Πέθανε ο δημοσιογράφος Λάζαρος Χατζηνάκος

Πέθανε ο δημοσιογράφος Λάζαρος Χατζηνάκος Facebook Twitter
0

Απεβίωσε τα ξημερώματα, σε ηλικία 61 ετών, ο δημοσιογράφος Λάζαρος Χατζηνάκος, μετά από μάχη πεντέμισι ετών με τον καρκίνο.

Η αγάπη του για την αρθρογραφία ήταν τόση, ώστε ακόμη κι όταν το ποσοστό αναπηρίας λόγω της ασθένειας έφτασε στο 88%, συνέχισε να αρθρογραφεί καθημερινά στο Διαδίκτυο.

Η κηδεία του θα γίνει το Σάββατο στις 11.30 το πρωί, από τον ιερό ναό Νέας Παναγίας Θεσσαλονίκης. Η οικογένειά του παρακαλεί αντί στεφάνων να κατατεθούν χρήματα στο Κέντρο Προστασίας Ανηλίκων "Φάρος του Κόσμου" (τράπεζα Eurobank: GR6002602030000880201707671).

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας - Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ) αναφέρει ότι ο δημοσιογραφικός κόσμος της Βόρειας Ελλάδας χάνει, στο πρόσωπο του Λάζαρου Χατζηνάκου, έναν από τους γνησιότερους και ικανότερους εκφραστές του. «Ο μοναδικός συνδυασμός τόλμης, καινοτομίας, επιμονής, οραματισμού και ωριμότητας, που χαρακτήριζε κάθε εγχείρημα του Λάζαρου Χατζηνάκου, είναι το αποτύπωμα που αφήνει στην Ενημέρωση. Μαζί με την προσήλωσή του στην ιδέα ότι το δημοσιογραφικό έργο είναι διαρκής αποστολή υπέρ της κοινωνίας, που πρέπει να υπηρετείται ασυμβίβαστα», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

Ποιος ήταν ο Λάζαρος Χατζηνάκος

Γεννημένος το 1957 στη Θεσσαλονίκη, σπούδασε αρχικά πολιτικός μηχανικός στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, αλλά από το 1977 άρχισε να τον κερδίζει η δημοσιογραφία. Το 1992 ανέλαβε τη διεύθυνση της εφημερίδας "Θεσσαλονίκη" και ένα χρόνο αργότερα εξέδωσε το περιοδικό "Επιχειρείν- Η Οικονομία στα Βαλκάνια". Τον Αύγουστο του 1995 συντόνισε ομάδα συντακτών και τεχνικών που δημιούργησαν την πρώτη ιστοσελίδα ελληνικής εφημερίδας στο Διαδίκτυο: makthess.gr. Δίδαξε Δημοσιογραφία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Το 1997 ανέλαβε ως γενικός διευθυντής την επανέκδοση των εφημερίδων "Μακεδονία", "Θεσσαλονίκη" και του περιοδικού "Επιλογές". Την περίοδο 2001-2004 ήταν προϊστάμενος του Γραφείου Τύπου του υπουργείου Ανάπτυξης στην Αθήνα, ενώ από τον Σεπτέμβριο του 2004 και μέχρι τον Φεβρουάριο του 2012 εργάστηκε στην Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας - Θράκης, όπου πραγματοποίησε μεταξύ άλλων δύο καινοτόμες έρευνες για την τουριστική ανάπτυξη Ελλάδας και Βουλγαρίας. Οι έρευνες αυτές παρουσιάστηκαν σε δεκάδες συζητήσεις και στο κεντρικό κτίριο της Κομισιόν Berlaymont στη βελγική πρωτεύουσα.

Από το 2013 διαγνώστηκε με καρκίνο οισοφάγου και πνευμόνων. Συνεργασίες του έχουν φιλοξενηθεί στον "Οικονομικό Ταχυδρόμο", την "Καθημερινή" και άλλες εφημερίδες πανελλαδικής εμβέλειας. Από τον Μάρτιο του 2016 με ορμητήριο το Νότιο Πήλιο εργάστηκε για την Τοπική Ανάπτυξη στον άξονα των τεσσάρων ορεινών χωριών: Μηλιές - Βυζίτσα- Πινακάτες- Άγιος Γεώργιος Νηλείας. Οργάνωσε στις 2 Ιουλίου μια "Παρέλαση Ανθρωπιάς" με θέμα "Ζώα & Ανθρωποι: Μας θεραπεύουν!"

Συντόνισε, επίσης, την άτυπη Διεπιστημονική Πρωτοβουλία "Ελληνικές ΟΑΣΕΙΣ". Για το έργο του έχει βραβευθεί από τους Πρόεδρους της Δημοκρατίας της Ελλάδος Κάρολο Παπούλια και της Κύπρου Γλαύκο Κληρίδη. Έχει συνεργαστεί στενά με τον σημερινό Εκπρόσωπο Τύπου της Κομισιόν (Επιτροπή Γιούνκερ) κ. Μαργαρίτη Σχοινά στις Βρυξέλλες.

Στις 21 Δεκεμβρίου του 2013 δημιούργησε την Πρωτοβουλία Γειτονιάς της Αλεξάνδρου Σβώλου, η οποία απέκτησε σταδιακά τα χαρακτηριστικά ενός νέου αστικού κινήματος. Το όραμα του για την Πρωτοβουλία στοχεύει στη δημιουργία άμεσων κοινωνικών δομών αλληλεγγύης και συμμετοχής με επίκεντρο την βιωματική οικειοποίηση των γειτονιών της πόλης.

Αύριο, στις 11.30 το πρωί, από τον ιερό ναό Νέας Παναγίας Θεσσαλονίκης, θα γίνει η κηδεία του.

TV & Media
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιώργος Βότσης: «Κάποτε δεν χρειαζόταν να δώσεις ορισμό για το τι εστί αναρχικός»

Οι Αθηναίοι / Γιώργος Βότσης (1938-2026): «Κάποτε δεν χρειαζόταν να δώσεις ορισμό για το τι εστί αναρχικός»

Για τις Αρχές ήταν «τρομοκράτης» και «αρχηγός» της 17Ν, ενώ για την Αριστερά «προβοκάτορας». Δηλώνει αντιστασιακός εκ φύσεως και πιστεύει ότι η «Ελευθεροτυπία» της δικής του εποχής δεν μπορεί να ξαναβγεί. Ο θρυλικός δημοσιογράφος που απεβίωσε σήμερα αφηγήθηκε την πολυτάραχη ζωή του.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
ΤΖΟΝ ΚΕΝΕΝΤΙ ΤΖΟΥΝΙΟΡ ΝΤΑΡΙΛ ΧΑΝΑ ΚΑΡΟΛΙΝ ΜΠΕΣΕΤ

TV & Media / «Love Story»: Η Ντάριλ Χάνα κατακεραυνώνει τη νέα σειρά για τον JFK Jr και την Κάρολιν Μπεσέτ

Η ηθοποιός, που ήταν σε σχέση με τον Κένεντι, αναφέρει ακόμη ότι μετά την προβολή της σειράς έχει δεχθεί «εχθρικά και ακόμη και απειλητικά» μηνύματα σε άρθρο της στους New York Times
THE LIFO TEAM
Ο δημιουργός του Heated Rivalry φτιάχνει για το Netflix μια ξεκάθαρα gay σειρά για τον Μέγα Αλέξανδρο

TV & Media / Ο δημιουργός του Heated Rivalry φτιάχνει για το Netflix μια ξεκάθαρα gay σειρά για τον Μέγα Αλέξανδρο

Ο δημιουργός του Heated Rivalry ετοιμάζει για το Netflix μια νέα σειρά για τον Μέγα Αλέξανδρο, δίνοντας queer τόνο σε μια μορφή που στην Ελλάδα εξακολουθεί να προκαλεί αμηχανία όταν βγαίνει έξω από τον εθνικό μύθο.
THE LIFO TEAM
NETFLIX PARAMOUNT WARNER BROS ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ

TV & Media / Ο Τραμπ αγόρασε χρέος της Netflix εν μέσω της «μάχης» της Paramount να αποκτήσει τη Warner Bros

Νέα οικονομικά στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα δείχνουν ότι ο Αμερικανός πρόεδρος απέκτησε ομόλογα της Netflix την περίοδο που η Paramount προσπαθούσε να αποσπάσει τη Warner Bros. Discovery από τον «κολοσσό» του streaming
THE LIFO TEAM