Στο «κόκκινο» τα αιωρούμενα σωματίδια στην Αθήνα από τις πυρκαγιές στην Εύβοια

Στο «κόκκινο» τα αιωρούμενα σωματίδια στην Αθήνα από τις πυρκαγιές στην Εύβοια Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

Στα ύψη έφτασαν χθες οι συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων στην Αττική, και φυσικά στην Αθήνα, εξαιτίας του καπνού από την καταστροφική πυρκαγιά στην Εύβοια, που μεταφέρθηκε με ανέμους και εγκλωβίστηκε στο Λεκανοπέδιο.

Από τα ξημερώματα, οι βόρειοι άνεμοι ωθούσαν τον καπνό από την κεντρική Εύβοια προς την Αθήνα, με αποτέλεσμα η ατμόσφαιρα στην Αθήνα να γίνει αποπνικτική με αισθητή τη μυρωδιά του καμένου. Όπως ήταν αναμενόμενο, η κατάσταση αυτή εκτίναξε τις συγκεντρώσεις των μικροσωματιδίων στην ατμόσφαιρα. 

Η Ερευνητική Υποδομή ΠΑΝΑΚΕΙΑ, του πανελλαδικού δικτύου μελέτης της σύστασης της ατμόσφαιρας και της κλιματικής αλλαγής, κατέγραψε τα αιωρούμενα σωματίδια ΡΜ2,5 που σε πολλές γειτονιές της Αθήνας άγγιξαν υψηλότατα επίπεδα, τρεις φορές πάνω από τα θεσπισμένα όρια από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τα ΡΜ2,5 είναι μικροσκοπικά σωματίδια, με διάμετρο μέχρι 2,5 μικρά του μέτρου, και μπορούν να διεισδύσουν και να προκαλέσουν προβλήματα στο αναπνευστικό σύστημα. Το ανώτατο ευρωπαϊκό όριο είναι τα 25 μg/m3 σε μέση ετήσια βάση. Στον πίνακα που έχουν διαμορφώσει οι επιστήμονες της ΠΑΝΑΚΕΙΑ όλοι οι σταθμοί μέτρησης στην Αττική ήταν στο κόκκινο - κατηγορία «πολύ κακή ποιότητα» - μέχρι τις 13:30μμ χθες, και στη συνέχεια υπήρξε μία βελτίωση (απλώς «κακή ποιότητα»).

Τα στοιχεία συλλέχθηκαν από τα δεδομένα στους σταθμούς Γκύζη, Μελίσσια, Πεύκη, Χαλάνδρι, Θησείο, ενώ μόνο ο σταθμός στη Βουλιαγμένη είχε φυσιολογικές μετρήσεις από το απόγευμα. Αντίθετα οι συγκεντρώσεις στον Πειραιά (Πασαλιμάνι), στο Κερατσίνι και στο Χαϊδάρι, παρέμειναν υψηλές και το απόγευμα, με την ποιότητα του αέρα να εκτιμάται ως «πολύ κακή».

«Πρόκειται για πολύ μεγάλες συγκεντρώσεις σωματιδίων καπνού και γι' αυτό υπάρχει και μεγάλη παρουσία ΡΜ2,5. Χρειάζεται μεγάλη προσοχή από τους πολίτες και ειδικά από τις ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού. Στην ενημέρωσή τους μπορεί να βοηθήσει η ιστοσελίδα panacea-ri.gr, που δίνει πληροφορίες με αμεσότητα», δήλωσε στην εφημερίδα «Καθημερινή» ο Νίκος Μιχαλόπουλος, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και συντονιστής του έργου της ΠΑΝΑΚΕΙΑ.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, Δημοσθένη Σαρηγιάννη, ανάλογα με τον χρόνο που θα απαιτηθεί για την κατάσβεση της πυρκαγιάς, και σε συνδυασμό με την κατεύθυνση των ανέμων, θα χρειαστούν μία με τρεις ημέρες για να καθαρίσει η ατμόσφαιρα στην πρωτεύουσα. 

Περιβάλλον
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ