Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει το νέο τραγούδι με τίτλο «Polo» του γνωστού τράπερ Light, με την Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ) να εκφράζει την έντονη καταδίκη της, κάνοντας λόγο για ρητορική μίσους και υποτιμητικούς στίχους εις βάρος ατόμων με αναπηρία και όχι μόνο.
Η Συνομοσπονδία, μέσω επίσημης ανακοίνωσης, τονίζει πως το αναπηρικό κίνημα δεν πρόκειται να σιωπήσει μπροστά στη συστηματική αύξηση της μισαναπηρικής ρητορικής και ότι θα απαντά με «σοβαρότητα, υπευθυνότητα και αξιοπρέπεια» σε κάθε απόπειρα υποτίμησης των ατόμων – και ειδικά των παιδιών – με αναπηρίες, χρόνιες ή/και σπάνιες παθήσεις, αλλά και των οικογενειών τους.
Αίτημα για συγγνώμη και απόσυρση του τραγουδιού του Light
Η ΕΣΑμεΑ καλεί τον καλλιτέχνη να ζητήσει δημόσια συγγνώμη και να αποσύρει το επίμαχο τραγούδι, ενώ ζητά την επίσημη παρέμβαση του Εθνικού Συμβουλίου κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας.
Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, τα ρατσιστικά και σεξιστικά μηνύματα των στίχων, σε συνδυασμό με τη ρητή αναφορά σε έμφυλη βία και ηθική απαξίωση ατόμων με νοητική αναπηρία, δημιουργούν σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα.
Η ιστοσελίδα efsyn.gr, παρότι έλαβε γνώση των στίχων, επέλεξε να μην τους αναπαράγει, κρίνοντάς τους ακραίους, υποτιμητικούς και επικίνδυνους ως προς τη δημόσια σφαίρα.
Απόσπασμα από την ανακοίνωση της ΕΣΑμεΑ
«Εάν ένας καλλιτέχνης με τέτοια επιρροή στους νέους καταφεύγει σε στίχους που αποπνέουν μισαναπηρισμό και σεξισμό, που προτρέπουν σε βία και αναπαράγουν ακραία ρητορική μίσους, επειδή δεν κατανοεί το περιεχόμενό τους - είναι κρίμα. Αν όμως το κάνει συνειδητά, για τα views και το χρήμα, τότε είναι ντροπή για το ανθρώπινο είδος.»
Η Συνομοσπονδία υπογραμμίζει πως ένας καλλιτέχνης που σέβεται τον εαυτό του και το κοινό του οφείλει να αναλάβει την ευθύνη των λόγων του και να προχωρήσει σε συγγνώμη και απόσυρση του τραγουδιού, όχι για λόγους δημοσίων σχέσεων, αλλά ως ελάχιστη πράξη σεβασμού στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια.
Τέλος, ζητά από το Εθνικό Συμβούλιο κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας να τοποθετηθεί επίσημα, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, που περιλαμβάνουν τη διαμόρφωση πολιτικών πρόληψης και καταπολέμησης κάθε μορφής διακρίσεων, συμπεριλαμβανομένης και της αναπηρίας.