Σε ΦΕΚ τα νέα μέτρα- Τι ισχύει από το Σάββατο για τους ανεμβολίαστους

Σε ΦΕΚ τα νέα μέτρα- Τι ισχύει από το Σάββατο για τους ανεμβολίαστους Facebook Twitter
Πηγή φωτό EUROKINISSI
0

Σε ΦΕΚ δημοσιεύθηκαν τα νέα μέτρα, που αφορούν τους ανεμβολίαστους και τίθενται σε ισχύ από αύριο, Σάββατο. 

Πλέον, από αύριο, οι ανεμβολίαστοι θα χρειάζονται αρνητικό εργαστηριακό τεστ- PCR ή rapid test- σε πολλούς τομείς. Παράλληλα, εντατικοποιούνται οι έλεγχοι και επιστρατεύονται 8.000 αστυνομικοί και 50 κλιμάκια με 400 στελέχη της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, για την τήρηση των μέτρων. Στο ίδιο πλαίσιο, αυστηροποιούνται οι κυρώσεις για τους παραβάτες

Τα νέα μέτρα τίθενται σε ισχύ μετά το νέο- τέταρτο αυτή την εβδομάδα- αρνητικό ρεκόρ που ανακοινώθηκε σήμερα σε ό,τι αφορά στον ημερήσιο απολογισμό των κρουσμάτων κορωνοϊού. 

Σήμερα, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 6.909 κρούσματα, αριθμός που αποτελεί ένα ακόμη «μαύρο» ρεκόρ. Τη Δευτέρα ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 5.449 νέες μολύνσεις, ρεκόρ που καταρρίφθηκε την επόμενη ημέρα με 6.700 κρούσματα και ξεπεράστηκε εκ νέου χθες, Πέμπτη, με 6.808 νέες μολύνσεις, και ξανά σήμερα με 6.909. 

Από αύριο, για την είσοδο σε δημόσιες υπηρεσίες, τράπεζες, στην εστίαση σε ανοιχτούς χώρους, σε καταστήματα και κομμωτήρια θα απαιτείται. 

  • Πιστοποιητικό εμβολιασμού ή 
  • Πιστοποιητικό νόσησης ή 
  • Αρνητικός διαγνωστικός έλεγχος για κορωνοϊό (PCR ή rapid test). 

Οι ανήλικοι από 4 έως και 17 ετών μπορούν να προσκομίζουν εναλλακτικά δήλωση αρνητικού self test. 

Σε ό,τι αφορά στις δημόσιες υπηρεσίες, εξαιρούνται από αυτές τις προβλέψεις οι απολύτως κατεπείγουσες περιπτώσεις, ιδίως πρόσβασης σε αστυνομικά τμήματα, που δεν επιδέχονται αναβολής.

Από την υποχρέωση επίδειξης πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης ή αρνητικού τεστ εξαιρούνται τα καταστήματα τροφίμων και τα φαρμακεία. 

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν υπάρχει η επιλογή του click away για τους ανεμβολίαστους πολίτες που θέλουν να κάνουν αγορές από καταστήματα του λιανεμπορίου, χωρίς να υποβληθούν σε τεστ κορωνοϊού, ο Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε ότι αυτό δεν έχει καταργηθεί. 

«Το rapid test χρειάζεται για την είσοδο στο κατάστημα. Εάν κάποιος πελάτης δεν θέλει να κάνει rapid test και να ασχοληθεί με κανένα από τα μέτρα, μπορεί να παραλάβει την παραγγελία του χωρίς να μπει στο κατάστημα», δήλωσε στο Open.  
 

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ