Θεοδωρίδου για ινδική μετάλλαξη: Προστασία 86% με το εμβόλιο της Pfizer, 66% με AstraZeneca

Θεοδωρίδου για ινδική μετάλλαξη: Προστασία κατά 86% προσφέρει το εμβόλιο της Pfizer Facebook Twitter
Τι ανέφερε η κα. Θεοδωρίδου για ινδική μετάλλαξη, τρίτη δόση και εμβόλιο AstraZeneca - Φωτογραφία αρχείου: ΕΡΑ
0

Για την πορεία του εμβολιασμού στην Ελλάδα μίλησε η η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, κατά την τακτική ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας. 

Σημειώνεται πως από αυτήν την εβδομάδα, οι ενημερώσεις μειώνονται στις δύο, μία κάθε Τρίτη για την πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος και άλλη μία κάθε Πέμπτη, μετά τη συνεδρίαση τής επιτροπής λοιμωξιολόγων. 

Αναφερόμενη στη μετάλλαξη Δέλτα του κορωνοϊού, η κα. Θεοδωρίδου τόνισε πως, όπως διαπιστώθηκε σε βρετανικές μελέτες με δείγμα άνω των 12.000 ανθρώπων, η προστασία από το ινδικό στέλεχος ήταν στο 86% μετά απο δύο δόσεις Pfizer και στο 66% μετά από τις δύο δόσεις του σκευάσματος της AstraZeneca

Αναφορικά με το εμβόλιο της AstraZeneca, η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών ανέφερε πως σε 20 από τις 28 χώρες της ΕΕ, σε όσους κάνει την πρώτη δόση εμβολίου με AstraZeneca συστήνεται και η δεύτερη δόση με το ίδιο σκεύασμα, αφού ο κίνδυνος είναι «πραγματικά ελαχιστότατος».

Η χορήγη δύο διαφορετικών τύπων εμβολίων είναι ακόμη υπό μελέτη, καθώς οι διεθνείς οργανισμοί δεν έχουν ακόμη εγκρίνει τη χρήση ετερώνυμων εμβολίων. 

Καμία δεύτερη δόση δεν πρέπει να χαθεί ή να καθυστερήσει, επισήμανε η πρόεδρος της Επιτροπής. 


Η ανοσία από τις δύο δόσεις είναι ισχυρή και με μεγαλύτερη ανοσιακή διάρκεια από ό,τι που εκτιμάτο αρχικά, είπε η κα. Θεοδωρίσου, προσθέτοντας πως τη χορήγηση τρίτης δόσης θα την καθορίσουν οι εν εξελίξει μελέτες. 
 

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ