Πέθανε ο δημοσιογράφος Ιωάννης Τζώρτζης

Πέθανε ο δημοσιογράφος Ιωάννης Τζώρτζης Facebook Twitter
Φωτ.: ΕΣΗΕΑ
0

Πέθανε ο δημοσιογράφος Ιωάννης Τζώρτζης σε ηλικία 76 ετών, όπως έκανε γνωστό η ΕΣΗΕΑ. 

Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε η ΕΣΗΕΑ, την περασμένη Δευτέρα πέθανε αιφνιδίως στη Σλοβενία ο δημοσιογράφος, δημοσιολόγος και αναλυτής διεθνοπολιτικών εξελίξεων, Ιωάννης Τζώρτζης, σε ηλικία 76 ετών. 

Η κηδεία του Ιωάννη Τζώρτζη θα τελεστεί την ερχόμενη Παρασκευή, 13 Οκτωβρίου, στις 12:30 στη γενέτειρά του, Ραβενή Θεσπρωτίας.

Ποιος ήταν ο Ιωάννης Τζώρτζης

Ο Ιωάννης Τζώρτζης γεννήθηκε στη Ραβενή Θεσπρωτίας το 1947. Το 1962 μετοίκησε στην Αθήνα, όπου εργάστηκε σε διάφορες δουλειές ενώ παράλληλα αποφοίτησε από το Νυχτερινό Λύκειο. Από το 1968 έως το 1975 σπούδασε πολιτικές επιστήμες στην Πάντειο και νομικά στη Νομική του Πανεπιστημίου της Αθήνας.

Κατά τη δικτατορία μετείχε στο φοιτητικό αντιδικτατορικό κίνημα και κατά την εξέγερση του Πολυτεχνείου ήταν εκλεγμένο μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής. Φυλακίστηκε και καταδικάστηκε από έκτακτο στρατοδικείο της ιωαννιδικής χούντας (1974), ενώ απελευθερώθηκε, μαζί με όλους τους πολιτικούς κρατούμενους, στις 23 Ιουλίου, με την πτώση της χούντας.

Υπήρξε συνιδρυτικό μέλος του ΠΑΣΟΚ, μέλος της πρώτης του ΚΕ και της πρώτης Επιτροπής Νεολαίας του, ενώ συμμετείχε στη διαδικασία σύνταξης των ιδρυτικών κειμένων της 3ης Σεπτέμβρη του 1974.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ, το 1975, ο Ιωάννης Τζώρτζης  μετανάστευσε για πάνω από επτά χρόνια στην Ομοσπονδιακή Γερμανία, όπου ολοκλήρωσε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Βόννης με υποτροφία του ιδρύματος Friedrich Ebert. Παράλληλα, από το 1978, εργάστηκε για τέσσερα περίπου χρόνια στην ελληνική εκπομπή της Deutsche Welle και είχε συνεργασίες με τοπικά ραδιοτηλεοπτικά Μέσα.

Από το 1983, όταν επέστρεψε πλέον στην Αθήνα, άρχισε να εργάζεται στην ΕΡΤ, στο τμήμα ειδήσεων της ΕΡΤ-2. Παράλληλα, αρθρογραφούσε ως συνεργάτης στις εφημερίδες «ΤΑ ΝΕΑ» και «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ». Την άνοιξη του 1988 προσελήφθη στη ΓΓΤΠ και τοποθετήθηκε ως προϊστάμενος του Γραφείου Τύπου στην Πρεσβεία της Βιέννης. Διετέλεσε, επίσης, σύμβουλος Τύπου στις πρεσβείες της Βουδαπέστης, του Ζάγκρεμπ, του Σεράγεβο και της Μόσχας.

Ήταν μέλος του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974 και είχε τιμηθεί με το Παράσημο του Μεγάλου Αργυρού Σταυρού της Δημοκρατίας της Αυστρίας.

Ο Ιωάννης Τζώρτζης είχε συγγράψει επίσης αρκετά πολιτικο-επιστημονικά έργα, όπως: «Μεσευρώπη, στη σκιά των μύθων της», «Η Ελληνική δημοκρατία και η Χούντα», «Αυστροβαλκάνια – Από την Κατάρα του Σεράγεβου στη Θύελλα του Κοσόβου» κ.ά, λογοτεχνικών δοκιμίων στο περιοδικό (δε)κατα, αλλά και ποιητικά έργα, όπως: «Εκπρόθεσμα», «Το κέρασμα του απογεύματος» κ.ά.

Παράλληλα, ο Ιωάννης Τζώρτζης διακρίθηκε για τη φιλομάθεια, το πείσμα και τις ικανότητές του, χαρακτηριστικά που τον έκαναν πολύ γρήγορα να εξελιχθεί επαγγελματικά και να εδραιωθεί στο χώρο με τις γνώσεις και τον επαγγελματισμό του.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ ολοκληρώνει την ανακοίνωσή του εκφράζοντας τα βαθιά του συλλυπητήρια στην οικογένειά του Ιωάννη Τζώρτζη και ιδιαιτέρως τα δύο παιδιά του, τον Λευτέρη και την Ιωάννα.

TV & Media
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ