Οδηγίες και διευκρινίσεις σχετικά με τον τρόπο εμβολιασμού ειδικών ομάδων πληθυσμού, μεταξύ άλλων και εγκύων, έδωσε η παιδίατρος και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου.

 

Κατά την ενημέρωση για την εξέλιξη των εμβολιασμών στη χώρα, η κ. Θεοδωρίδου επανέλαβε μεταξύ άλλων τους λόγους για τους οποίους προηγούνται στους εμβολιασμούς τα άτομα ηλικίας άνω των 85 ετών, υπενθυμίζοντας ότι η γήρανση του ανοσολογικού συστήματος και η ύπαρξη υποκείμενων νοσημάτων επιβαρύνουν την συγκεκριμένη ηλικιακή κατηγορία αλλά υπογραμμίζοντας ότι και «μόνη η ηλικία αποτελεί τον σημαντικό παράγοντα αυξημένου κινδύνου», επομένως σε όλες τις χώρες η πρώτη ομάδα είναι τα άτομα ηλικίας άνω των 85 ετών.

 

«Τα νεότερα άτομα έχουν ηθική υποχρέωση να φροντίσουν τα ηλικιωμένα άτομα να φτάσουν στους τόπους του εμβολιασμού» τόνισε η κ. Θεοδωρίδου, η οποία υπογράμμισε την ανάγκη ολοκλήρωσης και των δύο δόσεων του σχήματος του εμβολιασμού ούτως ώστε αυτός να είναι αποτελεσματικός.

 

Η κ. Θεοδωρίδου αναφέρθηκε επίσης στον εμβολιασμό κατά τη διάρκεια της κύησης, λέγοντας πως, αν και είναι απίθανο να εμφανιστούν επιπλοκές, η επίσημη σύσταση είναι να μην γίνεται εμβολιασμός κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

 

Σύμφωνα με την κ. Θεοδωρίδου, η περίοδος της εγκυμοσύνης αποτελούσε ανέκαθεν ζήτημα που αντιμετωπίζονταν με ιδιαίτερη ευαισθησία σε ό,τι αφορά τις έρευνες των εμβολίων, ωστόσο διαβεβαίωσε ότι το εμβόλιο κατά της COVID-19 φαίνεται ότι είναι απίθανο να έχει οποιαδήποτε επιβάρυνση στην έγκυο ή το κύημα, οπότε επειδή οι κλινικές δοκιμές δεν περιλαμβάνουν οι δοκιμές σε εγκύους συστήνεται να μην γίνεται κατά τη διάρκεια της κύησης.

 

Επιπλέον, όπως εξήγησε, εάν προκύψει κύηση μετά τον εμβολιασμό, σε καμία περίπτωση δεν διακόπτεται και αν έχει γίνει η πρώτη δόση, τότε η δεύτερη μπορεί να προγραμματιστεί μετά την κύηση, ενώ δεν αναφέρεται κανένα πρόβλημα στη διαδικασία του θηλασμού από τον εμβολιασμό. 

 

Τέλος, διευκρίνισε πως μετά από τον εμβολιασμό μπορεί να γίνει σε οποιοδήποτε διάστημα ο προγραμματισμός μίας εγκυμοσύνης, καλώντας σε κάθε περίπτωση να ζυγίσει κανείς τον κίνδυνο από την ίδια τη λοίμωξη, καθώς υπάρχει αυξημένος κίνδυνος και για έγκυο και για κύημα.