Μία τεράστια επιφάνεια από ελαφρόπετρα ταξιδεύει στον Ειρηνικό Ωκεανό - Τι λένε οι επιστήμονες

Μία τεράστια επιφάνεια από ελαφρόπετρα ταξιδεύει στον Ειρηνικό Ωκεανό - Τι λένε οι επιστήμονες Facebook Twitter
0

Μια τεράστια επιφάνεια από ελαφρόπετρα, που η έκτασή της ξεπερνά τα 150 τετραγωνικά χιλιόμετρα, επιπλέει και ταξιδεύει στον Ειρηνικό Ωκεανό σύμφωνα με τους επιστήμονες. 

  

Την ύπαρξη της επιφάνειας από ελαφρόπετρα, που το μέγεθός της αγγίζει τα 20.000 γήπεδα ποδοσφαίρου, ανέφεραν για πρώτη φορά Αυστραλοί ιστιοπλόοι στις αρχές του μήνα. 

 

Σύμφωνα με τους ειδικούς η ελαφρόπετρα προέρχεται, κατά πάσα πιθανότητα, από την έκρηξη ενός υποβρύχιου ηφαιστείου κοντά στα νησιά Τόνγκα, που σημειώθηκε στις 7 Αυγούστου. Η έκρηξη καταγράφηκε από δορυφορικές φωτογραφίες. Στους ιστιοπλόους δόθηκαν οδηγίες να παραμείνουν μακριά από τη μάζα των πετρών κάνοντας λόγο για πιθανούς κινδύνους. 

Η ελαφρόπετρα είναι μια μικρού βάρους πέτρα που επιπλέει στο νερό. Παράγεται όταν η λάβα ψύχεται γρήγορα και χάνει αέρια. Σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτές οι μεγάλες επιφάνειες από τις ηφαιστειακές πέτρες, είναι πιθανότερο να σχηματισθούν σε ρηχά νερά. 

Αυστραλοί ιστιοπλόοι ήταν οι πρώτοι που ανέφεραν την ύπαρξη αυτής της επιφάνειας από ελαφρόπετρα, όταν το καταμαράν τους εισήλθε μέσα στην μάζα κατά τη διάρκεια της νύχτας της 16ης Αυγούστου. 

Οι Michael Hoult και Larissa Brill, το ζευγάρι των ιστιοπλόων, ανέφεραν πως η ελαφρόπετρα ήταν ορατή όσο μακριά μπορούσαν να δουν με το φως του φεγγαριού και τους φακούς τους. 

Μία τεράστια επιφάνεια από ελαφρόπετρα ταξιδεύει στον Ειρηνικό Ωκεανό - Τι λένε οι επιστήμονες Facebook Twitter

Για ένα διάστημα μάλιστα το σκάφος ακινητοποιήθηκε, καθώς πέτρες μπλέχτηκαν στο πηδάλιο. Το ζευγάρι μάζεψε δείγματα, τα οποία έστειλαν σε πανεπιστήμιο στο Κουίνσλαντ της Αυστραλίας. 

O Scott Bryan, αναπληρωτής καθηγητής του πανεπιστημίου, που μελέτησε τα δείγματα, ανέφερε ότι οι μάζες από ελαφρόπετρα παρουσιάζονται τουλάχιστον μία φορά στα πέντε χρόνια στην περιοχή. 

«Είναι ένα φαινόμενο που έχει αναφερθεί ξανά μέσα στον χρόνο, συνήθως ως "νησιά στην μέση του ωκεανού" που οι άνθρωποι εντοπίζουν αλλά δεν μπορούν να βρουν ξανά», ανέφερε στο BBC προσθέτοντας πως «μοιάζει σαν μια περιοχή του ωκεανού να μετατράπηκε σε στεριά». 

O Scott Bryan, επικαλούμενος δορυφορικές εικόνες, κάνει λόγο για δύο μεγάλες επιφάνειες από ελαφρόπετρα. «Μέχρι τώρα υπάρχουν πάνω από ένα τρισεκατομμύριο κομμάτια ελαφρόπετρας που επιπλέουν μαζί, αλλά με τον καιρό θα διαλυθούν και θα διασκορπιστούν στην περιοχή», είπε. 

Μία τεράστια επιφάνεια από ελαφρόπετρα ταξιδεύει στον Ειρηνικό Ωκεανό - Τι λένε οι επιστήμονες Facebook Twitter

Η ελαφρόπετρα αναμένεται να φτάσει ως την Αυστραλία

Προς το παρόν η ελαφρόπετρα κατευθύνεται προς τα νησιά Φίτζι, ενώ θα περάσει από τη Νέα Καληδονία και το Βανουάτου. Σύμφωνα με τις προβλέψεις αναμένεται να πλησιάσει και την Αυστραλία. «Είναι πιθανό να πλησιάσει την Αυστραλία μέσα σε ένα χρόνο, αλλά δεν είμαστε σίγουροι για το αν θα αντέξει τόσο», αναφέρει ο καθηγητής Martin Jutzeler από το πανεπιστήμιο της Τασμανίας. 

Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι η ελαφρόπετρα αναμένεται να φιλοξενήσει θαλάσσια ζωή καθώς κινείται με τα ρεύματα του Ειρηνικού Ωκεανού ανανεώνοντας το οικοσύστημα αλλά και εισάγοντας χωροκατακτητικά είδη. Ειδικοί εκτιμούν πως η ελαφρόπετρα μπορεί να αποτελέσει «ευλογία» για τον Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο καθώς θα τον ενισχύσει με νέα κοράλλια και άλλες μορφές ζωής που ευδοκιμούν εκεί.

Με πληροφορίες από BBC

Περιβάλλον
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η στιγμή που μια θαλάσσια βιολόγος επικοινωνεί με ένα χταπόδι στα βάθη του ωκεανού

Περιβάλλον / Η στιγμή που μια θαλάσσια βιολόγος επικοινωνεί με ένα χταπόδι στα βάθη του ωκεανού

Για τα γυρίσματα της σειράς, η ομάδα πέρασε δύο χρόνια και σχεδόν 1.500 ώρες κάτω από το νερό, καταγράφοντας τη συμπεριφορά των χταποδιών σε 10 διαφορετικές τοποθεσίες, σε πέντε χώρες
NEWSROOM
Η «ανακύκλωση» του πλαστικού είναι μια κίνηση χωρίς νόημα

Περιβάλλον / Η «ανακύκλωση» του πλαστικού είναι μια κίνηση χωρίς νόημα

Έφτασε ο καιρός να σταματήσουμε να «ανακυκλώνουμε» πλαστικό. Το πλαστικό δεν είναι ανακυκλώσιμο υλικό και το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε για να γιορτάσουμε τη φετινή Ημέρα της Γης, είναι να το παραδεχτούμε.
NEWSROOM