Την απαγόρευση μεταγωγής καταδικασθέντων για εγκλήματα τρομοκρατίας σε αγροτικές φυλακές και αλλαγή στο σύστημα χορήγησης των αδειών προβλέπει νομοσχέδιο.

 

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, παρουσίασε το νομοσχέδιο «Ρυθμίσεις σωφρονιστικής νομοθεσίας» στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, την Παρασκευή.

 

Αυτό προβλέπει αυστηρότερες προϋποθέσεις για τη χορήγηση αδειών κρατουμένων, καθώς έχουν παρατηρηθεί αυξανόμενα περιστατικά παραβίασης των όρων της άδειας, ενώ παράλληλα τίθενται αυστηρότερες προϋποθέσεις για τη μεταγωγή καταδίκων κρατούμενων στα Αγροτικά Καταστήματα Κράτησης και στην Κεντρική Αποθήκη Υλικού Φυλακών.

 

Κατά συνέπεια, απαγορεύεται εφεξής η μεταγωγή σε Αγροτικές Φυλακές και στην ΚΑΥΦ στους καταδικασθέντες για εγκλήματα τρομοκρατίας.

 

Ακόμη, επαναπροσδιορίζεται η διαδικασία εισαγωγής των κρατουμένων σε Θεραπευτικά Καταστήματα Κράτησης ή νοσηλευτικά ιδρύματα. Στο εξής, οι ασθενείς κρατούμενοι θα εισάγονται μόνο με εντολή του διευθυντή της οικείας θεραπευτικής, ή ψυχιατρικής μονάδας σε ειδικό θεραπευτικό Κατάστημα Κράτησης.

 

Το νομοσχέδιο προβλέπει την ανάπτυξη του δικτύου «ΕΠΑΝΟΔΟΣ», σε διάφορες πόλεις, με στόχο να δημιουργηθεί ένα υποστηρικτικό πλέγμα, με τοπικούς φορείς και υπηρεσίες, για την κοινωνική επανένταξη των αποφυλακισμένων. Τέλος, αναβαθμίζεται το Σώμα Επιθεώρησης και Ελέγχου των Καταστημάτων Κράτησης και εισάγεται εξαίρεση από την αρμοδιότητα του ΑΣΕΠ για τη διαδικασία πρόσληψης υπαλλήλων του Προσωπικού Εξωτερικής Φρούρησης των Καταστημάτων Κράτησης.