Άγνωστο παράσιτο απειλεί με εξαφάνιση την πίννα της Μεσογείου

Άγνωστο παράσιτο απειλεί με εξαφάνιση την πίννα της Μεσογείου Facebook Twitter
uniprot.org
0

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν επιστήμονες για το μέλλον της διάσημης πίννας, που εξοντώνεται από μυστηριώδες παράσιτο. 

Η πίννα θεωρείται το μεγαλύτερο δίθυρο μαλάκιο της Μεσογείου και εντοπίζεται μόνο στα νερά της. Μοιάζει με τεράστιο μύδι.

Το όστρακό της αποτελείται από λεπτά και πλατιά ελάσματα, τα οποία είναι ενωμένα στην κορυφή τους, ώστε να ανοίγουν και να κλείνουν.

Μπορεί να φτάσει το ένα μέτρο. Αρκετά είδη βρίσκουν προστασία στην κοιλότητα της. Εκτός από την αλιεία, όπου χρησιμεύει ως δόλωμα, η πίννα χρησιμοποιείται και για την κατασκευή μεταξένιων υφασμάτων.

Σύμφωνα με το ινστιτούτο Αρχιπέλαγος η κατανάλωση της θεωρείται μη βιώσιμη επιλογή. Έχει ενταχθεί στον κατάλογο της ΕΕ με τα είδη υπό προστασία, λόγω της υπεραλίευσης, της μόλυνσης και της καταστροφής του φυσικού περιβάλλοντος.

Ο Independent μετέδωσε πως από το 2016 τεράστιοι αριθμοί του είδους, που η επιστημονική ονομασία είναι 'pinna nobilis', έχουν σκοτωθεί από παράσιτο.

«Δεν μπορούμε  να είμαστε σίγουροι για τίποτα αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο Παντελής Καθάριος ερευνητής στο Ινστιτούτο της Θαλάσσιας Βιολογίας, Βιοτεχνολογίας και Υδατοκαλλιέργειας του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιας Έρευνας (ΕΛΚΕΘΕ).  

«Αυτό που ξέρουμε είναι ότι οι πίννες πεθαίνουν, ότι η αιτία είναι το παράσιτο και γνωρίζουμε ότι διαδίδεται τάχιστα. Κι αυτό είναι τεράστιο πρόβλημα για την οικολογία και την ισορροπία του οικοσυστήματος στη Μεσόγειο», πρόσθεσε.

Η Μαρία ντελ Μαρ Οτέρο, από τη Διεθνή Ένωση Προστασίας της Φύσης δήλωσε πως όλος ο πληθυσμός του είδους έχει εξαφανιστεί από την ισπανική ακτογραμμή σε λιγότερο από ένα χρόνο. 

To παράσιτο, Haplosporidium pinnae, έχει επίσης εντοπιστεί σε νεκρά όστρακα της οικογένειας των πιννιδών κοντά στην Γαλλία, τη Μάλτα, την Τυνησία, την Ιταλία και την Ελλάδα. 

Το Haplosporidium αναγνωρίστηκε μόλις φέτος σαν ένα νέο είδος και δεν έχει γίνει κατανοητό ακόμα το πώς σκοτώνει τις πίννες. 

Οι επιστήμονες έχουν καταλήξει πως το παράσιτο επιτίθεται στο πεπτικό τους σύστημα και τις αποτρέπει από το να κλείνουν με αποτέλεσμα να είναι ανίκανες να υπερασπιστούν τον εαυτό τους ενάντια στα ζώα που τους επιτίθενται. 

Παράλληλα οι επιστήμονες πραγματοποιούν αγώνα δρόμου για να κατανοήσουν το πώς εξαπλώνεται το παράσιτο ώστε να το σταματήσουν πριν ο παγκόσμιος πληθυσμός της Πίννας εξαφανιστεί. 

Τα παράσιτα, συνήθως, δεν πραγματοποιούν επιθέσεις στους οργανισμούς που τους φιλοξενούν. Έτσι η θανατηφόρα φύση του Haplosporidium προβληματίζει τους επιστήμονες. 

«Συνήθως τα παράσιτα στη φύση δεν έχουν κανένα όφελος από επίθεση στον οργανισμό που τα φιλοξενεί καθώς εξαρτώνται από αυτόν», εξήγησε ο Παντελής Καθάριος. 

«Αλλά, μια φορά στις τόσες, μπορεί να έχουμε και περιστατικά όπως αυτά με μαζικούς θανάτους. Είναι πάρα πολύ δύσκολο να εντοπίσουμε την αλήθεια σε αυτό το στάδιο.»

Με πληροφορίες από Independent/Αρχιπέλαγος/Wikipedia 

Περιβάλλον
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η στιγμή που μια θαλάσσια βιολόγος επικοινωνεί με ένα χταπόδι στα βάθη του ωκεανού

Περιβάλλον / Η στιγμή που μια θαλάσσια βιολόγος επικοινωνεί με ένα χταπόδι στα βάθη του ωκεανού

Για τα γυρίσματα της σειράς, η ομάδα πέρασε δύο χρόνια και σχεδόν 1.500 ώρες κάτω από το νερό, καταγράφοντας τη συμπεριφορά των χταποδιών σε 10 διαφορετικές τοποθεσίες, σε πέντε χώρες
NEWSROOM
Η «ανακύκλωση» του πλαστικού είναι μια κίνηση χωρίς νόημα

Περιβάλλον / Η «ανακύκλωση» του πλαστικού είναι μια κίνηση χωρίς νόημα

Έφτασε ο καιρός να σταματήσουμε να «ανακυκλώνουμε» πλαστικό. Το πλαστικό δεν είναι ανακυκλώσιμο υλικό και το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε για να γιορτάσουμε τη φετινή Ημέρα της Γης, είναι να το παραδεχτούμε.
NEWSROOM