ΣΥΡΙΖΑ για τις 15 αρχαιότητες στο Μουσείο Κυκλαδικής: «Αφαιρέθηκαν με δόλιο τρόπο- Πρόκληση στο κοινό αίσθημα»

ΣΥΡΙΖΑ για τις 15 αρχαιότητες στο Μουσείο Κυκλαδικής: «Είναι κλεμμένα» Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
0

Πρόκληση στο κοινό αίσθημα, χαρακτηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, την προσωρινή έκθεση 15 αρχαιοτήτων της συλλογής των «161 κλεμμένων κυκλαδικών ειδωλίων από το εξωτερικό» στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης στην Αθήνα.

Όπως υπογραμμίζει μεταξύ άλλων σε σχετική ανακοίνωση, «η νομιμοποίηση με τη σύμβαση που υπογράφηκε και ψηφίστηκε μόνο από την ΝΔ στη Βουλή, της συλλογής των 161 μοναδικών έργων τέχνης του κυκλαδικού πολιτισμού με "όρο" την αποστολή στην Αθήνα 15 έργων της συλλογής, για να συμμετέχουν σε αυτή την προσωρινή έκθεση, είναι πρόφαση και αποτελεί πρόκληση στο κοινό αίσθημα να παρουσιαστεί αυτή ως επιστροφή της συλλογής στην Ελλάδα».

Επιπλέον τονίζει πως «οι αμύθητοι θησαυροί της συλλογής αυτής ανήκουν στα κυκλαδονήσια απ’ όπου παράνομα και με δόλιο τρόπο αφαιρέθηκαν και εκεί πρέπει να επιστρέψουν και να εκτεθούν μόνιμα στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης της Νάξου».

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

«Τα τμήματα Πολιτισμού και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, συμπαρίστανται στην πρωτοβουλία κυκλαδιτών πολιτών συλλογής υπογραφών, για την οριστική και άμεση επιστροφή στην Ελλάδα των 161 κλεμμένων κυκλαδικών ειδωλίων, που αποδεδειγμένα πλέον είναι αποτέλεσμα αρχαιοκαπηλίας και βρίσκονται παράνομα στο εξωτερικό.

Η έκθεση προσωρινά 15 αντικειμένων της συλλογής στο ιδιωτικό μουσείο Γουλανδρή στην Αθήνα, που εν κρυπτώ εγκαινιάστηκε χθες, δικαιολογημένα προκαλεί τις μαζικές αντιδράσεις του Συλλόγου Ελλήνων αρχαιολόγων, των εργαζομένων στο ΥΠΠΟ (Αττικής-Στερεάς και Νήσων) και άλλων φορέων.

Η νομιμοποίηση με τη σύμβαση που υπογράφηκε και ψηφίστηκε μόνο από την ΝΔ στη Βουλή, της συλλογής των 161 μοναδικών έργων τέχνης του κυκλαδικού πολιτισμού με "όρο" την αποστολή στην Αθήνα 15 έργων της συλλογής, για να συμμετέχουν σε αυτή την προσωρινή έκθεση, είναι πρόφαση και αποτελεί πρόκληση στο κοινό αίσθημα να παρουσιαστεί αυτή ως επιστροφή της συλλογής στην Ελλάδα.

Οι αμύθητοι θησαυροί της συλλογής αυτής ανήκουν στα κυκλαδονήσια απ’ όπου παράνομα και με δόλιο τρόπο αφαιρέθηκαν και εκεί πρέπει να επιστρέψουν και να εκτεθούν μόνιμα στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης της Νάξου.

Η κυβέρνηση και η Υπουργός Πολιτισμού μια επιλογή έχουν, να ενεργοποιήσουν το νόμο διεκδίκησης της παράδοσής του θησαυρού αυτού στην Ελλάδα».

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ