Θεσσαλονίκη: Παράνομη κατοχή και διακίνηση εμβολίων από παιδίατρο- Σε συνεργασία με φαρμακείο

Εμβολιασμος Facebook Twitter
Φωτ. αρχείου: Unsplash
0

Υπόθεση παράνομης κατοχής και διακίνησης εμβολίων από παιδίατρο, σε συνεργασία με φαρμακείο στη Θεσσαλονίκη, αποκάλυψε η Εθνική Αρχή Διαφάνειας. 

Έπειτα από ανώνυμη καταγγελία, επιθεωρητές της περιφερειακής υπηρεσίας της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, πραγματοποίησαν έλεγχο σε ιδιωτικό ιατρείο παιδιάτρου στην κεντρική Μακεδονία, το χρονικό διάστημα από τον Ιούνιο του 2020 έως τον περασμένο Μάιο.

Κατά τον έλεγχο βρέθηκαν στο ιατρείο 60 συσκευασίες παιδικών εμβολίων, τα οποία ο παιδίατρος είχε συνταγογραφήσει μέχρι και 8 μήνες παλαιότερα, από τις οποίες είχαν αφαιρεθεί οι ταινίες γνησιότητας, κατά παράβαση του άρθρου 3, παρ. 2β της υπ’ αριθμ. ΓΥ 24α/22-2-2012 ΥΑ (ΦΕΚ Β΄ 545/2012). 

Με αυτό τον τρόπο, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, «ο/η παιδίατρος αλλοίωσε την ιχνηλάτηση των παρτίδων των χρησιμοποιούμενων εμβολίων και η ταινία γνησιότητας που επικολλούταν στις συνταγές δεν αντιστοιχούσε στο εμβόλιο που χρησιμοποιήθηκε, γεγονός κρίσιμο για τη δημόσια υγεία π.χ. σε περίπτωση παρενεργειών ή ανάκλησης παρτίδων».

Επίσης, «προέβη σε ενέργειες αλλοίωσης του επαγγελματικού ανταγωνισμού διατηρώντας στο ιατρείο του/της παράνομο απόθεμα παιδικών εμβολίων επί σκοπώ την εξυπηρέτηση των πελατών του/της, κατά παράβαση της παρ.2, του άρθρου 21, του ν. 3418/2005 (Κώδικας Ιατρικής Δεοντολογίας)». 

Στην έρευνα που ακολούθησε, αναλύθηκε το προφίλ συνταγογράφησης και εκτέλεσης των συνταγών του παιδιάτρου κατά την περίοδο Αυγούστου 2019 – Ιουνίου 2020 και «διαπιστώθηκε ότι ειδικά οι συνταγές των εμβολίων εκτελούνταν σχεδόν καθολικά σε ένα και μόνο φαρμακείο».

Από τις μαρτυρίες γονιών και άλλων εμπλεκομένων και μετά την αντιπαραβολή των ημερομηνιών εμβολιασμού και του χρόνου εκτέλεσης συνταγών, «διαπιστώθηκε αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην ηλεκτρονική εκτέλεση των συγκεκριμένων συνταγών εκ μέρους του ιδιωτικού φαρμακείου, κατά παράβαση του άρθρου 4, παρ.4 του ΠΔ 121/2008».

Μετά τον έλεγχο των επιθεωρητών στο ιατρείο, «έπαυσε τόσο η επιλεκτική εκτέλεση των συνταγών στο συγκεκριμένο φαρμακείο, όσο και η αδικαιολόγητη καθυστέρηση εκτέλεσης των συνταγών εκ μέρους του φαρμακείου». 

Επίσης σημειώνεται ότι κατά τον έλεγχο διαπιστώθηκε ότι και το 2017 έλαβε χώρα «δεύτερη κατευθυνόμενη συνταγογράφηση εμβολίων από τον/την παιδίατρο προς άλλο φαρμακείο, το οποίο όμως διέκοψε τη λειτουργία του στις αρχές του 2018».

Η έκθεση ελέγχου της Αρχής διαβιβάστηκε στον Ιατρικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης και στον Φαρμακευτικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης προκειμένου να προβούν στον πειθαρχικό έλεγχο του/της παιδιάτρου και του/της φαρμακοποιού, αντίστοιχα, καθώς και στον ΕΟΦ και στον ΕΟΠΥΥ προκειμένου να εξετάσουν το ενδεχόμενο περαιτέρω ενεργειών στο πλαίσιο των ισχυουσών διατάξεων.
 

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καύσωνας: Απαγόρευση delivery και εξωτερικών εργασιών το Σάββατο από 12:00 έως 16:00 στην Αττική

Ελλάδα / Καύσωνας: Απαγόρευση delivery και εξωτερικών εργασιών το Σάββατο από 12:00 έως 16:00 στην Αττική

Έκτακτα μέτρα προστασίας για εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα ανακοίνωσε το Υπουργείο Εργασίας λόγω των επικίνδυνα υψηλών θερμοκρασιών. Πρόστιμα 2.000 ευρώ για παραβάσεις.
LIFO NEWSROOM
Ρόδος: Η κατάθεση 31χρονης για σεξουαλική κακοποίηση από τον πατέρα της – «Με βίαζε τρεις φορές την ίδια μέρα»

Ελλάδα / Ρόδος: Η κατάθεση 31χρονης για σεξουαλική κακοποίηση από τον πατέρα της – «Με βίαζε τρεις φορές την ίδια μέρα»

Η 31χρονη κατέθεσε – παρουσία ψυχολόγου – πως έπεσε πρώτη φορά θύμα σεξουαλικής επίθεσης από τον πατέρα της όταν ήταν 16 ετών και ζούσαν μαζί στο σπίτι της γιαγιάς της, έπειτα από τον χωρισμό των γονιών της
LIFO NEWSROOM
Δίκη Γρίβα: «Περίμενα ότι θα αυτοκτονούσε, όχι ότι θα σκότωνε» - Ενταση στην αίθουσα με τους γονείς του θύματος

Ελλάδα / Δίκη Γρίβα: «Περίμενα ότι θα αυτοκτονούσε, όχι ότι θα σκότωνε» - Ενταση στην αίθουσα με τους γονείς του θύματος

Ολοκληρώθηκε η εξέταση των μαρτύρων στη δίκη για τη γυναικοκτονία της Κυριακής Γρίβα, με τους γονείς της να ξεσπούν εναντίον του κατηγορούμενου
LIFO NEWSROOM
ΦΩΤΙΑ ΣΤΟΝ ΦΕΝΕΟ

Ελλάδα / Φωτιά στον Φενεό: «Η σημαντικότερη μέχρι στιγμής οικολογική καταστροφή της φετινής αντιπυρικής περιόδου»

Τα αίτια της φωτιάς στον Φενεό - Τα 5.950 από τα 11.460 στρέμματα που κάηκαν, αφορούν δασικό είδος χωρίς δυνατότητα φυσικής αναγέννησης μετά από πυρκαγιά - Δείτε χάρτες
LIFO NEWSROOM