Υψηλή συγκέντρωση ολικού και εξασθενούς χρωμίου εντοπίστηκε στην περιοχή του Ασπροπύργου

Υψηλή συγκέντρωση ολικού και εξασθενούς χρωμίου εντοπίστηκε στην περιοχή του Ασπροπύργου Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

Υψηλή συγκέντρωση ολικού και εξασθενούς χρωμίου εντοπίστηκε στην ευρύτερη περιοχή Ασπροπύργου, σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα της επιδημιολογικής έρευνας που διεξάγεται στις εγκαταστάσεις της Ολοκληρωμένης Εγκατάστασης Διάθεσης Απορριμμάτων (ΟΕΔΑ) Φυλής και στη γύρω περιοχή. 

Πρόκειται για μία ένωση του χρωμίου ιδιαίτερα επιβλαβή για την ανθρώπινη υγεία, που έχει χαρακτηριστεί τοξική και καρκινογόνα ακόμη και σε ελάχιστες ποσότητες.

Το χρώμιο εντοπίστηκε από το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος» και άλλους φορείς, που διεξάγουν την επιδημιολογική έρευνα, με εντολή του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ).

Σε ανακοίνωσή του, ο ΕΔΣΝΑ επισημαίνει ότι οι επιστήμονες του «Δημόκριτου», συνέλεξαν δείγματα επιφανειακών και υπόγειων υδάτων, που συλλέχθηκαν στις 4 και 16 Μαΐου στην προαναφερθείσα περιοχή, στα οποία εντοπίστηκε συγκέντρωση ολικού (520 μg/L) και εξασθενούς χρωμίου (510 μg/L), σε αντίθεση με όλα τα άλλα δείγματα.

Σημειώνεται πως η οριακή τιμή του ολικού χρωμίου που ορίζει η Οδηγία 98/83/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την ποιότητα του νερού ανθρώπινης κατανάλωσης είναι τα 50 μg/L. Οι μετρήσεις έγιναν σε δύο διαπιστευμένα εργαστήρια.

Ο Σύνδεσμος διευκρινίζει πως η τιμή σε χρώμιο που ανιχνεύθηκε, αποδίδεται σε πρόσφατη παράνομη ρίψη αποβλήτων που προέρχονται κυρίως από βιομηχανικές μονάδες (βυρσοδεψία, βιομηχανίες παραγωγής χρωμάτων, επιμετάλλωση).

Στη σχετική ανακοίνωση, επισημαίνεται ότι «πρώτη και αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα του ΕΔΣΝΑ είναι πάντα η υγεία και η ασφάλεια των πολιτών, είτε πρόκειται για τη Φυλή είτε για το σύνολο της Αττικής. Για τον σκοπό αυτό, ενεργεί συστηματικά υπερβαίνοντας γραφειοκρατικά εμπόδια, όπως έπραξε και στην περίπτωση της επιδημιολογικής έρευνας στις εγκαταστάσεις της Ο.Ε.Δ.Α. Φυλής και της γύρω περιοχής, της οποίας η ανάθεση υπεγράφη τον Δεκέμβριο του 2017, ικανοποιώντας έτσι ένα πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας».

Ακόμη, σχετικά με τον εντοπισμό του χρωμίου, υπογραμμίζει πως «παρά το γεγονός ότι το θέμα υπερβαίνει τις αρμοδιότητες του ΕΔΣΝΑ, ο σύνδεσμος καλεί όλους τους υπεύθυνους να αναλάβουν τις ευθύνες τους για ένα κρίσιμης σημασίας θέμα που αφορά τη δημόσια υγεία.

»»Ο ΕΔΣΝΑ ως όφειλε αμέσως μόλις πήρε τα πρώτα αποτελέσματα από τον "Δημόκριτο", ενημέρωσε για τα ευρήματα τον Δήμο Ασπροπύργου και την αρμόδια Διεύθυνση της Περιφέρειας Αττικής. Η ποιότητα ζωής και η υγεία των πολιτών που ζουν ή εργάζονται στην Φυλή αλλά και ευρύτερα στη Δυτική Αττική, είναι τα αποκλειστικά κριτήρια δράσης του ΕΔΣΝΑ».

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ