Σχέδιο Πυθία: Τον Μάιο θα συνεχιστεί η δίκη για τις υποκλοπές κατά την περίοδο Καραμανλή

Σχέδιο Πυθία: Τον Μάιο θα συνεχιστεί η δίκη για τις υποκλοπές κατά την περίοδο Καραμανλή Facebook Twitter
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
0

Στις 14 Μαΐου αναμένεται να κριθεί από το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο η υπόθεση για το λεγόμενο «σχέδιο Πυθία» και τις τηλεφωνικές υποκλοπές επί πρωθυπουργίας του Κώστα Καραμανλή.

Το δικαστήριο, ενώπιον του οποίου έχουν εισαχθεί οι δύο υποθέσεις καθώς και μία που δεν σχετίζεται με αυτές και αφορά φερόμενη διαρροή απορρήτων εγγράφων με κατηγορούμενο τον πρώην βουλευτή Μιχάλη Καρχιμάκη, δεν προχώρησε σήμερα στην ουσία της διαδικασίας αλλά μόνο στην κλήρωση των τεσσάρων ενόρκων που μαζί με τους τρεις τακτικούς δικαστές θα αποτελέσουν την σύνθεση του.

Η δίκη αφορά τρεις ξεχωριστές δικογραφίες που συνενώθηκαν.

Η πρώτη αφορά το λεγόμενο «σχέδιο Πυθία» και τις καταγγελίες για «επιχείρηση δολοφονίας του τότε πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή εξαιτίας της οικονομικής και ενεργειακής προσέγγισης της κυβέρνησης του με την Ρωσία».

Η δικογραφία έχει σχηματιστεί κατά αγνώστων δραστών.

Η δεύτερη με κατηγορούμενο πρώην υπάλληλο της αμερικανικής πρεσβείας, απών και χωρίς εκπροσώπηση σήμερα στο δικαστήριο, αφορά παρακολουθήσεις τηλεφώνων την περίοδο Φεβρουάριο 2004 έως Μάρτιο του 2005. 

Η κατηγορία αφορά το κακούργημα της απόπειρας διακεκριμένης κατασκοπείας, ενώ σε βάρος του 68χρονου κατηγορουμένου, ελληνικής καταγωγής, εκκρεμεί από το 2015 ένταλμα σύλληψης.

Η τρίτη εκδικαζόμενη υπόθεση, με κατηγορούμενο τον πρώην βουλευτή Μιχάλη Καρχιμάκη, αφορά καταγγελίες υπαλλήλου της ΕΥΠ ότι ο πρώην υπουργός λάμβανε παρανόμως αντίγραφα απορρήτων εγγράφων της υπηρεσίας.

Αν και με βούλευμα τόσο ο κ. Καρχιμάκης όσο και δύο υπάλληλοι της ΕΥΠ απαλλάχθηκαν σχετικά με την διαρροή, παρέμεινε ένα σκέλος της κατηγορίας σε βάρος μόνο του πρώην υπουργού με αφορμή μία ερώτηση που είχε κάνει στη Βουλή.

  

Στο δικαστήριο ήταν παρόντες από το πρωί οι μάρτυρες στην δίκη, οι πρώην διοικητές της ΕΥΠ Ιωάννης Κοραντής και Κώστας Μπίκας, ο πρώην υποδιοικητής Σεραφείμ Τσιτσιμπής και ο τότε προϊστάμενος της Διεύθυνσης Κατασκοπείας, Κωνσταντίνος Αγγελάκης.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τρίκαλα: Δύο επιθέσεις από αγέλες αγριογούρουνων μέσα σε 48 ώρες

Ελλάδα / Τρίκαλα: Αγριογούρουνα επιτέθηκαν και τραυμάτισαν αγρότες δύο φορές σε 48 ώρες

Μία αγέλη από αγριογούρουνα τραυμάτισε αγρότη στο Ζάρκο και ακόμη μία αγέλη αγριόχοιρων παρέσυρε και ποδοπάτησε άλλον αγρότη που ήταν πάνω στην ακινητοποιημένη μοτοσικλέτα του
NEWSROOM
«Το ελληνικό λιμενικό πετάει μετανάστες στη θάλασσα για να πεθάνουν»: ΚαταγγέΈρευνα του BBC

Ελλάδα / «Το ελληνικό λιμενικό πετάει μετανάστες στη θάλασσα για να πεθάνουν», καταγγέλλει το BBC

Έρευνα του BBC επικαλείται μαρτυρίες διασωθέντων και κατηγορεί το λιμενικό πως έχει προκαλέσει τον θάνατο δεκάδων μεταναστών στη Μεσόγειο, μόνο τα τελευταία τρία χρόνια
NEWSROOM