Ένα σπάνιο πρωτότυπο αντίτυπο του αμερικανικού Συντάγματος, που επικυρώθηκε στις 17 Σεπτεμβρίου 1787 στη Φιλαδέλφεια, θα βγει σε δημοπρασία, με την αξία του να εκτιμάται μεταξύ 15 και 20 εκατ. δολαρίων.

 

Ο οίκος δημοπρασιών Sotheby's εκθέτει έως την Κυριακή μια ιδιωτική συλλογή αμερικανικών συνταγματικών εγγράφων, που χρονολογούνται από την περίοδο της Επανάστασης, από το 1776 έως το 1789.

 

Ανάμεσά τους βρίσκεται και η περίφημη Συνταγματική Χάρτα που υπογράφηκε στη Φιλαδέλφεια από τους «εθνοπατέρες» των ΗΠΑ, μεταξύ άλλων τον Τζορτζ Ουάσιγκτον, τον Βενιαμίν Φραγκλίνο και τον Τζέιμς Μάντισον.

 

Σε δημοπρασία το Σύνταγμα των ΗΠΑ- Απομένουν «11 γνωστά αντίτυπα»
AP Images

 

Για τον Σέλμπι Κίφερ, ιστορικό που ειδικεύεται σε χειρόγραφα και αρχαία βιβλία στον Sotheby's, πρόκειται για ένα «φανταστικό πρώτο εκτυπωμένο (αντίτυπο) του Συντάγματος των ΗΠΑ, που πιθανόν τυπώθηκε το βράδυ της 16ης Σεπτεμβρίου (1787)».

 

Ένα «εξαιρετικά σπάνια» έγγραφο, καθώς δεν απομένουν παρά «11 γνωστά αντίτυπα», ενώ είχαν τυπωθεί πιθανόν «500», εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο, με την ευκαιρία της 234ης επετείου του αμερικανικού Συντάγματος.

 

Σε δημοπρασία το Σύνταγμα των ΗΠΑ- Απομένουν «11 γνωστά αντίτυπα»
AP Images

 

Η αξία του αντίτυπου υπολογίζεται από τον οίκο Sotheby's μεταξύ 15 και 20 εκατ. δολαρίων και θα δημοπρατηθεί στα τέλη Νοεμβρίου.

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ