Στην Ελλάδα οι πυρκαγιές οφείλονται είτε σε εμπρησμούς είτε σε ατυχήματα

Στην Ελλάδα οι πυρκαγιές οφείλονται είτε σε εμπρησμούς είτε σε ατυχήματα Facebook Twitter
0

 

Σοκάρουν τα στοιχεία από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για τις πυρκαγιές από το 2000 και μετά.

 

Έγγραφο που διαβιβάστηκε στη Βουλή από τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Γιάννη Πανούση αναφέρει ότι από το 2000 έως και την 24.07.2015, συνελήφθησαν 6.583 άτομα, τα οποία φέρονται ως δράστες αγροτοδασικών πυρκαγιών, εκ των οποίων 1.604 οδηγήθηκαν στον αρμόδιο εισαγγελέα, στο πλαίσιο της διαδικασίας του αυτοφώρου και 26 από αυτούς κρίθηκαν προσωρινά κρατούμενοι.

 

Σε πραγματικά ποσοστά, οι πυρκαγιές που οφείλονται σε φυσικά αίτια από το 2000 και μετά ανέρχονται μόλις στο 10% έως 15%, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία που τηρούνται στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. 


Τα στοιχεία διαβιβάστηκαν στη Βουλή μετά από ερώτηση που είχε καταθέσει η βουλευτής Σταυρούλα Αντωνάκου (Ποτάμι) αναφορικά με τις δράσεις για την καταπολέμηση των πυρκαγιών.

Στην έγγραφη απάντησή του ο κ. Πανούσης αναφέρεται στο Γενικό Σχέδιο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών Εξαιτίας Δασικών Πυρκαγιών και στις δράσεις της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας. Από το έγγραφο προκύπτει ότι από 30.4.2015 εκδόθηκε απόφαση για την κατανομή πιστώσεων των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων συνολικού ύψους 18.400.000 ευρώ στους δήμους και συνδέσμους αυτών, για την κάλυψη δράσεων πυροπροστασίας.


Ο αναπληρωτής υπουργός αναφέρεται στο Πυροσβεστικό Σώμα στο οποίο έχει ανατεθεί ο επιχειρησιακός σχεδιασμός αντιμετώπισης των πυρκαγιών στα δάση και στις δασικές εκτάσεις. Αναφέρεται επίσης στη συμβολή των Ενόπλων Δυνάμεων σύμφωνα με το Σχέδιο Ξενοκράτης, στις συσκέψεις που έγιναν και αφορούσαν στην πυροπροστασία και το συντονισμό κατά την τρέχουσα αντιπυρική.

Ειδική αναφορά γίνεται στις πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν τον Ιούλιο λόγω των οποίων ενεργοποιήθηκε, μετά από αίτημα της Ελλάδας στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας, η Γαλλική Ευρωπαϊκή Μονάδα Πολιτικής Προστασίας αποτελούμενη από το 2 canadair cl-415, ένα αεροσκάφος Beechcraft για εναέρια επιτήρηση και 16μελές πλήρωμα, τα οποία επιχείρησαν στις 19.07.2015 και 20.07.2015 στα περιστατικά που εκδηλώθηκαν σε Ζάκυνθο και Αργολίδα.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ