Η εξάπλωση των εξαιρετικά μεταδοτικών μεταλλάξεων του κορωνοϊού απειλεί να τροφοδοτήσει ένα «πιθανό τέταρτο κύμα κρουσμάτων» στις ΗΠΑ, προειδοποίησε ανώτερη αξιωματούχος Υγείας.

 

Η επικεφαλής του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) δήλωσε ότι ανησυχεί για τα πρόσφατα δεδομένα του Covid-19.

 

Πρόσθεσε ότι περίπου 70.000 νέα κρούσματα την ημέρα καταγράφηκαν την περασμένη εβδομάδα, «ένας πολύ υψηλός αριθμός», όπως είπε χαρακτηριστικά.

 

Επίσης, την ίδια περίοδο καταγράφηκαν σχεδόν 2.000 θάνατοι την ημέρα.

 

«Παρακαλώ ακούστε με πολύ καθαρά: Σε αυτό το επίπεδο κρουσμάτων, με τις παραλλαγές να εξαπλώνονται, έχουμε τη δυνατότητα να χάσουμε εντελώς το έδαφος που έχουμε κερδίσει», δήλωσε η δρ. Rochelle Walensky, επικεφαλής του CDC.

 

«Αυτές οι μεταλλάξεις αποτελούν μια πολύ πραγματική απειλή για τους ανθρώπους και την πρόοδό μας» τόνισε.

 

Υπάρχουν πολλές διαφορετικές εκδοχές ή μεταλλάξεις του Covid-19 που κυκλοφορούν, αλλά οι ειδικοί της υγείας ανησυχούν ιδιαίτερα για την νοτιοαφρικανική και την βραζιλιάνικη, οι οποίες φαίνεται να είναι πιο μεταδοτικές.

 

Το CDC έχει προβλέψει ότι η εξαιρετικά μεταδοτική μετάλλαξη B.1.1.7, που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στο Ηνωμένο Βασίλειο, θα γίνει το κυρίαρχο στέλεχος στις ΗΠΑ αυτό το μήνα.

 

Λαμβάνοντας υπόψη αυτό, η δρ Walensky είπε ότι «ανησυχεί πραγματικά» για τις αναφορές που έρχονται από διάφορες πολιτείες των ΗΠΑ, κάτι που ενδεχομένως να «ανατρέπει τα ακριβή μέτρα δημόσιας υγείας που έχουμε συστήσει για την προστασία των ανθρώπων από τον Covid-19».

 

«Έχουμε τη δυνατότητα να σταματήσουμε ένα πιθανό τέταρτο κύμα κρουσμάτων σε αυτήν τη χώρα. Παραμείνετε δυνατοί», είπε η επικεφαλής του CDC.

 

Συνολικά, οι ΗΠΑ έχουν καταγράψει περισσότερα από 28 εκατομμύρια κρούσματα και 500.000 θανάτους που σχετίζονται με τον Covid-19, σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

 

Οι καθημερινές λοιμώξεις και οι θάνατοι μειώθηκαν απότομα μετά από μια κορύφωση τον Ιανουάριο, όταν  άρχισαν να αυξάνονται οι εμβολιασμοί κατά της νόσου.

 

Αλλά το CDC λέει, έως ότου εμβολιαστούν περισσότερα άτομα, οι μεταλλάξεις θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αύξηση των κρουσμάτων, απειλώντας τα συστήματα υγείας που βρίσκονται ήδη υπό πίεση.

 

Σύμφωνα με τα στοιχεία του CDC έχουν καταγραφεί ήδη περισσότερες από 2.463 περιπτώσεις, που περιλαμβάνουν ανησυχητικές μεταλλάξεις του ιού.

 

Ο πραγματικός αριθμός των ατόμων που έχουν μολυνθεί από τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού στις ΗΠΑ πιστεύεται, ωστόσο ότι είναι αρκετά υψηλότερος.

 

Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι οποιαδήποτε από τις παραλλαγές αυτές ωστόσο του ιού, προκαλεί πολύ πιο σοβαρή ασθένεια για τους περισσότερους ανθρώπους. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι τα τρέχοντα εμβόλια προσφέρουν επίσης προστασία έναντι των μεταλλάξεων.

 

Με πληροφορίες του BBC

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr