Τι αλλάζει στον νόμο για τους βιασμούς ανηλίκων

Τι αλλάζει στον νόμο για τους βιασμούς ανηλίκων Facebook Twitter
pixabay
0

Σε δημόσια διαβούλευση αναμένεται να τεθεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για την αντιμετώπιση του ζητήματος των ανήλικων θυμάτων σεξουαλικής κακοποίησης ή δραστών αξιόποινων πράξεων.

Σύμφωνα με το Πρώτο Θέμα, το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης προβλέπει την κατάργηση των 19 Εταιρειών Προστασίας Ανηλίκων, στις οποίες μέχρι σήμερα απασχολούνται μόλις έξι άτομα ως προσωπικό, και παράλληλα τη δημιουργία μιας νέας δομής που θα λειτουργεί με τη μορφή Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου.

Θα οργανωθούν διοικητικά και τα Σπίτια του Παιδιού, οι χώροι εκτός των δικαστηρίων, όπου θα λαμβάνονται οι καταθέσεις των ανηλίκων από ειδικά καταρτισμένους επιστήμονες. Ειδικότερα, το νομοσχέδιο θα προβλέπει η κατάθεση-εξέταση του ανηλίκου να διεξάγεται πλέον στους ειδικά διαμορφωμένους αυτούς χώρους με τις δυνατότητες της σύγχρονης τεχνολογίας και ακολουθώντας ειδικά πρωτόκολλα εξέτασης.

Στόχος του υπουργείου Δικαιοσύνης είναι η νέα νομοθεσία να αντιμετωπίζει καθολικά τι ζήτημα των ανηλίκων θυμάτων και όχι μόνο το θέμα της κατάθεσης των παιδιών ενώπιον των Αρχών.

Σημειώνεται ότι η Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής του έτους 2019, είναι ουραγός στις προσπάθειες δημιουργίας μιας φιλικής προς τα παιδιά Δικαιοσύνης και αυτό παρότι ο σχετικός θεσμός εισήχθη στη χώρα μας το 2017 σε εφαρμογή συγκεκριμένης ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία, η Ελλάδα όπως και η Ιρλανδία αλλά και η Κύπρος δεν έχουν προβεί σε καμία απολύτως ενέργεια που θα μπορούσε να κατατείνει στη φιλικότερη αντιμετώπιση των ανηλίκων θυμάτων ή παραβατών εντός του δικαστικού τους συστήματος.

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ