Συνεχίζεται η διάθεση των self test τους επόμενους 2 με 3 μήνες από τα φαρμακεία, έπειτα από συμφωνία με τις αρμόδιες αρχές των ενώσεων των φαρμακοποιών, όπως ανακοίνωσε ο Βασίλης Κοντοζαμάνης.

 

Αναμένεται και επισήμως η απάντηση των κατά τόπους ενώσεων των φαρμακοποιών ωστόσο, όπως διευκρίνισε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας.

 

Σύμφωνα με τον κ. Κοντοζαμάνη οι εργαζόμενοι που θα συνεχίσουν να λαμβάνουν δωρεάν test είναι όσοι ανήκουν στις εξής κατηγορίες:

 

- όσοι είναι 18-30 ετών με εξαίρεση όσοι έχουν εμβολιαστεί

- όσοι εργάζονται σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα

- οι εργαζόμενοι στην εστίαση

 

Σε ό,τι αφορά στην Αχαΐα, όπου αναστέλλεται η διάθεση των self test με απόφαση του συλλόγου των φαρμακοποιών, η κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει τα σούπερ μάρκετ της περιοχής ως εναλλακτικό κανάλι.

 

Η εφοδιαστική αλυσίδα μέσω των φαρμακοαποθηκών θα συνεχιστεί για όσα φαρμακεία επιθυμούν τα τα διαθέσουν, όπως επισήμανε ο κ. Κοντοζαμάνης.

 

Ανάλογες κινήσεις θα γίνουν και στην Αττική, όπως ξεκαθάρισε, εφόσον ο φαρμακευτικός σύλλογος Αττικής επιμείνει στην απόφασή τους να μην διαθέσουν τα φαρμακεία τα self test.

 

Αναφέρθηκε στη συνάντηση στο υπουργείο Υγείας με αντιπροσωπεία του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου και την πρόεδρο του Πανελληνίου Συλλόγου Φαρμακαποθηκαρίων Ειρήνη Μαρκάκη, όπου ζητήθηκε να συνεχιστεί η δωρεάν διάθεση των self tests από τα φαρμακεία της χώρας για τους επόμενους 2 με 3 μήνες στις παραπάνω ομάδες.

 

«Είμαστε βέβαιοι ότι το σύνολο των φαρμακοποιών επιθυμεί να συνεχίσει να διαθέτει self test προς τους συμπολίτες ανταποκρινόμενοι με αίσθημα ευθύνης στην ανάγκη πρόσβασης των συμπολιτών σε αυτού του είδους τον διαγνωστικό έλεγχο και η απόφαση θα είναι θετική», ανέφερε.