 ο βαθμός απώλειας ισοδυναμούσε με 1 χιλιοστό ανά δεκαετία, πλέον αγγίζει τα 7 χιλιοστά ανά δεκαετία. 

  

«Η Γροιλανδία χάνει πάγους με δύο τρόπους. Ο ένας είναι από την τήξη της επιφάνειας των πάγων με το νερό να διοχετεύεται στους ωκεανούς, ο άλλος με τον θρυμματισμό των παγόβουνων και το λιώσιμο τους στα σημεία που έρχονται σε επαφή με τους ωκεανούς» ανέφερε η καθηγήτρια Ruth Mottram, εκ μέρους του Μετεωρολογικού Ινστιτούτου της Δανίας προσθέτοντας πως και οι δύο αυτοί τρόποι ευθύνονται ισομερώς για την απώλεια των πάγων. 

Πλέον, κατά μέσο όρο, η Γροιλανδία χάνει περίπου 250 δισεκατομμύρια τόνους πάγου. Φέτος, ωστόσο, ήταν μια ιδιαίτερα θερμή χρονιά. Στην παραθαλάσσια πόλη του Ilulissat, όχι πολύ μακριά από το σημείο που ο παγετώνα Jakobshavn Glacier έρχεται σε επαφή με τον ωκεανό η θερμοκρασία έφτασε τους 20 βαθμούς Κελσίου. Και στον παγετώνα τους 0 βαθμούς. «Η απώλεια πάγου αυτόν τον χρόνο ξεπέρασε τους 370 δισεκατομμύρια τόνους» ανέφερε η Ruth Mottram. 

Το 2013, το IPCC, η διακυβερνητικής ομάδα για την κλιματική αλλαγή, εκτίμησε ότι η στάθμη της θάλασσας θα ανέβει κατά περίπου 60 εκατοστά ως το 2100. Οι ερευνητές της Imbie ωστόσο, εκτιμούν πως οι προβλέψεις της IPCC έχουν πέσει έξω κατά 10 εκατοστά. Η IPCC θα πρέπει να συμπεριλάβει τα νέα δεδομένα στις επόμενες αναφορές της. Σύμφωνα με τον καθηγητή René Forsberg του Τεχνικού Πανεπιστημίου της Δανίας, στην πρόσφατη μελέτη δόθηκε βάρος στις μετρήσεις των δορυφόρων, ειδικά αυτών που «βλέπουν» την κορυφή της Γροιλανδίας. Μόνο 2% του παρόντος στόλου μπορεί να καταφέρει κάτι τέτοιο και ένας από τους δορυφόρους αυτούς έχει ήδη ξεπεράσει το προσδόκιμο λειτουργίας του. 

«Οι περισσότερες από τις αλλαγές που έχουμε δει στην Γροιλανδία έχουν σημειωθεί στη δύση, το νότο και την ανατολή, και πλέον μεταφέρονται και στον βορρά. Έτσι το επόμενο ευρωπαϊκό δορυφορικό πρόγραμμα Copernicus πρέπει να κινηθεί βορειότερα, σε υψηλότερα γεωγραφικά πλάτη, και αυτό έχει συζητηθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος», είπε ο René Forsberg.
 

Το νέο δορυφορικό σύστημα, με προσωρινό όνομα Cristal, θα μετονομαστεί σε Sentinel εάν πετάξει, θα αποτελέσει ένα ραντάρ που θα μετρήσει το μεταβαλλόμενο σχήμα της Γροιλανδίας. Η έρευνα της Imbie δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature.

Με πληροφορίες από BBC

Περιβάλλον
0

Απεργία την Πρωτομαγιά

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η στιγμή που μια θαλάσσια βιολόγος επικοινωνεί με ένα χταπόδι στα βάθη του ωκεανού

Περιβάλλον / Η στιγμή που μια θαλάσσια βιολόγος επικοινωνεί με ένα χταπόδι στα βάθη του ωκεανού

Για τα γυρίσματα της σειράς, η ομάδα πέρασε δύο χρόνια και σχεδόν 1.500 ώρες κάτω από το νερό, καταγράφοντας τη συμπεριφορά των χταποδιών σε 10 διαφορετικές τοποθεσίες, σε πέντε χώρες
NEWSROOM
Η «ανακύκλωση» του πλαστικού είναι μια κίνηση χωρίς νόημα

Περιβάλλον / Η «ανακύκλωση» του πλαστικού είναι μια κίνηση χωρίς νόημα

Έφτασε ο καιρός να σταματήσουμε να «ανακυκλώνουμε» πλαστικό. Το πλαστικό δεν είναι ανακυκλώσιμο υλικό και το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε για να γιορτάσουμε τη φετινή Ημέρα της Γης, είναι να το παραδεχτούμε.
NEWSROOM