Σύψας: Όλα τα παιδιά που πάνε σχολείο θα εκτεθούν στον κορωνοϊό - Πολύ μεγάλη εξάπλωση ως τα Χριστούγεννα

Σύψας: Όλα τα παιδιά που πάνε σχολείο θα εκτεθούν στον κορωνοϊό - Πολύ μεγάλη εξάπλωση ως τα Χριστούγεννα Facebook Twitter
0

Για την εξέλιξη της πανδημίας στην Ελλάδα, τον εμβολιασμό των παιδιών αλλά και το τείχος ανοσίας μίλησε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας.

Σε ότι αφορά τα παιδιά και τις μακροχρόνιες επιπτώσεις από τη μόλυνση με κορωνοϊό σημείωσε ότι πλέον είναι γνωστό στη βιβλιογραφία «για παιδιά που έχουν long Covid δηλαδή μακροχρόνιες επιπλοκές από τον κορωνοϊό όπως τεράστια κόπωση, κατάθλιψη, διαταραχές σε διάφορα όργανα όπως πνεύμονες, καρδιά».

Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε ότι οι γονείς θα πρέπει να συγκρίνουν δύο κινδύνους και να πάρουν μια απόφαση: «τον κίνδυνο από το εμβόλιο που είναι απειροελάχιστος και τον κίνδυνο από τον κορωνοϊό».  Παράλληλα, ο καθηγητής εκτίμησε ότι «ο ιός της μετάλλαξης Δέλτα είναι πολύ μεταδοτικός και προσβάλει τα παιδιά».

Έτσι, ανέφερε ότι «δυστυχώς φοβάμαι ότι δε θα μείνει κάποιο παιδί το οποίο δε θα μολυνθεί είτε θα εμβολιαστεί [...] Σχεδόν όλα τα παιδιά αν όχι όλα θα μολυνθούν κάποια στιγμή αν δεν εμβολιαστούν. Νομίζω μέχρι τα Χριστούγεννα θα έχουμε μια πολύ μεγάλη εξάπλωση του ιού. Όλα τα παιδιά που πάνε σχολείο θα εκτεθούν στον ιό αργά η γρήγορα γιατί το σχολείο είναι ένας χώρος κλειστός».

Αναφορικά με το άνοιγμα των σχολείων υπογράμμισε πως θα φέρει αύξηση κρουσμάτων και σημείωσε ότι σε ένα μήνα «θα γίνει επαναξιολόγηση των πρωτοκόλλων στα σχολεία» καθώς «πρέπει να προσαρμοζόμαστε στα επιδημιολογικά δεδομένα».

Το βασικό πρόβλημα ωστόσο σύμφωνα με τον κ. Σύψα είναι ότι «τα παιδιά θα μεταφέρουν τον ιό στους ανεμβολίαστους άνω των 50 και εδώ είναι ο μεγάλος μας φόβος καθώς τότε θα πιεστεί το σύστημα υγείας».

Ο ίδιος ανέφερε πως ο μέσος όρος ηλικίας των ασθενών στο νοσοκομείο είναι γύρω στα 50 έτη και είναι ανεμβολίαστοι: «Αυτός είναι ο τυπικός ασθενής που πλέον δεχόμαστε και κάνουμε εισαγωγή».

«Tο 85% είναι ανεμβολίαστοι και το 15% εμβολιασμένοι που είναι συνήθως ηλικιωμένοι ή ανοσοκατασταλμένοι με υποκείμενα νοσήματα που ρίχνουν την ανοσία τους» πρόσθεσε.

Ερωτηθείς για το τείχος ανοσία στη χώρα μας εκτιμά ότι το «ταβανι» είναι στο 65%. Ωστόσο, τόνισε πως «το επόμενο καλοκαίρι θα έχουμε είτε μολυνθεί είτε εμβολιαστεί άρα θα έχουμε ένα είδος ανοσίας και ο ιός δε θα χει χώρο για να αναπτυχθεί. Οι δυο επιφυλάξεις είναι μήπως έχουμε κάποια καινούργια καταστροφική μετάλλαξη που δεν το πιστεύω και το δεύτερο είναι μήπως έχουμε κάποια εισαγωγή από άλλες περιοχές [...] που οι άνθρωποι εκεί είναι ανεμβολίαστοι». 

«Οι πανδημίες δεν κρατάνε περισσότερο από τρία χρόνια. Επομένως, εγώ πιστεύω ότι θα έχουμε μεγάλη έξαρση μέχρι τα Χριστούγεννα [...] Από το Πάσχα και μετά θα μπούμε σε κανονικότητα άρα ελπίζω ότι το καλοκαίρι θα είμαστε χωρίς την επιδημία» εκτίμησε. 

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ