Η φωτιά που καταστρέφει χιλιάδες στρέμματα δάσους στο Σχίνο Κορινθίας ξεκίνησε από καύση υπολοίπων σε ελαιώνα, σύμφωνα με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά. 

 

Η πυρκαγιά ξέσπασε χθες στις 9:45μμ, στην περίμετρο του οικισμού Σχίνος, σε ελαιώνα, κάτω από ακραίες καιρικές συνθήκες ριπές ανέμων έντασης 7-8 μποφόρ και μέχρι στιγμής έχει κατακάψει περίπου 20.000 στρέμματα γης. 

 

Κατά τη διάρκεια της νύχτας αλλά και της ημέρας που ακολούθησε έγιναν διαδοχικές απομακρύνσεις εκατοντάδων πολιτών, καθώς στην ευρύτερη περιοχή είναι διάσπαρτοι οικισμοί. Η φωτιά σαρώνει ιδιωτικά δάση πεύκων στα οποία δεν έχει γίνει διαχείριση εδώ και χρόνια. 

 

«Θα είναι δύσκολη βραδιά» εκτίμησε ο υφυπουργός, προσθέτοντας πως στο μέτωπο της φωτιάς επιχειρούν 265 πυροσβέστες, 10 πεζοπόρα τμήματα του στρατού, υδροφόρες και εθελοντές, καθώς και όλα τα διαθέσιμα εναέρια μέσα πυρόσβεσης που ξεκίνησαν ρίψεις με το πρώτο φως της ημέρας, λίγα λεπτά μετά τις 6πμ. 

 

Κλιμάκιο του ανακριτικού βρίσκεται στην περιοχή για την περαιτέρω διερεύνηση των συνθηκών κάτω από τις οποίες ξεκίνησε και εξαπλώθηκε η φωτιά. 

 

Συστάσεις στους κατοίκους της περιφέρειας Αττικής και της περιφερειακής ενότητας Κορινθίας


Μετά την αύξηση της έντασης της πυρκαγιάς στη δασική περιοχή, το υπουργείο Υγείας συστήνει την αποφυγή κάθε σωματικής άσκησης σε εξωτερικούς χώρους και τον περιορισμό του χρόνου παραμονής σε εξωτερικούς χώρους.

 

Κατά την παραμονή σε εσωτερικούς χώρους συστήνεται να διατηρούνται πόρτες, μπαλκονόπορτες και παράθυρα κλειστά. Οι παραπάνω συστάσεις αφορούν στο σύνολο του πληθυσμού.

 

 

Εκκενώσεις - SMS του 112

 

Νωρίς το μεσημέρι εκκενώθηκαν οι περιοχές Κάτω Πεύκη, Χάνι Δερβενίου και ορεινό Αλεποχωρίου, με την Πολιτική Προστασία να θέτει σε επιφυλακή και τις υγειονομικές υπηρεσίες.

 

Στην ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Αριθμού Έκτακτης Ανάγκης 112 προχώρησε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, προκειμένου να ενημερώσει κατοίκους της ευρύτερης περιοχής των Μεγάρων να απομακρυνθούν από το σπίτια τους λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς που ξεκίνησε από χτες το βράδυ .

 

Με μήνυμα που εστάλη μέσω του 112 ενημερώθηκαν να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους οι κάτοικοι από την ευρύτερη περιοχή των οικισμών Χάνι, Δερβένι, 'Ανω Πευκενέα και Κάτω Πευκενέα.

 

Εκκένωση οικισμών

 

Νωρίτερα το πρωί, με εισήγηση της Πυροσβεστικής απομακρύνθηκαν με δικά τους μέσα και οι κάτοικοι των σπιτιών στα νότια και δυτικά του Αλεποχωρίου, όπου η κατάσταση είχε γίνει δύσκολη, κυρίως λόγω του καπνού. Κατά τη διάρκεια της νύχτας εκκενώθηκαν οι οικισμοί Σχίνος, Αγία Σωτήρα, Βαμβακιές, Μαυρολίμνη, Μάζι και Παρασκευά, καθώς και δύο Ιερές Μονές, του Αγίου Ιωάννη και της Αγίας Παρασκευής.