Υποχρεωτική η εξέταση από παιδίατρο στους έφηβους μέχρι 16 ετών

Υποχρεωτική η εξέταση από παιδίατρο στους έφηβους μέχρι 16 ετών Facebook Twitter
0

Η παρακολούθηση της υγείας των εφήβων ηλικίας έως 16 ετών γίνεται πλέον υποχρεωτικά, βάση του νόμου, από τους παιδιάτρους.


Αυτό ισχύει από τις 19 Οκτωβρίου του 2018 και κατ΄εξαίρεση εξετάζονται από παιδιάτρους έφηβοι ηλικίας έως και 18 ετών που πάσχουν από χρόνια νοσήματα που παρακολουθούνται από ειδικές μονάδες.


Μάλιστα, επειδή η υγεία των εφήβων επιτηρείται πλέον από τους παιδιάτρους από το 2019 ο χρόνος της Παιδιατρικής ειδικότητας από τέσσερα χρόνια αυξάνεται στα πέντε. Τα παραπάνω επισήμανε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η καθηγήτρια Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ και συντονίστρια του Μεταπτυχιακού Μαθήματος "Εφηβική Ιατρική", κ. Ασημίνα Γαλλή.


Παράλληλα, τόνισε, ότι πολλοί γονείς δεν γνωρίζουν ότι πρέπει να παρακολουθείται σε ετήσια βάση η υγεία των εφήβων και ότι πηγαίνουν τα παιδιά τους στον γιατρό μόνο όταν αρρωσταίνουν.


«Μετά την ηλικία των 14 ετών δεν ήταν ξεκάθαρο ποιος θα παρακολουθεί τους εφήβους και είτε τους παρακολουθούσαν παθολόγοι, είτε δεν τους παρακολουθούσε κανείς.Τώρα επειδή βάση του νόμου η εφηβική υγεία παρακολουθείται υποχρεωτικά από τον παιδίατρο αλλάζει και το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της ειδικότητας της Παιδιατρικής και έτσι από το 2019 οι γιατροί που ασκούνται στην Παιδιατρική θα εκπαιδεύονται και στην εφηβική υγεία και η ειδικότητα θα είναι πλέον πέντε χρόνια», ανέφερε η κ Γαλλή.


Η κ. Γαλλή, τόνισε, ότι οι έφηβοι είναι υγιής πληθυσμός, αλλά η υγεία τους χρειάζεται επιτήρηση γιατί σε αυτή την ηλικία συμβαίνουν πάρα πολλές ορμονικές και σωματικές, αλλά και συναισθηματικές αλλαγές. Γι' αυτό και συστήνει οι έφηβοι να κάνουν κάθε χρόνο εξετάσεις όπως το τσεκ απ που πρέπει να κάνουν κάθε χρόνο οι ενήλικες.

«Οι εξετάσεις που πρέπει να κάνει ο έφηβος εξατομικεύονται ανάλογα με το ιστορικό του. Ένα screening συστήνεται και μάλιστα η Αμερικανική Παιδιατρική Εταιρεία βγάζει κατευθυντήριες γραμμές για την επιτήρηση της υγείας των εφήβων και τις ανανεώνει κάθε χρόνο», εξήγησε η κ. Γαλλή.


Η εφηβική υγεία θα αποτελέσει αντικείμενο της 9ης Ημερίδας για την Εφηβεία, που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 1η Δεκεμβρίου 2018 και ώρες 9.00 με 14.30, στο Κέντρο Διάδοσης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων του ΑΠΘ.


Η ημερίδα διοργανώνεται στο πλαίσιο του μεταπτυχιακού μαθήματος «Εφηβική Ιατρική», του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών του Τμήματος Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ, με στόχο την πρακτική προσέγγιση σε θέματα υγείας των εφήβων και την ανάδειξη σύγχρονων προβλημάτων που επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό τη ψυχοκοινωνική και συναισθηματική ανάπτυξή τους.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ