Κλιματική αλλαγή: Η Αρκτική πρασινίζει αλλά αυτό σκοτώνει τους ταράνδους

Κλιματική αλλαγή: Η Αρκτική πρασινίζει αλλά αυτό σκοτώνει τους ταράνδους Facebook Twitter
0

Ο πληθυσμός των άγριων ταράνδων της Αρκτικής, γνωστών και ως καριμπού, έχει υποδιπλασιαστεί τα τελευταία είκοσι χρόνια εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής. 

Σε έκθεση της Αμερικανικής Ένωσης Γεωφυσικών Ερευνών για τον αντίκτυπο της υπερθέρμανσης του πλανήτη στον αρκτικό κύκλο, σημειώνεται ότι ο αριθμός των ταράνδων έχει μειωθεί από τα 5 εκατομμύρια στα 2,1. 

Όπως εξηγούν οι επιστήμονες, τα μετεωρολογικά μοτίβα και οι αλλαγές στην βλάστηση μετατρέπουν την τούνδρα σε ένα πράσινο μεν αλλά όχι και τόσο φιλόξενο περιβάλλον για τους ταράνδους.  Τα πιο ανησυχητικά προβλήματα καταγράφονται στην Αλάσκα και στον Καναδά, όπου ορισμένα από τα κοπάδια έχουν συρρικνωθεί κατά 90%. 

Ο καθηγητής περιβαλλοντολογίας του πανεπιστημίου της Βιρτζίνια, Χάουαρντ Έπσταϊν, παρατηρεί ότι η άνοδος της θερμοκρασίας στην περιοχή δεν δείχνει κανένα σημάδι επιβράδυνσης. «Πέρα από την ανομβρία σε ορισμένες περιοχές, η άνοδος της θερμοκρασίας οδηγεί και σε αλλαγή της χλωρίδας» ακόμα και στις περιοχές που η βλάστηση αυξάνεται, από το λιώσιμο των πάγων, εξηγεί.

Έτσι ο αρκτικός κύκλος μπορεί να «πρασινίζει» σε κάποιες περιοχές, αλλά αυτό δεν είναι για το καλό των ταράνδων: Οι λειχήνες που τρώνε τα καριμπού είναι πολύ χαμηλή βλάστηση και η υψηλότερη θερμοκρασία οδηγεί σε υψηλότερη βλάστηση που εξαφανίζει την τροφή τους. 

«Θερμότερα κλίματα σημαίνει και περισσότερα έντομα στην Αρκτική», λέει ο Έπσταϊν. «Όπως λένε, μια καλή μέρα για τους ανθρώπους είναι μία κακή μέρα για τα καριμπού»

«Η ζέστη σε συνδυασμό με την απουσία δυνατών ανέμων ευνοεί τα έντομα, προκαλώντας προβλήματα στους ταράνδους που ξοδεύουν πάρα πολύ ενέργεια για να τα διώξουν από πάνω τους ή να βρουν ένα μέρος να κρυφτούν». 


Ακόμα και οι βροχές είναι πρόβλημα: Όταν το νερό πέφτει πάνω στο χιονισμένο έδαφος δημιουργεί ένα σκληρό, παγωμένο στρώμα που καλύπτει την τούνδρα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα οι τάρανδοι να μην μπορούν να σπρώξουν με την μύτη τους το χιόνι και να τραφούν. 

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η κλιματική αλλαγή οδηγεί σε «αχαρτογράφητα νερά» το οικοσύστημα, με απρόβλεπτες αλλά οπωσδήποτε δυσμενείς συνέπειες για τα καριμπού. 


Με πληροφορίες από BBC

Περιβάλλον
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η στιγμή που μια θαλάσσια βιολόγος επικοινωνεί με ένα χταπόδι στα βάθη του ωκεανού

Περιβάλλον / Η στιγμή που μια θαλάσσια βιολόγος επικοινωνεί με ένα χταπόδι στα βάθη του ωκεανού

Για τα γυρίσματα της σειράς, η ομάδα πέρασε δύο χρόνια και σχεδόν 1.500 ώρες κάτω από το νερό, καταγράφοντας τη συμπεριφορά των χταποδιών σε 10 διαφορετικές τοποθεσίες, σε πέντε χώρες
NEWSROOM
Η «ανακύκλωση» του πλαστικού είναι μια κίνηση χωρίς νόημα

Περιβάλλον / Η «ανακύκλωση» του πλαστικού είναι μια κίνηση χωρίς νόημα

Έφτασε ο καιρός να σταματήσουμε να «ανακυκλώνουμε» πλαστικό. Το πλαστικό δεν είναι ανακυκλώσιμο υλικό και το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε για να γιορτάσουμε τη φετινή Ημέρα της Γης, είναι να το παραδεχτούμε.
NEWSROOM