Ανήσυχη για την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας εμφανίστηκε η Αθηνά Λινού η οποία ανέφερε ότι χθες, ο δείκτης θετικότητας, ήταν πάνω από 6%.
 

 
«Θα ήμουν ευτυχής εάν για τις επόμενες δύο εβδομάδες θα βλέπαμε σταθεροποίηση της σημερινής κατάστασης», δήλωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο The Caller, ενώ σε άλλο σημείο της συνέντευξής της ανέφερε πως δύσκολα θα γιορτάσουμε Πάσχα πέρα από τις βεράντες. Παράλληλα εξέφρασε την άποψη πως ο εμβολιασμός προχωράει αργά. Η καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ ανέφερε πως ο χρόνος κατά τον οποίο η κοινότητα στην Ελλάδα θα αποκτήσει ένα σχετικά ικανοποιητικό ποσοστό ανοσίας θα εξαρτηθεί και από το πότε θα εγκριθεί το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson επισημαίνοντας ότι κανονικά θα πρέπει να εμβολιάζονται περίπου 60.000 έως 70.000 πολίτες ημερησίως την ώρα που σήμερα εμβολιάζονται περίπου 35.000.

 

Σχετικά με τα τελευταία μέτρα  υποστήριξε πως θα λειτουργήσουν μόνο εάν εφαρμοστούν και «αντίμετρα» και εν προκειμένω παρεμβάσεις που θα στοχεύουν στην ψυχολογία των πολιτών μέσω της αξιοποίησης των υπαίθριων χώρων. Πέρα από τα ψυχικά ζητήματα που μπορούν να αναπτυχθούν λόγω lockdown προειδοποίησε ότι μπορεί να «ευνοηθεί» η παχυσαρκία όπως επίσης και η υπερκατανάλωση αλκοόλ αλλά και να παρατηρηθεί αύξηση του καπνίσματος.

 

Σχετικά με τα μαζικά τεστ η Αθηνά Λινού είπε ότι δεν υπάρχει πραγματική εικόνα «γιατί δεν ξέρουμε πού γίνονται τα τεστ» και πώς κατανέμονται στις διάφορες περιοχές επιμένοντας ότι το μεγάλο ζητούμενο είναι «να προλάβουμε τη νόσο», ενώ εκτίμησε πως αν δεν λυθεί το θέμα των ΜΜΜ, το θέμα της μη έκθεσης σε μαζικούς χώρους εργασίας και η αντιμετώπιση των ευάλωτων κοινωνικοοικονομικά πληθυσμών, θα έχουμε διασπορά. «Είναι και κοινωνικοοικονομικό το πρόβλημα», υπογράμμισε κανονικά.

 

Η καθηγήτρια του ΕΚΠΑ πρότεινε, σε ό,τι αφορά τους μεγάλους χώρους εργασίας, να υπάρξει επιδότηση των δωρεάν αποτελεσματικών μασκών και παρατήρησε πως οι απλές χειρουργικές μάσκες προστατεύουν μόνο σε ποσοστό 40% γι’ αυτό και συνέστησε την χρήση διπλής μάσκας. Τέλος σχετικά με τα εμβόλια που «χάνονται» καθώς υπάρχει κίνδυνος να αλλοιωθούν είπε ότι σ’ αυτές τις περιπτώσεις θα πρέπει να σπάει το πρωτόκολλο και με σαφείς οδηγίες να εμβολιάζονται άστεγοι, άποροι ακόμη και περαστικοί.

Με πληροφορίες από The Caller 

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr