Στυλιανίδης: Δύσκολο διήμερο μπροστά μας- Τα προβλήματα σε Αττική & Κέρκυρα, πού θα μείνουν κλειστά τα σχολεία

Στυλιανίδης: Δύσκολο διήμερο μπροστά μας- Τα προβλήματα σε Αττική & Κέρκυρα, πού θα μείνουν κλειστά τα σχολεία Facebook Twitter
Πηγή φωτό EUROKINISSI
0

Αντιμετωπίζουμε ένα επικίνδυνο καιρικό φαινόμενο, πολύ σοβαρό, ειδικά σε κάποιες περιοχές της χώρας, τόνισε ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, στην έκτακτη ενημέρωση για την κακοκαιρία «Μπάλλος»

«Έχουμε μπροστά μας ένα δύσκολο διήμερο», προειδοποίησε ο κ. Στυλιανίδης και τόνισε ότι από χθες είναι σε πλήρη ετοιμότητα όλες οι αρμόδιες δυνάμεις. «Χάρη σε αυτή την προετοιμασία, έχουμε προλάβει ήδη πολλά περιστατικά που θα μπορούσαν να εξελιχθούν δυσάρεστα», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Ο κ. Στυλιανίδης αναφέρθηκε εκτενώς στα σοβαρά προβλήματα που έχει προκαλέσει η κακοκαιρία στην Αττική και την Κέρκυρα, μεταξύ άλλων περιοχών. Παράλληλα, ανακοίνωσε σε ποιες περιοχές δεν θα λειτουργήσουν αύριο τα σχολεία

Με απόφαση των περιφερειαρχών, έπειτα από εισήγηση της Πολιτικής Προστασίας, τα σχολεία θα μείνουν κλειστά στην Αττική, την Εύβοια και τη Χαλκιδική. «Υπάρχει ενδεχόμενο να αποφασίσουμε να μην λειτουργήσουν τα σχολεία και σε άλλες περιοχές. Υπάρχουν μετεωρολογικές ενδείξεις και για το ανατολικό Αιγαίο, αλλά θα υπάρξει νεότερη ενημέρωση», συμπλήρωσε. 

385 κλήσεις στην πυροσβεστική στην Αττική 

Σε ό,τι αφορά στην Αττική, το κέντρο επιχειρήσεων της πυροσβεστικής έχει δεχθεί 385 κλήσεις από περισσότερες από 20 περιοχές. 

Από αυτές, οι 340 κλήσεις αφορούσαν την άντληση υδάτων και οι 11 απομακρύνσεις πολιτών που είχαν εγκλωβιστεί, οι οποίες όλες εξελίχθηκαν αισίως, σημείωσε ο κ. Στυλιανίδης. 

Επεσήμανε ότι στην Αττική έχουν δημιουργηθεί μεγάλα προβλήματα από τη συσσώρευση υδάτων σε δρόμους και κάλεσε τους οδηγούς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί. «Ας αποφύγουμε κάθε περιττή μετακίνηση όσο διαρκούν τα έντονα φαινόμενα», τόνισε.

Ελικόπτερο με διασώστες στην Κέρκυρα  

Στην Κέρκυρα, υπερχείλισε ρέμα Μεσογγής στην περιοχή Μωραΐτιδα και η πυροσβεστική υπηρεσία του νησιού είναι σε γενική επιφυλακή, δήλωσε ο κ. Στυλιανίδης. Οι ισχυρές καταιγίδες έχουν δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα

Παράλληλα, κινητοποιήθηκε ελικόπτερο των ενόπλων δυνάμεων, με εναέριους διασώστες για την απομάκρυνση πολιτών από στέγες και άλλα ψηλά σημεία. Επίσης, στο νησί μεταβαίνει η 5η ΕΜΑΚ, με ομάδα διάσωσης σε ορμητικά νερά και διασωστικές λέμβους. 

Ήδη, στην Κέρκυρα επιχειρεί ερπυστριοφόρο όχημα της πυροσβεστικής και έχει κινητοποιηθεί το λιμενικό για έλεγχο της παραλιακής ζώνης από τη Μωραΐτιδα έως τη Λευκίμμη.  

Στην Εύβοια, εξαιτίας των συνεπειών των πυρκαγιών του καλοκαιριού, ήδη 50 οχήματα της πυροσβεστικής και η ΕΜΑΚ βοηθούν ώστε να προληφθούν οποιαδήποτε προβλήματα.  

Ο κ. Στυλιανίδης επεσήμανε ότι στη Βόρεια Εύβοια και τη Δυτική Αττική, που επλήγησαν από τις φωτιές, έχουν ήδη γίνει προληπτικές μεταφορές κατοίκων σε ασφαλείς χώρους, με τη χθεσινή απόφαση. Οι επιχειρήσεις αυτές θα συνεχιστούν όπου απαιτηθεί, ανάλογα με την πορεία των φαινομένων, με έμφαση στις πυρόπληκτες περιοχές. 

Ενεργοποίηση του 112 

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης ο κ. Στυλιανίδης επεσήμανε ότι το 112 έχει ήδη ενεργοποιηθεί σε αρκετές περιοχές της χώρας

Χθες ενεργοποιήθηκε για τη Δυτική Ελλάδα και σήμερα για την Αττική, την Αργολίδα, την Κορινθία, την Χαλκιδική, τη Θάσο, την Καβάλα και το μεσημέρι για τη Βοιωτία, τη Φθιώτιδα και την Εύβοια. 

«Παρακαλούμε τους πολίτες να ακολουθούν τις οδηγίες», τόνισε ο υπουργός. 

«Εγρήγορση, χωρίς πανικό» 

«Είμαστε όλοι σε εγρήγορση, δεν χρειάζεται πανικός», τόνισε ο κ. Στυλιανίδης. 

Παράλληλα, κάλεσε τους κατοίκους να αποφεύγουν κάθε περιττή μετακίνηση, ειδικά σε περιοχές στις οποίες έχει ενεργοποιηθεί το 112. 

«Μετακινούμαστε σε ψηλότερα σημεία του σπιτιού. Αποφεύγουμε την παραμονή σε υπόγειους, ημιυπόγειους και ισόγειους χώρους, όταν βλέπουμε ότι υπάρχει κίνδυνος πλημμύρας, ιδιαίτερα τις νυχτερινές ώρες», συμπλήρωσε και συμπλήρωσε ότι υπάρχουν έτοιμες δυνάμεις για απομάκρυνση πολιτών. 

«Για κανέναν λόγο διασχίζουμε χειμάρρους, ρέματα ή δρόμους που έχουν πλημμυρίσει, είτε πεζοί είτε με το όχημά μας», τόνισε ακόμη ο κ. Στυλιανίδης. 


 

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ