Τσακρής: Θα υπάρξει πέμπτο κύμα- Καθοριστική η τρίτη δόση του εμβολίου, όλοι θα κληθούμε να την κάνουμε

Τσακρής: Θα υπάρξει πέμπτο κύμα- Καθοριστική η τρίτη δόση του εμβολίου, όλοι θα κληθούμε να την κάνουμε Facebook Twitter
Πηγή φωτό EUROKINISSI
0

Θα υπάρξει πέμπτο κύμα κορωνοϊού, δήλωσε ο καθηγητής Μικροβιολογίας Αθανάσιος Τσακρής, που τόνισε ότι καθοριστικό ρόλο σε αυτό θα παίξει η τρίτη δόση του εμβολίου που «όλοι θα κληθούμε να κάνουμε». 

«Περιμένουμε ότι θα υπάρξει ένα πέμπτο κύμα, μια αναζωπύρωση, καθώς μπαίνουμε στον χειμώνα», δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο κ. Τσακρής και υπενθύμισε την εμπειρία του περσινού φθινοπώρου. Γενικότερα, σημείωσε, τα επιδημικά κύματα των κορωνοϊών ξεκινούν νωρίτερα από αυτά της γρίπης, συνήθως νωρίς το φθινόπωρο. 

«Περιμένουμε να δούμε μία αύξηση και στη χώρα μας σιγά- σιγά. Ήδη το βλέπουμε στη Βόρεια Ελλάδα- βέβαια εκεί έχει να κάνει και με τους εμβολιασμούς σε μεγάλο ποσοστό- και για αυτό θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι», συμπλήρωσε ο κ. Τσακρής. 

Ο καθηγητής υπογράμμισε ότι οι χώρες της Ευρώπης όπου είναι υψηλά τα εμβολιαστικά επίπεδα, μπορεί να έχουν πολλά κρούσματα, αλλά οι επιπτώσεις από την εξέλιξη της πανδημίας βαίνουν μειούμενες, σε ό,τι αφορά τόσο τα σοβαρά περιστατικά, όσο και τους θανάτους. 

Επεσήμανε ότι υπάρχουν και τα δεδομένα από το Ισραήλ, που προχώρησε πρώτο στη χορήγηση της τρίτης δόσης του εμβολίου. «Βλέπουμε ότι εκεί κάποιος που έχει κάνει την τρίτη δόση έχει 11 φορές λιγότερες πιθανότητες να μολυνθεί από τον ιό και 19 φορές λιγότερες πιθανότητες να έχει σοβαρές επιπλοκές», δήλωσε ο κ. Τσακρής. 

Στην παρούσα φάση, τόνισε, η τρίτη δόση του εμβολίου παίζει πολύ σημαντικό ρόλο. «Νομίζω ότι σιγά- σιγά όλοι θα κληθούμε να την κάνουμε και οι νεαρότερες ηλικίες», συμπλήρωσε και υπενθύμισε ότι με βάση τα δεδομένα η προστασία από το εμβόλιο μειώνεται σημαντικά έπειτα από έξι μήνες. «Υπάρχουν μελέτες που λένε από το 88-90% πέφτει στο 45% η προστασία από τη μόλυνση», ανέφερε. 

«Όλα τα δεδομένα έρχονται να επιβεβαιώσουν ότι η τρίτη δόση θα παίξει καθοριστικό ρόλο στη διαχείριση της επιδημίας στο πέμπτο επιδημικό κύμα. Αν έχουμε πολύ μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού εμβολιασμένο με την τρίτη δόση, θα παίξει σημαντικό ρόλο ώστε να έχουμε μικρές επιπτώσεις και μικρότερα προβλήματα», τόνισε ο κ. Τσακρής. 

Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση για τη συνύπαρξη εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων στα μέσα μαζικής μεταφοράς, επεσήμανε ότι πρέπει να δοθεί προσοχή στις μάσκες που χρησιμοποιούν οι επιβάτες. 

«Πλέον σε πολλές χώρες της Ευρώπης βλέπουμε να υιοθετείται μόνο η μάσκα N95 που παρέχει πάρα πολύ καλή προστασία. είναι κάτι που πρέπει να δούμε κι εδώ πολύ σοβαρά», τόνισε ο κ. Τσακρής. 

«Έχουμε να κάνουμε με έναν ιό που είναι ακόμη πιο πολύ μεταδοτικός και χρειαζόμαστε ιδιαίτερα σε αυτές τις περιπτώσεις- όπως το σούπερ μάρκετ και τα μέσα μαζικής μεταφοράς- να παίρνουμε πραγματικά μέσα προστασίας που θα μειώσουν πάρα πολύ τις πιθανότητες», συμπλήρωσε. 

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ